Aan de slag!
Nadat we het hout op maat gezaagd hebben, nemen we de posities voor de knoppen en de joysticks van onze templates over op het hout. Dit kan met een priem, of als je die niet hebt door met een scherpe schroef of spijker door het template een klein deukje in het MDF te duwen. Let er uiteraard wel op dat je het template niet verschuift tijdens het overzetten van de boorpunten! Behalve de acht knoppen per speler maken we in het midden van de bovenplaat ook vier extra gaten voor de 1 player-, 2 player-, start- en select-knoppen.
We nemen de locaties van de boorgaten met een scherpe schroef over op de mdf-plaat…
… en boren de gaten voor de knoppen uit met een 25 mm speedboor.
We boren de gaten voor alle knoppen uit met een 25 mm speedboor. Voor de gaten waar de joysticks door naar boven steken kiezen we een kleinere 18 mm boor, deze diameter geeft de sticks precies voldoende vrijheid om alle kanten op te bewegen zonder het MDF van het bovenblad te raken. Een plastic afdekring die met de joysticks meegeleverd wordt zorgt ervoor dat we de gaten straks sowieso niet meer zien.
Als alle gaten geboord zijn, zagen we van een 5 cm brede vurenhouten lat vier stroken die als opstaande zijkanten van de behuizing dienst gaan doen. Deze verlijmen we vervolgens met het MDF bovenblad.
We lijmen 5 cm brede vurenhouten latten onder het paneel om zo een ‘bak’ te maken…
… waarvan we na het drogen van de lijm alle randen vlakschuren....
… en vervolgens alles voorzien van een laag grondverf en witte lak.
Wanneer de lijm gedroogd is, schuren we de zijkanten vlak en zetten we het geheel in de grondverf. Na een paar uur droogtijd is het vervolgens tijd voor de afwerklaag. Hierbij kan je natuurlijk voor elke kleur kiezen die je wilt. Wij willen de joystick laten matchen met ons witte audiomeubel waarop het apparaat na gebruik opgeborgen zal worden, en kiezen daarom voor zijdeglans wit.
Als de verf goed droog is, kan de uiteindelijke assemblage beginnen. We beginnen met het monteren van de sticks, die vanaf de onderkant met vier schroeven aan het bovenblad vastgemaakt worden. Hierna steken we de drukknoppen door de gaten en draaien we deze met de meegeleverde moeren stevig tegen het blad aan.
De sticks monteren we vanaf de onderkant, met korte zelftappende schroeven.
Onze drukknoppen bestaan uit meerdere delen, waarbij je naar keuze ook leds in de knoppen kunt plaatsen om deze te laten oplichten. Achterop de module waarin deze leds zitten klikken we de switches vast die de signalen van de knoppen daadwerkelijk registeren. Onze joysticks werden geleverd met kant-en-klare kabels die aan de ene kant met een 2-pins stekker in de usb-encoders gestoken worden, en waarvan de andere kanten twee kabelschoenen bevatten die we om de aansluitingen van de switches klemmen. Een kind kan de was doen dus.
De linker spelpositie is die van player 1, en op de usb-encoder voor deze speler sluiten we ook de extra 1 player, 2 player, start en select toetsen aan. Omdat deze in het midden van de controller zitten, lukt het niet om zonder kabels te verlengen zowel alle knoppen als de geheel naar links geplaatste joystick aan te sluiten. We hebben gelukkig wat kabels over en moeten uiteindelijk twee kabels van de joystick verlengen. In eerste instantie sluiten we alleen onze primaire 8-weg joysticks aan. Als we het systeem draaiend hebben en weten dat alles werkt, zullen we ook de 4-weg joysticks verbinden. We schroeven de usb-encoders met zelftappende mini-schroeven aan de onderkant van het controllerblad vast, waarna we de usb-kabels op de controllers aansluiten.
De knoppen worden vanaf de bovenkant door het controllerblad gestoken…
...en aan de onderkant met meegeleverde moeren vastgezet, waarna we de microswitches op de knoppen klikken.
Eerst sluiten we de joystick, en daarna alle knoppen op de usb-encoders aan, die we vervolgens aan het controllerbord vastschroeven.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Raspberry Pi 3 Model B+ 1GB
|
€ 44,593 winkels |