Onderdelenlijst
Ons doel is om deze build zo betaalbaar mogelijk te houden en daarom kiezen we niet voor een pc als basis voor onze arcadecomputer, maar voor een Raspberry Pi 3B, die voor ongeveer 35 euro te koop is. Deze kleine single-board computer beschikt over een quad-core 1,2 GHz Broadcom BCM2837 SoC, 1 GB RAM, Ethernet, Wifi, 4 usb 2.0-poorten, hdmi-out en een micro-sd slot voor opslag. De Raspberry Pi kan verschillende Linux distributies draaien. Wij zullen gebruik maken van RetroPie, een distributie die bedoeld is om arcadekasten én verschillende oudere gameconsoles te emuleren. We kopen er voor 15 euro een 64GB micro-sd kaartje bij, waar we het OS en de games op zullen installeren.
Hart van onze arcadecomputer is een Raspberry Pi 3B, een single-board computer van ongeveer 35 euro.
Qua controllerhardware kan je het zo gek maken als je wilt. Sticks en buttons zijn er van veel verschillende merken, waarbij prijs (en kwaliteit) sterk uiteenlopen. Wij hebben twee wensen: we willen knoppen en joysticks die werken met echte microswitches, die dat fijne ouderwetse klikgevoel geven. Daarnaast willen we bij voorkeur joysticks die zowel in 8-weg als in 4-weg modus kunnen werken. Sommige oude games zoals Pac Man vragen namelijk om een 4-weg joystick, die alleen een signaal geeft als deze naar boven, beneden, links or rechts geduwd wordt. Gebruik je een moderne 8-weg joystick, die ook linksboven, linksonder, rechtsboven en rechtsonder posities registreert, dan zal zo’n oude game geen reactie geven als je de stick niet precies horizontaal of verticaal beweegt. Gelukkig zijn er veel sticks die instelbaar zijn tussen 4- en 8-weg, en er zijn zelfs sticks die je kan veranderen van modus door de stick omhoog te trekken en deze een kwartslag te draaien. Die sticks zijn echter prijzig, en te duur voor ons project. Bij goedkopere sticks zoals wij die gebruiken wordt het schakelen tussen 4- en 8-weg gedaan met een frame onderop de joystick, dat in twee posities gemonteerd kan worden en dat de beweging van de stick fysiek beperkt, zodat deze in 4-weg modus niet naar de diagonale hoeken kan bewegen. Nadeel hiervan is uiteraard dat je om te wisselen bij de onderkant van de stick moet kunnen, hier een frame moet losschroeven, verplaatsen en weer vastschroeven. Onpraktisch dus.
Shoppen in China
Wij kozen dan ook voor een andere oplossing. Een zoektocht op Aliexpress levert tientallen sets met onderdelen voor arcadesticks op. Wij vonden voor 35 euro inclusief verzendkosten een set met twee ‘Zippy’ joysticks, twintig knoppen, twintig microswitches en twee usb-encoders. Na wat overleg met de verkoper kregen we daar voor 15 euro nog twee extra joysticks, extra kabels en nog wat extra knoppen bij. Wat is namelijk ons plan? In plaats van één joystick per persoon die (lastig) te wisselen is tussen 4- en 8-weg werking, gaan we er twee per persoon gebruiken, waarvan er één altijd in 4-weg modus werkt- en de ander als normale 8-weg stick gebruikt kan worden. Door de joysticks parallel op de controller aan te sluiten kan je van stick wisselen zonder dat hier softwarematige aanpassingen voor nodig zijn.
Voor in totaal 50 euro kopen we op Aliexpress al deze onderdelen om onze tweepersoonscontroller mee te bouwen.
Wij gebruiken per speler twee joysticks, waarvan we er één met een restrictor plate beperken tot 4-weg werking.
Op Aliexpress vinden we voor 7 euro ook een gecombineerde usb- en hdmi-verlengkabel, die eindigt in een dubbel socket dat we aan de achterkant van onze controller kunnen inbouwen. Voor de voeding van onze controller gebruiken we een 12.000 mAh powerbank die we nog hadden liggen, maar die je nieuw ook vanaf zo’n 20 euro kunt vinden. Uiteraard kan je de Rasperry Pi ook met een standaard smartphonelader voeden, maar wij willen liefst zo min mogelijk kabels.
Voor de behuizing maken we gebruik van 12 mm dik MDF-plaatmateriaal en een 5 cm brede lat die we gebruiken voor de opstaande randen van de zijkanten. De kosten daarvan schatten we op zo’n 20 euro, wij gebruikten restmateriaal dat we nog hadden liggen. Het hout en de powerbank niet meegerekend komt ons boodschappenlijstje dus uit op ongeveer 110 euro. Moet je die nog wel kopen, dan zal je voor zo’n 150 euro klaar zijn.
USB-Encoder
We benoemden het al even in het lijstje met de joystickonderdelen die we kochten, maar om de input van de switches en knoppen aan een pc – of in ons geval de Raspberry Pi - door te geven, is een usb-encoder nodig. De versie die wij bij onze kit krijgen heet volgens de omschrijving ‘Zero Delay USB Encoder’ en is ook los te koop voor ongeveer 7 euro. Het kleine printplaatje bevat een hele rits 2-pins headers, waarop je aan-uit switches kunt aansluiten. In ons geval zijn er twaalf voor normale buttons, vier voor de switches van joysticks met losse kabels per switch, een 5-pins connector voor joysticks met een flatcable, vier ingangen voor speciale functieknoppen (auto, clr, turbo, mode) en één 4-pins usb-uitgang waar een meegeleverde kabel met usb type-a stekker op aangesloten dient te worden. Steek je deze vervolgens in een computer, dan wordt de encoder automatisch herkend als een HID-compatible gamecontroller die zonder verdere drivers direct onder Windows te gebruiken is. Ook het RetroPie besturingssysteem dat wij op onze Raspberry Pi gebruiken kan direct met deze controller overweg.
Onze usb-encoders hebben zetten de signalen van de joysticks en buttons om naar een HID-compatible usb-signaal.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Raspberry Pi 3 Model B+ 1GB
|
€ 44,593 winkels |