Intel Optane & AMD StoreMI caching test

2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Test: SSD-caching van Intel en AMD
  3. 3. Test 1: Core i5 8600K met Optane, ssd en hdd
  4. 4. Test 2: Ryzen 5 2600X met StoreMI, ssd en hdd
  5. 5. Conclusie
  6. 2 besproken producten

Test: SSD-caching van Intel en AMD

Om de consumenten toch alvast warm te laten lopen voor deze techniek, heeft Intel Optane-ssd’s met zeer lage capaciteiten geïntroduceerd. Het idee is dat een slim algoritme de meest gebruikte bestanden opslaat op de Optane-ssd, zodat die op ssd-snelheid beschikbaar zijn. Feitelijk is dat een soort ssd-caching, een techniek die werd gebruikt toen reguliere ssd’s nog niet betaalbaar waren in bruikbare capaciteiten. Intel noemde dat destijds Smart Response. Intel promoot Optane-caching alweer een tijdje, en maakt het sinds begin dit jaar extra aantrekkelijk door het ook mogelijk te maken op secundaire opslag – en dus niet zoals tot dat moment, louter voor je systeemschijf.

AMD's alternatief: StoreMI is geen caching, maar tiering

Bij de lancering van Ryzen 2 introduceerde AMD soortgelijke software, onder de naam StoreMI. Deze software past strikt genomen geen caching toe, maar tiering: vaak opgevraagde data wordt niet gekopieerd naar het snelste opslagmedium, maar in z'n geheel verplaatst. StoreMI kan vrij flexibel diverse typen opslag combineren om een trager maar groter medium te versnellen met bijvoorbeeld een ssd of een Optane-module. AMD heeft het programma overigens niet zelf ontwikkeld – StoreMI is zeer vergelijkbaar met de basic-editie van Enmotus FuzeDrive.

Tiering heeft volgens Enmotus een aantal voordelen boven reguliere caching zoals dat door Intel wordt gebruikt. Ten eerste zijn er geen of nauwelijks kopieën van bestanden aanwezig op zowel de ssd als de hdd, waardoor je een groter gedeelte van de gecombineerde opslagcapaciteit kan gebruiken. Ten tweede hoeft er daardoor ook nauwelijks synchronisatie plaats te vinden tussen beide media, wat zeker bij grote caches erg cpu-intensief kan zijn en bovendien de levensduur van flashgeheugen verlaagt. Met de betaalde versies van FuzeDrive zijn 'fast tiers' tot 256 TB mogelijk, maar bij de software die je van AMD gratis krijgt hoort een limiet tot 256 GB.

Nu beide processorgiganten opnieuw leven hebben geblazen in deze varianten van ssd-caching, is het tijd voor een verse test. We gingen zowel met een Intel Core i5 8600K als een AMD Ryzen 5 2600X aan de slag in diverse praktijktests, zoals het opstarten van Windows, het bewerken van foto’s en video’s en het opstarten van een game. In dit artikel vind je zodoende geen synthetische tests, maar wel het antwoord op de vraag of Optane in de praktijk een goed alternatief is voor een normale ssd.


Intel labelt processors met een Optane ssd met een plusje.

Advertentie

2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Intel Optane 8000p 16GB (M.2)

Intel Optane 8000p 16GB (M.2)

  • 16 GB
  • PCI-Express 3.0 x2
  • 1400 MB/s
  • 300 MB/s
  • M.2 2280

€ 34,94

2 winkels
Intel Optane 8000p 32GB (M.2)

Intel Optane 8000p 32GB (M.2)

  • 32 GB
  • PCI-Express 3.0 x2
  • 1600 MB/s
  • 500 MB/s
  • M.2 2280
Niet verkrijgbaar
0