Camera: Techniek, vergelijkingstest zoomfunctionaliteit
Hoewel Huawei de eerste was die een telefoon met een speciale periscopische zoomlens op de markt bracht in Nederland, zagen we het exemplaar van Oppo eigenlijk al eerder. Op de MWC liet het merk prototypes zien van wat later de Reno 10x Zoom zou worden, afgedekt door een dikke hoes om het design van het toestel niet alvast prijs te geven.
Oppo Reno 10x Zoom | Primaire camera | 'Zoom'-camera | Groothoekcamera |
---|---|---|---|
Beeldhoek (35 mm-eq.) | 26 mm | ca. 130 mm | 16 mm |
Sensorresolutie | 48 MP | 13 MP | 8 MP |
Lens | f/1.7 | f/3.0 | f/2.2 |
Autofocus | PDAF+Laser AF | PDAF+Laser AF | - |
Optische beeldstabilisatie | Ja | Ja (via prisma) | - |
Voor we verdergaan over de zoomfunctionaliteit, eerst iets over de andere lenzen en sensoren die samen het camerasysteem vormen. In tegenstelling tot de 'normale' Reno telt de 10x Zoom-variant er drie, waarbij alle drie de camera's bovendien een ander perspectief bieden (de secundaire sensor van de gewone Reno is slechts een simpele dieptesensor). De primaire camera van de beide Reno's gebruiken wel dezelfde lens en sensor. Achter de f/1.7-lens vinden we dus weer de welbekende Sony IMX586-sensor met 48 megapixels. We zien hem de laatste tijd in steeds meer toestellen opduiken, zoals de Xiaomi Mi 9, OnePlus 7 Pro en Samsung Galaxy A80.
Links een quad-bayer kleurfilter.
De IMX586 beschikt over een zogenoemd 'Quad Bayer'-kleurenfilter, waarbij een blokje van 2x2 pixels dezelfde kleur licht opvangt. Dat moet de lichtgevoeligheid in combinatie met de kleine pixels van 0,8 micron verhogen; standaard wordt lichtinformatie van vier verschillende sensorgebiedjes gecombineerd tot een beeldpunt, iets wat in het Engels ook wel 'pixel binning' wordt genoemd. In tegenstelling tot de normale Reno is de primaire camera van het 10x Zoom-model bovendien voorzien van optische beeldstabilisatie, wat betere videostabilisatie en langere sluitertijden voor nachtfoto's mogelijk maakt. Voor autofocus is naast fasedetectie en contrastdetectie tevens een laser beschikbaar bij het duurdere toestel.
Beschikt de primaire camera over een 35 mm-equivalente beeldhoek van 26 mm, de groothoekcamera van de Oppo Reno 10x Zoom heeft een beeldhoek van 16 mm. Dat maakt dat er wat minder tegelijk in beeld past dan bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10+ en Asus Zenfone 6, die een beeldhoek van 12 mm bieden. Bovendien heeft de sensor, geplaatst achter een f/2.2-lens, een relatief beperkte resolutie van 8 MP, waarbij geen autofocus (of OIS) aanwezig is.
Periscooplens voor meer zoom
Net als de Huawei P30 Pro heeft de Oppo Reno 10x Zoom dus een speciale 'zoomcamera' aan boord, waarmee je objecten stukken dichterbij kunt halen dan met andere toestellen. Zo kunnen de iPhone Xs Max, Samsung Galaxy S10+ en Xiaomi Mi 9 een onderwerp tweemaal uitvergroten ten opzichte van de primaire camera, de Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 7 Pro bieden driemaal 'zoom'. Een veel grotere vergrotingsfactor haal je niet zonder een lange lens te monteren, waar in de steeds dunnere smartphones van tegenwoordig geen ruimte voor is.
Net als Huawei is Oppo er toch in geslaagd om een toestel te maken met een zoomcamera die meer vergroting biedt. De manier waarop dat werkt is precies hetzelfde: middels een prisma, dat gemonteerd zit achter het rechthoekige glaasje van de 'zoomcamera', wordt het licht 90 graden gebogen, waarna het door de zijwaarts gemonteerde lensconstructie schijnt. Die is relatief lang, maar slechts 6,76 mm dik, waarmee er ruimte is voor een lange telelens die toch niet uitstulpt aan de achterzijde. Oppo heeft een sensor gemonteerd met een hogere resolutie dan Huawei (13 megapixel om 8 megapixel) terwijl de lens lichtsterker is (f/3.0 om f/3.4). Om te voorkomen dat trillingen van je hand de camera in praktijk onbruikbaar maken, voorzien beide camera's in optische beeldstabilisatie. Waar Huawei de sensor heeft gestabiliseerd, kan bij Oppo het prisma een beetje zwenken. In gebruik maken de 'zoomcamera's' van beide toestellen een vergelijkbaar stabiele indruk.
10x* Zoom1,2
De Oppo Reno 10x Zoom heeft dus genoeg bijzondere techniek aan boord, maar hoeveel zoom biedt de camera? Op grond van de naam van het toestel zou je denken dat het antwoord simpel is - en Oppo daarmee zijn grote concurrent de loef afsteekt. De periscopische lens van de Huawei P30 Pro belooft immers 'maar' 5x zoom. Zoals we in de review van de Huawei P30 Pro al konden melden, is het grotere geclaimde zoombereik van Oppo vooral een kwestie van marketing. Waar Huawei de vergrotingsfactor van de 'zoomcamera' vanaf de primaire camera rekent, start Oppo vanaf de ultrawide-camera. Het geclaimde bereik van de camera van Oppo ligt zodoende tussen de 16 mm en 160 mm in 35 mm-equivalent - wat inderdaad precies 10x zou zijn.
Zou zijn, want bij gebruik van de camera van de Oppo Reno 10x Zoom valt op, dat het camerasysteem van het toestel al bij '5x' vergroting volledig overschakelt naar de 'zoomcamera', waarbij foto's op deze stand bovendien scherper zijn dan exemplaren genomen op '6x' en '10x' vergroting. De professionele stand bevestigt die indruk: daarmee kun je handmatig overschakelen tussen de lenzen en blijkt dat de 'zoomcamera' standaard inderdaad maar 5x vergroting biedt - een brandpuntsafstand van ongeveer 130 mm in 35 mm-equivalent. Dat is net iets meer dan de 'zoomlens' van de Huawei P30 Pro, die een equivalente brandpuntsafstand van ongeveer 125 mm heeft. De rest van de vergroting tot 10x wordt bereikt middels interpolatie. Dat is een methode waarmee je in principe ieder toestel wel van 10x 'zoom' kunt voorzien.
Toegegeven: op zijn productpagina meldt Oppo nergens dat de geclaimde '10x zoom' op een geheel optische manier wordt bereikt. Toch kun je die indruk maar al te gemakkelijk krijgen, door teksten als 'drie lenzen met een volledige brandpuntsafstand van 16 - 160 mm'. Belangrijker nog: in de naam van het toestel figureert de zoomfactor van 10x prominent. Het is zonde dat Oppo blijkbaar de noodzaak heeft gezien om de 'zoomprestaties' van zijn nieuwe topmodel verder op te kloppen.
Een tweede belangrijke kanttekening die we bij de Oppo Reno 10x Zoom moeten maken, net als bij alle toestellen met 'zoomfunctionaliteit', is dat het toestel strikt genomen helemaal geen optische zoom biedt. Net als vrijwel alle smartphones maakt ook de Reno 10x Zoom gebruik van een telelens met een vaste brandpuntsafstand. Op alle standen behalve '1x', '5x' en 'groothoek' moet het toestel daarmee gebruikmaken van een vorm van interpolatie. Net als Huawei heeft Oppo ervoor gekozen om de resolutie van de beelden van de camera constant te houden over het hele zoombereik, behalve bij gebruik van de groothoeklens. Zodoende rollen er altijd 12 megapixel-foto's uit de camera, waarmee er op '5x'-zoom juist pixels worden wegberekend, omdat de 'zoomcamera' zoals gezegd eigenlijk een sensorresolutie van 13 megapixel heeft.
Praktijktest: Zoombereik Oppo Reno 10x Zoom versus de concurrentie
'Echte' zoom of niet, in ieder geval biedt de camera van de Oppo Reno 10x Zoom stukken meer bruikbare vergroting dan de meeste andere topmodellen smartphones van dit moment, zoals onmiddellijk duidelijk wordt bij een vergelijking met de Samsung Galaxy S10+ en de OnePlus 7 Pro. We hebben de standaard in de UI aanwezige 'zoomfactoren' van alle toestellen hieronder even naast elkaar gezet, die je middels één tik op de virtuele knop kunt bereiken. Bij de Samsung Galaxy S10+ zijn dat '0,5x', '1x' en '2x', die zonder verdere interpolatie worden bereikt. De OnePlus 7 Pro biedt '0,6x', '1x' en 3x'. Zoals OnePlus inmiddels heeft toegegeven, heeft de OnePlus 7 Pro eigenlijk een 13 megapixel telelens met 2,2x vergroting. Daaruit wordt voor de stand '3x' een 8 megapixel uitsnede gemaakt met een vergroting die ten opzichte van de primaire camera inderdaad 3x bedraagt.
- Oppo Reno 10x Zoom
- OneP. 7 Pro
- Huawei P30 Pro
- Sam. Galaxy S10+
Oppo Reno 10x Zoom: Achtereenvolgens de modi 'Groothoek', '1x', '2x', '6x', 10x.
OnePlus 7 Pro: Achtereenvolgens de modi '0.6x', '1x', '3x'.
Huawei P30 Pro: Achtereenvolgens de modi 'Breed', '1x', '5x', '10x'.
Samsung Galaxy S10+: Achtereenvolgens de modi '0.5x', '1x', '2x'.
Huawei en Oppo gaan met hun toestellen dankzij de bijzondere lens veel verder. De P30 Pro biedt standaard in het cameravenster modi van '5x' en '10x', naast '1x' (de primaire camera) en een niet specifiek aangeduide groothoekstand. De '5x'-stand komt overeen met de optische vergrotingsfactor van de bijzondere periscoopcamera, de '10x'-stand is een combinatie van optische zoom en digitale interpolatie. Bij Oppo kun je vreemd genoeg niet direct kiezen voor een zoomstand die overeenkomt met de 'echte' vergrotingsfactor van de periscoopcamera, alleen '2x', '6x' en '10x'. In het eerste geval wordt het beeld van de primaire camera geïnterpoleerd, terwijl dat in de andere twee standen vanaf de periscoopcamera wordt gedaan. Daarnaast zijn net als bij Huawei '1x' en een groothoekstand aanwezig.
Praktijktest: Oppo Reno 10x Zoom versus Huawei P30 Pro: Welke camera 'zoomt' het best?
We hebben de twee rivalen met periscoopcamera nog wat nader bekeken, waarbij we ook hebben gelet op tussenliggende vergrotingen. Een vergrotingsfactor van 5x mag een handige troef zijn als je een onderwerp écht dichtbij wil brengen; soms is vijf keer vergroting ook weer teveel van het goede en wil je bijvoorbeeld maar twee of drie keer inzoomen. Hieronder tonen we niet alleen volledige opnamen, maar ook uitsneden van opnames, zodat je het beeld goed met elkaar kunt vergelijken. Ongeacht de 'zoomstand' komen uit de Oppo Reno 10x Zoom 12 megapixel-opnamen rollen, terwijl de Huawei P30 Pro altijd 10 megapixel-foto's produceert. Om hetzelfde in beeld te krijgen, hebben we de foto's van de Reno 10x Zoom in deze vergelijkende beelden dus iets teruggeschaald.
'0.6x': Huawei P30 Pro (links/boven) en Oppo Reno 10x Zoom (rechts/onder).
We beginnen met de groothoekcamera, die bij beide toestellen een beeldhoek van ongeveer 16 mm heeft in 35 mm-equivalent. Oppo heeft gekozen voor een 8 megapixel groothoekcamera, waar Huawei een 20 megapixel-exemplaar monteert. Meer megapixels leiden natuurlijk niet automatisch tot een betere foto, maar ook in andere opzichten is de kwaliteit van de groothoekcamera van de Reno 10x Zoom niet geweldig. We zien behoorlijk wat onscherpte en kleurschifting, zeker in de hoeken, waar de P30 Pro een detailrijkere foto aflevert.
'1x': Huawei P30 Pro (links/boven) en Oppo Reno 10x Zoom (rechts/onder).
Bij '1x' zoom, precies het beeld van de primaire camera, bieden beide toestellen eveneens een vergelijkbare beeldhoek. We gaan op de volgende pagina nader in op de kwaliteit van de primaire camera.
'2x': Huawei P30 Pro (links/boven) en Oppo Reno 10x Zoom (rechts/onder).
Wordt er '2x' ingezoomd, een mogelijkheid die Oppo standaard in het previewvenster biedt, dan is te zien dat de foto van de P30 Pro beduidend meer fijne details bevat. Wellicht maakt Huawei daarbij nuttig gebruik van de extra hoge resolutie van de 40 megapixel-sensor. Oppo lijkt dat om een of andere reden niet te (kunnen) doen met de 48 megapixel-sensor in de Reno 10x Zoom, en een 'standaard' 12 megapixel-foto op te blazen.
'3x': Huawei P30 Pro (links/boven) en Oppo Reno 10x Zoom (rechts/onder).
Beginnend bij een zoomfactor van '3x' gaan beide toestellen informatie van de primaire camera en de 'zoomcamera' combineren. Bij Huawei merk je dat bij deze vergroting nog nauwelijks op; nog altijd is het beeld relatief gedetailleerd. De combinatie die de Reno 10x Zoom maakt, is minder geslaagd. Om een of andere reden treden veel beeldfouten op, ook in het midden van het beeld, waar scherpe details worden afgewisseld door vreemde, vage vegen. De randen van het beeld die niet worden bestreken door de periscoopcamera, blijven minder scherp dan bij Huawei.
'4x': Huawei P30 Pro (links/boven) en Oppo Reno 10x Zoom (rechts/onder).
Op '4x' zoom zien we hetzelfde beeld. Ook bij de P30 Pro is het nu wel mogelijk het trucje te doorzien, als je de foto op een groter scherm bekijkt: dan wordt zichtbaar dat de hoeken duidelijk vager zijn dan het centrum. De Reno 10x Zoom vertoont dat effect in veel grotere mate, waarbij ook de beeldfouten bij het combineren van de twee camerabeelden storend aanwezig blijven.
'5x': Huawei P30 Pro (links/boven) en Oppo Reno 10x Zoom (rechts/onder).
'5x' is de stand waarop beide periscoopcamera's hun standaard vergroting bereiken. Beide camerasystemen zijn dan zeer aan elkaar gewaagd, waarbij de Oppo Reno 10x Zoom meer detail laat zien - zij het zeer nipt. Huawei past een wat agressievere ruisreductie toe, waardoor kleine details sneller worden weggesmeerd, maar er wel minder ruis zichtbaar is.
'10x': Huawei P30 Pro (links/boven) en Oppo Reno 10x Zoom (rechts/onder).
Op '10x'-zoom, een stand die beide toestellen dus bereiken middels een combinatie van digitale en optische zoom, is het resultaat heel behoorlijk, al is er niet meer detail aanwezig dan in een '5x'-foto die je achteraf opblaast in een fotobewerkingsprogramma. In elk geval leidt de interpolatie niet tot zodanig lelijke artefacten, dat de foto's in praktijk onbruikbaar zijn. De P30 Pro lijkt iets meer verscherping toe te passen, waardoor de foto's er in eerste instantie gedetailleerder uitzien. De Reno 10x Zoom levert soms meer daadwerkelijk detail, bijvoorbeeld in de bedrijfsnaam op de gevel van het gebouw in de bovenstaande foto, al is het onderscheid zo klein dat het eigenlijk om het even is.
2 besproken producten
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
OPPO Reno 10X Zoom Edition Black
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
OPPO Reno 10X Zoom Edition Green
|
Niet verkrijgbaar |