Interne hardware
De Toshiba X30 van dit jaar mag als twee druppels water lijken op die van vorig jaar, intern is er in elk geval één groot verschil. In augustus vorig jaar konden we de eerste Kaby Lake-R processors bespreken, de quad-core uitvoeringen van Intels Core U-serie, die alweer de nodige jaren de toon bepaalt in de laptopmarkt. Qua architectuur bracht Kaby Lake-R hoegenaamd geen veranderingen, maar wel bracht het vier fysieke cores naar een segment waar twee met HyperThreading lange tijd het hoogst haalbare was. Met name het groeiende segment van dunne notebooks kreeg hierdoor een enorme prestatie-impuls.
Zo ook de X30 die we vandaag bespreken. De Cinebench R15 multi benchmark laat het simpelweg zien: behaalde het model met Core i5-7200U (groen balkje) 322 punten, het exemplaar met de i5-8250U nestelt zich met 530 punten zomaar in de top-5 van de grafiek. Wat we wel zien, is dat de Asus UX430UA en de Dell XPS 13 (9360) beduidend beter presteren: de Toshiba zal eerder moeten terugklokken (throttlen) om de thermische limieten niet te overschrijden - in simpel Nederlands, anders wordt hij denkelijk te warm. In het dagelijks gebruik zal je zo'n verschil wellicht niet zo snel merken, maar ga je aan de slag met meer rekenintensieve toepassingen, dan zijn genoemde concurrenten toch zo'n 17% sneller. En dat is wel degelijk een merkbaar verschil.
Geheugen en opslag
Toshiba laat de Intel Core i5-8250U vergezeld gaan van 8GB DDR4-2400 geheugen. Opmerkelijk voor zo'n dun apparaat is het niet vastgesoldeerd op het moederbord, maar vult het een van twee standaard so-dimm-sloten. Met andere woorden, opwaarderen is geen enkel probleem.
Voor de opslag is net als bij het oudere model een 256GB ssd aanwezig - dit keer is het een Toshiba KSG60ZMV256G, een volstrekt niet tot de verbeelding sprekend exemplaar op een m.2 printplaatje, maar wel met sata-interface. In deze prijsklasse verwachtten we in oktober vorig jaar al een nvme-ssd, en dat gaat nu alleen nog maar meer op. Waren de prestaties van de Samsung ssd uit het oudere model al niet spannend, deze Toshiba opslag betoont zich nog middelmatiger. Een gemiste kans.
Audio en netwerk
Over de audio-voorzieningen van de X30 zijn we snel uitgepraat. Voor de aansturing van de speakers en de gecombineerde lijn-uit-/microfoon-ingang zorgt een niet nader gedefinieerde Realtek chip. De luidsprekers zijn getuned door Harman Kardon - of in elk geval, dat logo zit op de behuizing geplakt - en het moet gezegd worden, voor zo'n klein, plat apparaat klinkt het niet slecht. Ook qua volume is het toereikend. Ga je echt muziek draaien, dan zijn de beperkingen snel in zicht - van echt laag is geen sprake en het hoog is aan de schelle kant. Prima voor videobellen en notificatiebliepjes, muziekliefhebbers bedienen zich beter van een headset of speakers.
De netwerkaansluitingen dan. Een bedrade zit er niet op, aan of in: daarvoor is het chassis ook wel aan de dunne kant (maar waar een wil is, is een weg). Je moet het dus doen met draadloos, en dan kan je het slechter treffen dan de dual-band Intel Wireless-AC 8265. Al is het niet meer de nieuwste, deze adapter is mu-mimo compatible en in combinatie met een geschikte router benut hij de antennes dus wat effectiever. De voorloper testten we nog niet in onze kooi van Faraday, maar deze uitvoering van de X30 kan zich prima meten met de concurrentie in zijn klasse, zeker op de 5 GHz frequentie.
- 2,4 GHz send
- 2,4 GHz receive
- 5 GHz send
- 5 GHz receive
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Toshiba Portégé X30-E-10D
|
Niet verkrijgbaar |