Retropie
Dus is het tijd om RetroPie te installeren, een kant en klare Linux distributie met een grafische Emulstation frontend en emulators voor onder andere MAME en (klassieke) computers en consoles als de Atari 2600, Amiga, Commodore 64, (S)NES, Nintendo 64, Sega Master System, Sega 32X, Sega Saturn Playstation 1 en Playstation 2.
De installatie van RetroPie heeft niet veel om handen. We downloaden de gratis software op retropie.org.uk en volgen de instructies op die site om een image van het besturingssysteem op ons microSD kaartje de installeren. Let wel: gebruik geen standaard (windows) tool om de image op het geheugenkaartje te zetten, want dan zal de Raspberry Pi het niet kunnen lezen. Gebruik in plaats daarvan Win32 Disk Imager, een eveneens gratis tool waarnaar je een link vindt op de site van Retropie.
Starten we de Raspberry Pi nu op, dan wordt RetroPie keurig geladen, waarna we meteen de melding krijgen dat het systeem twee controllers heeft gevonden en we de vraag krijgen deze te configureren. Voor alle denkbare spelcomputerknoppen kunnen we key bindings maken met de knoppen op onze controller. De procedure spreekt voor zich en vergt per joystick minder dan een minuut, waarna de configuratie wordt opgeslagen.
Dit is het standaard homescreen van RetroPie, zoals het eruitziet voordat je game-ROMs hebt geïnstalleerd.
Hierna komen we op het hoofdscherm van Retropie’s Emulstation frontend terecht, waar we in eerste instantie alleen ‘Configuration’ als optie zien, en we geen games kunnen selecteren. Dat komt omdat RetroPie wordt geleverd zonder games, deze dien je zelf te installeren.
Op dit punt moeten we een disclaimer maken. Hoewel sommige oude games inmiddels vrij van copyright zijn, of door de ontwikkelaars als freeware beschikbaar zijn gesteld, is dat voor heel veel games niet het geval. Het downloaden en kopiëren van oude games is daarmee net zo illegaal als het downloaden en kopiëren van nieuwere software. We gaan hier dus ook niet uitleggen hoe je aan games kunt komen, en gaan ervan uit dat je software hebt die je legaal kunt gebruiken.
Klassieke games worden doorgaans aangeduid al ROMs, een afkorting van het Read Only Memory geheugen waarin de software in de meeste arcademachines werd opgeslagen. ROM is geen bestandsextensie en een ROM bevat vaak meerdere bestanden die samen in één zip-bestand zijn opgeslagen. RetroPie kan standaard overweg met ROMs voor een groot aantal verschillende systemen, waarvan voor elk eigen emulators zijn ingebouwd. Installatie van ROMs kan op meerdere manieren. De eenvoudigste is door de geheugenkaart met RetroPie tijdelijk in een computer te steken en naar de ROMS-map te navigeren. Hier vinden we voor elk systeem dat geëmuleerd kan worden een eigen map. Om games te installeren kopieer je de betreffende zip-bestanden simpelweg naar de betreffende systeemmap. Je moet deze dus niet uitpakken, alleen kopiëren volstaat. Steek je geheugenkaart nu terug in de Raspberry Pi en start deze opnieuw op en voilà: het hoofdmenu laat nu een extra optie zien voor het systeem waarvan je zojuist een of meerdere games hebt geïnstalleerd. Deze kan je direct spelen!
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Raspberry Pi 3 Model B+ 1GB
|
€ 44,593 winkels |