Oppo Reno 10x Zoom review: Topmodel voor wie verder kijkt

2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Design en behuizing
  3. 3. Features en aansluitingen
  4. 4. Software: Android Pie met ColorOS 6.0
  5. 5. Beeldscherm
  6. 6. Camera: Techniek, vergelijkingstest zoomfunctionaliteit
  7. 7. Camera: Camera-app, vergelijkingstest primaire camera en frontcamera
  8. 8. Hardware en systeemprestaties
  9. 9. Werk- en opslaggeheugen, connectiviteit
  10. 10. Accuduur en opladen
  11. 11. Specificaties
  12. 12. Conclusie
  13. 2 besproken producten

Features en aansluitingen

Net als veel andere high-end toestellen van het moment zit de vingerafdrukscanner van de Oppo Reno 10x Zoom in het scherm verwerkt. Het gaat om een optische sensor, net als de meeste andere smartphones. De Galaxy S10-serie is een belangrijke uitzondering, want Samsung heeft gekozen voor een ultrasone scanner. Een optische sensor gebruikt het licht van het amoled-scherm gebruikt om een plaatje van de vingerafdruk te maken en te vergelijken. Bij een ultrasone scanner hoeft het scherm niet op te lichten, waarbij een dergelijke sensor ook wat minder gevoelig is voor vochtige of vuile vingers.

Optische vingerafdrukscanner

Voordeel van een vingerafdrukscanner in het scherm is dat hij aan de voorkant kan zitten, wat sommigen zullen prefereren boven een scanner aan de zijkant of achterkant. Aan de andere kant duurt het bij een optische scanner net wat langer voordat de herkenning slaagt, dan bij een traditionele capacitieve scanner. Bovendien hebben we de indruk dat er in gebruik wat vaker herkenningsfouten optreden bij een optische sensor. Tevens kun je niet precies voelen waar de scanner zit.

Voor een optische scanner werkt de vingerafdrukscanner van de Oppo Reno 10x Zoom echter prima, net als die van de 'normale' uitvoering. De herkenning verloopt even snel als bij de snelste scanners van dit type die we tot nu toe hebben gezien, waarbij er relatief weinig fouten optreden en je bovendien niet hard op het scherm hoeft te drukken, zoals we bij de eerste-generatie sensoren nog weleens zagen. De sensorzone zit zoals gebruikelijk aan de onderkant van het scherm in het midden, zodat je er ondanks het formaat van het toestel makkelijk bij kunt met je vinger.

Oppo Reno 10X Zoom Edition GreenOppo Reno 10X Zoom Edition Green

Aan de rechterkant van het frame vinden we de powerknop, die is voorzien van een groene afwerking en een geribbelde textuur. Daartegenover zitten aan de linkerkant de twee knoppen voor het volume. Helaas vertonen de knopjes een beetje speling, zoals we ook al zagen bij de 'normale' Oppo Reno. Bij andere toestellen zitten de knoppen onbeweeglijker in het frame gemonteerd. Wel bieden de knoppen een prima feedback. De powerknop zit laag genoeg om hem ondanks het formaat van het toestel goed te kunnen bedienen en net als bij Huawei-toestellen kun je er tevens de Google Assistant mee aanroepen.

Geen 3,5 mm-audiojack

De bovenkant van de Oppo Reno 10x Zoom bevat alleen een brede uitsparing voor de uitschuivende camerabalk. Die bevat, zoals eerder aan de orde kwam, tevens de oorspeaker. Die dubbelt meteen ook als tweede luidspreker naast het exemplaar dat zich aan de onderkant bevindt, zodat je kunt genieten van stereogeluid. De geluidskwaliteit valt echter wat tegen: het geluid mist aan lage tonen en hoge tonen klinken blikkerig en weinig detailrijk. Hoewel je ook met andere toestellen geen geweldig geluid zult ervaren over de speaker, klinken toestellen als de Galaxy S10+ wel degelijk een stuk beter.


De Oppo Reno (boven) heeft een 3.5 mm-jack, de Reno 10x Zoom (onder) moet het zonder stellen.

De enige aansluiting vind je zodoende onderaan: de centraal geplaatste usb-c poort. De aansluiting wordt geflankeerd door het laatje voor twee simkaarten, of één simkaart en een microsd-kaartje. Níet aanwezig is een 3.5 mm-jack en dat is opmerkelijk, want de 'normale' Oppo Reno heeft er wél een. Argument voor het verwijderen van de traditionele koptelefoonaansluiting is vaak dat hij zoveel ruimte inneemt in het toestel, die nuttiger voor andere zaken kan worden gebruikt, maar de 10x Zoom-versie van de Oppo Reno is zoals gezegd nog groter dan de normale versie - en überhaupt één van de grootste toestellen in dit segment.

Oppo Reno 10X Zoom Edition Green

(Water)bestendigheid niet gegarandeerd

Een andere reden voor het weglaten van de 3.5 mm-jack kan zijn, dat het met die aansluiting lastiger wordt het toestel bestand te maken tegen omgevingsinvloeden. Om die reden voorzag Huawei bijvoorbeeld zijn 'normale' P30 wel, maar de P30 Pro niet van een analoge koptelefoonaansluiting. Zodoende heeft de P30 Pro een IP68-certificering, wat bijvoorbeeld wil zeggen dat het toestel een uur lang in 30 cm diep water kan doorbrengen, terwijl de normale P30 niet verder komt dan IP53 (spatwaterdicht).

De Oppo Reno 10x Zoom moet het echter, net als zijn goedkopere 'normale' broertje, doen zonder enige IP-classificatie. In het prijssegment van de 'normale' Oppo Reno is het gebruikelijk dat fabrikanten daarop besparen, maar onder topmodellen smartphones zien we wel vaak terug dat ze bestand zijn tegen water. Bij de Reno 10x Zoom zal de reden niet zozeer liggen in bespaarzucht van de fabrikant, eerder het bijzondere uitschuifmechanisme. Ook andere toestellen met een gemotoriseerd gedeelte die we tot nu toe hebben gezien, hebben geen IP-rating.

Advertentie

2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
OPPO Reno 10X Zoom Edition Black

OPPO Reno 10X Zoom Edition Black

  • Google Android 9.0
  • 256 GB
  • 6.6 inch
  • 2340x1080
  • 48 MPixel
  • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
OPPO Reno 10X Zoom Edition Green

OPPO Reno 10X Zoom Edition Green

  • Google Android 9.0
  • 256 GB
  • 6.6 inch
  • 2340x1080
  • 48 MPixel
  • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0