Wie heeft de beste moederbord BIOS?

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Van BIOS naar UEFI
  3. 3. Welke functies zitten er in een BIOS?
  4. 4. ASUS BIOS
  5. 5. ASRock BIOS
  6. 6. Gigabyte BIOS
  7. 7. MSI BIOS
  8. 8. Vergelijking BIOS-features
  9. 9. Conclusie: wie heeft de beste BIOS?

Van BIOS naar UEFI

De originele bios gebruikte de processor in 16-bit modus en had onder andere daardoor de nodige beperkingen. Toen Intel begon met de ontwikkeling van zijn Itanium-processors die een 64-bit instructieset ondersteunden, ontwikkelde de processorfabrikant daarom een modernere opvolger: de extensible firmware interface oftewel EFI.

In 2005 stopte het de verdere ontwikkeling en doneerde het de code aan het Unified EFI Forum, waar de naam UEFI vandaan komt. De hieruit voortgekomen universele EFI-standaard wordt nu vrijwel door de hele industrie gebruikt. Ten opzichte van de bios is het belangrijkste verschil dat de grafische mogelijkheden veel groter zijn, inclusief het gebruiken van je muis om de interface te bedienen, maar daarnaast kun je met een UEFI ook zonder problemen harddisks groter dan 2 TB gebruiken en verbinding maken met internet om bijvoorbeeld een bios-update te downloaden.

Intel DZ68DB
Een ouderwetse bios op een Intel Z68-moederbord.

Te snel voor DEL

Waar je een bios meestal in kon komen door een bepaalde knop op je toetsenbord herhaaldelijk in te drukken, doorloopt een UEFI het bootproces vaak veel sneller, waardoor dat soms niet meer lukt. We hebben een tijdje een opleving gezien van moederbordknoppen om direct naar de bios te booten, maar die trend heeft niet echt doorgezet.

Om toch makkelijk in je bios terecht te komen, zit er een handige functie in de opstartopties van Windows 10. Als je shift ingedrukt houdt terwijl je op Restart/Opnieuw opstarten klikt vanuit het startmenu, kom je daar vanzelf in terecht. Klik vervolgens op Troubleshoot/Problemen oplossen -> Advanced options/Geavanceerde opties en kies voor UEFI Firmware Settings/Instellingen voor UEFI-firmware.

Advertentie
0