Toshiba Portégé X30 review: 1 kilo, 4 cores, 13 uur werktijd

1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Constructie en aansluitingen
  3. 3. Toetsenbord, touchpad, scherm
  4. 4. Interne hardware
  5. 5. Accuduur
  6. 6. Overige testresultaten
  7. 7. Foto's en specificaties
  8. 8. Conclusie
  9. 1 besproken product

Toetsenbord, touchpad, scherm

Het toetsenbord van de Toshiba Portégé X30 is een model met plus- en minpunten. Om met die laatste te beginnen, het voelt een beetje sponzig en er is de nodige kracht vereist om een toets in te drukken. Daar staat tegenover dat het voor een model in deze dunne klasse nog aardig wat travel heeft (meer is welkom, maar er is sprake van een duidelijke beweging) en er is ook een duidelijk aanslagmoment. Om het in mechanisch jargon te plaatsen: meer tactile dan linear. Wij konden er aardig mee uit de voeten, waarbij de nogal kleine spatiebalk (7,28 cm) ons voornamelijk parten speelde - meer dan de fors uitgevallen Enter-toets. Toshiba heeft voor een ISO-layout gekozen, met rechts naast de linkershift een tweede pipe/backslash toets en dus voornoemde hoge Enter. Wat ons betreft had dat niet gehoeven, maar het is voor de Europese markt gebruikelijk.

Toshiba Portégé X30-E-10D

Wie de voorkeur geeft aan een trackpoint - een soort mini-stickje middenin het toetsenbord - kan met de X30 ook uit de voeten, deze is in kenmerkend blauw aanwezig. Het touchpad is echter zeker geen tweede keuze; het is een aangenaam, zeer glad afgewerkt exemplaar dat voldoet aan de Microsoft Precision-normen. Hiermee krijgen we de cursor zonder problemen waar we hem willen. Het enige wat potentieel roet in het eten gooit is de vingerafdrukscanner, die Toshiba plompverloren in de linkerbovenhoek van het touchpad heeft verwerkt. Hoewel we dat vaker zien, kunnen we er niet voor warmlopen. Het is op zijn minst een 'dood punt' en op zijn ergst zorgt het voor allerlei ongewenste prompts wanneer een vinger er overheen beweegt. Volgende keer graag op zijn eigen plekje, bijvoorbeeld naast (of in!) de power-knop, Toshiba.

Opmerkelijk: boven het touchpad bevinden zich twee fysieke knoppen, allicht voor gebruik in combinatie met de trackpoint, maar het touchpad zelf heeft deze niet - je moet linker- en rechteronderzijde indrukken. Dat vinden we vaak toch net wat minder prettig vinden voor intensief gebruik, vooral omdat een klik op rechts toch vaak als een op links wordt geregistreerd, tenzij je echt extreem-rechts gaat - net als in de politiek is dat in de praktijk handig noch wenselijk. Goed nieuws: daar hadden we bij de X30 geen last van, als je direct rechts van het midden klikt, komt keurig een contextmenu in beeld.

Toshiba Portégé X30-E-10D

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Portégé X30 is een gematteerd ips-exemplaar met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten. Op de diagonaal van 13,3 inch betekent dat een pixeldichtheid van 166 ppi, vergelijkbaar met een 6-inch 800x600 e-reader of een 27-inch ultra hd-monitor. Met andere woorden, op 100% schaling worden de beeldelementjes behoorlijk klein. Een beeldschaling van 125% is te overwegen, effectief is de resolutie dan 1536x864. Wij zouden het lekker op de native resolutie houden, maar daar komen we met het vorderen der jaren allicht nog op terug.

Beeldscherm testresultaten

Bij de vorige X30 hadden we aanvankelijk wat problemen met het verkrijgen van accurate testresultaten dankzij een crashende video driver, maar dit keer gelukkig geen problemen van dien aard. De maximale helderheid van het paneel komt uit op 337 cd/m², vrijwel identiek aan de voorloper dus. De zwartwaarde is wederom aan de hoge kant, 0,32 cd/m². Het resulteert in een prima contrast van pakweg 1000:1, maar in het testveld betekent dit wel een plekje onderaan de grafiek: veel laptops in deze klasse produceren toch wat meer licht, en/of hebben de zwartwaarde beter onder controle. De kleurafwijking komt uit op 3,7 op basis van DeltaE 2000 - het vorige model deed het (toen de driver eenmaal werkte) wel iets beter. Dit is net over de grens van 3 die we aanhouden als zichtbaar voor het menselijk oog. Met name de grijswaarde is echt een heel stuk minder goed, daar komen we nu uit op een afwijking van 6,5.

  • Max. helderheid
  • Zwartwaarde
  • Contrast
  • DeltaE kleur
  • DeltaE grijs

Kijken we naar de schermafdrukken van onze SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware, dan zien we dat de kleurweergave alleszins meevalt. Het witpunt is aardig neutraal, rood is wat onderverzadigd en groen - minder merkbaar - wat oververzadigd. De sRGB-ruimte wordt met 96,3 procent behoorlijk goed gedekt. 

De grijsafwijking en gammacurve gooien voornamelijk roet in het eten, waardoor toch sprake is van een lichte groen/blauwzweem, rood is ondervertegenwoordigd. Jammer, hier had Toshiba meer uit kunnen halen - en in deze prijsklasse verwachten we dat ook.

Het scherm is dientengevolge prima voor dagelijks gebruik, maar voor kleurkritisch werk zouden we het niet direct aanbevelen.

Advertentie

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Toshiba Portégé X30-E-10D

Toshiba Portégé X30-E-10D

  • Intel Core i5 8250U
  • 8 GB
  • 13.3 inch
  • 1920x1080
  • Intel UHD Graphics 620
  • 256 GB
  • Qwerty
  • 1.06 kg
  • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0