Oppo Reno 10x Zoom review: Topmodel voor wie verder kijkt

2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Design en behuizing
  3. 3. Features en aansluitingen
  4. 4. Software: Android Pie met ColorOS 6.0
  5. 5. Beeldscherm
  6. 6. Camera: Techniek, vergelijkingstest zoomfunctionaliteit
  7. 7. Camera: Camera-app, vergelijkingstest primaire camera en frontcamera
  8. 8. Hardware en systeemprestaties
  9. 9. Werk- en opslaggeheugen, connectiviteit
  10. 10. Accuduur en opladen
  11. 11. Specificaties
  12. 12. Conclusie
  13. 2 besproken producten

Beeldscherm

Van hoek tot hoek meet het amoled-scherm van de Oppo Reno 10x Zoom net iets minder dan de opgegeven 6,6 inch - zoals alle smartphonefabrikanten rekent Oppo immers de afgeronde hoeken van het scherm niet mee. Daarmee is de diagonaal groter dan we gebruikelijk zien, zelfs onder high-end smartphones. Alleen de OnePlus 7 Pro is zoals gezegd nog iets groter, terwijl Huawei buiten Nederland ook een versie van de Mate 20 verkoopt met een groter scherm. Met zijn resolutie van 2340 x 1080 heeft het scherm van de Reno 10x Zoom echter niet meer pixels dan de schermen van de concurrentie - eerder minder, als we de OnePlus 7 Pro en Galaxy S10+ als voorbeeld rekenen.

Scherm Oppo Reno Oppo Reno 10x Zoom OnePlus 7 Pro Galaxy S10+
Schermdiagonaal 6,4 inch 6,6 inch 6,67 inch 6,4 inch
Resolutie 2340 x 1080 2340 x 1080 3120 x 1440 3040 x 1440
Pixeldichtheid (pixelindeling) 402 ppi (Pentile) 387 ppi (Pentile) 516 ppi (Pentile) 522 ppi (Pentile)
Schermverhouding 19,5:9 19,5:9 19,5:9 19:9
Schermtechniek 'Amoled' 'Amoled' 'Fluid Amoled' 'Dynamic Amoled'

De pixeldichtheid bedraagt dan ook een relatief lage 387 ppi, waarbij we ook nog moeten opmerken dat er door de gebruikte Pentile-subpixelindeling een derde minder subpixels beschikbaar zijn, dan bij een gebruikelijk lcd-scherm met dezelfde pixeldichtheid. Daardoor zijn soms wat negatieve bij-effecten zichtbaar, zoals een zichtbaar 'schaakbordpatroon' of een gekleurde rand rondom contrastrijke overgangen, waar je die op het Pentile-scherm van de OnePlus 7 Pro en Galaxy S10+ bijna niet meer kunt zien in het dagelijkse gebruik.

Schermmetingen

Uiteraard zijn we benieuwd hoe het beeldscherm van de Oppo Reno 10x Zoom zich in de praktijk verhoudt tot de high-end concurrentie. Zoals gebruikelijk hebben we het paneel van het toestel daartoe doorgemeten met onze X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware.

In de onderstaande grafieken herken je de Oppo Reno 10x Zoom aan een rode kleur. We vergelijken het toestel met andere high-end toestellen van dit moment, zoals de Galaxy S10+, iPhone Xs Max en Huawei P30 Pro, maar ook ietwat goedkopere modellen als de Xiaomi Mi 9 en OnePlus 7. Onder die meer betaalbare toestellen behoort ook de 'normale' Oppo Reno, voor de gelegenheid voorzien van een geelgekleurde balk.

  • Piekhelderheid
  • Kleurtemp.
  • Kleurafwijking
  • Grijsafwijking

Gemeten met een patch die 33 procent van het beeldscherm inneemt, is de piekhelderheid van het scherm van de Oppo Reno 10x Zoom lager dan die van de meeste concurrenten in het high-end segment. We meten een maximale helderheid van wit van 506 cd/m². Dat is evengoed voldoende om het scherm te kunnen aflezen in alle behalve de zonnigste omstandigheden, maar de toestellen van Samsung, Huawei, LG, Apple, OnePlus en Nokia doen het beter, soms flink. Met 2,34 cd/m² is de minimale helderheid van wit tevens wat hoger dan die van de meeste andere high-end toestellen. We hebben op deze pagina geen grafieken opgenomen voor het contrast, want dat is bij de Oppo Reno 10x Zoom zoals bij zoveel high-end modellen oneindig. Oled-schermen kunnen pixels die zwart moeten zijn immers geheel uitschakelen, waardoor ze totaal geen licht meer geven.

Interessant is dat Oppo tegenwoordig net als bijvoorbeeld OnePlus en Xiaomi een functie in de software aanbiedt om flikkering van het scherm te verminderen op lage helderheid. Zoals eerder beschreven in de OnePlus 7 Pro review, is een nadeel van amoled-schermen op smartphones dat ze over het algemeen gebruikmaken van pulsbreedtemodulatie (in het Engels ook wel pulse-width modulation of pwm) om de helderheid van het scherm te dimmen. Dat betekent in praktijk dat het scherm op lagere helderheidsinstellingen heel snel aan en uit knippert, waardoor je op het oog een tussenliggende gradatie van helderheid ervaart. Hoewel je de knipperingen niet of nauwelijks met het blote oog kunt zien, zijn de gebruikelijk toegepaste schakelfrequenties volgens sommigen toch laag genoeg om er last van de kunnen hebben. Net als bij de OnePlus 7 Pro vermindert het flikkeren van het scherm inderdaad drastisch als je de functie in het instellingenmenu inschakelt, al is het ook dan niet helemaal flikkervrij.

Terug naar de metingen van het scherm: voor wat betreft de afstelling van het scherm is er bij Oppo nog wel wat werk aan de winkel, zoals ook al bleek bij de test van de 'normale' Oppo Reno. Standaard is het scherm ingesteld op de bredere DCI-P3-kleurruimte, wat het met een dekking van 99,2 procent bijna volledig kan weergeven. Dat levert een weliswaar sprankelende en verzadigde, maar niet noodzakelijk realistische kleuren op. De meeste content is immers gericht op de kleinere sRGB-kleurruimte en wordt zodoende oververzadigd getoond in deze modus. Bovendien wijkt het gamma in deze stand af: DCI-P3 kent een standaard gammacurve van 2.6, waar sRGB uitgaat van 2.2. Daardoor ogen grijstinten donkerder dan bedoeld.

  • Standaardmodus
  • Modus 'Rustig'

Oppo Reno 10X Zoom Edition GreenOppo Reno 10X Zoom Edition Green

Een ander probleem - althans, voor wie realistische kleuren prefereert - is de oververtegenwoordiging van blauw in grijstinten. De kleurtemperatuur van wit komt zodoende uit op een te hoge waarde van 7724 K, waar we 6500 K als ideaal hanteren, terwijl we een gemiddelde grijsafwijking van 6,4 noteren. Dat is duidelijk hoger dan we verwachten in dit segment, maar het lijkt een bewuste keuze te zijn, want de 'normale' Oppo Reno doet het ongeveer even slecht. Door de hoge kleurtemperatuur oogt wit nog witter, waardoor het scherm er in de winkel helderder uitziet. Het instellingenmenu van de Oppo Reno 10x Zoom biedt weliswaar een mogelijkheid om de kleurtemperatuur van het scherm naar eigen smaak aan te passen, maar zelfs met de slider op de meest warme stand noteren we een kleurtemperatuur van om en nabij de 6800 K - nog altijd hoger dan gewenst.

Naast de kleurtemperatuur kun je in het instellingenmenu ook het kleurbereik van het scherm bijregelen. De modus 'Rustig' biedt volgens de beschrijving 'eenvoudige kleuren', waarmee wordt bedoeld dat het gamut wordt teruggeregeld naar sRGB. We meten in deze stand een dekking van 99 procent van deze kleurruimte, waarbij de primaire kleuren netjes op hun plaats vallen. Een keurig resultaat. Helaas is de gemiddelde grijsafwijking ook in deze modus te hoog. Dat kun je deels corrigeren middels de kleurtemperatuurslider, maar de hoge gammawaarde die we ook in deze stand noteren, wordt er niet door opgelost.

Advertentie

2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
OPPO Reno 10X Zoom Edition Black

OPPO Reno 10X Zoom Edition Black

  • Google Android 9.0
  • 256 GB
  • 6.6 inch
  • 2340x1080
  • 48 MPixel
  • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
OPPO Reno 10X Zoom Edition Green

OPPO Reno 10X Zoom Edition Green

  • Google Android 9.0
  • 256 GB
  • 6.6 inch
  • 2340x1080
  • 48 MPixel
  • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0