HTC Vive Cosmos hands-on preview: nieuwe VR headset werkt zonder externe trackers

Inhoudsopgave
  1. 1. HTC Vive Cosmos
  2. 2. Full-stripe LCD in plaats van Pentile OLED
  3. 3. Meer comfort
  4. 4. Inside-out tracking
  5. 5. Mods - en ondersteuning externe tracking
  6. 6. Software: Origin, Lens en Viveport
  7. 7. Prijs en beschikbaarheid

Mods - en ondersteuning externe tracking

Voor wie al een Vive heeft, inclusief externe tracking en controllers, is het goed nieuws dat de Cosmos daar ook mee kan samenwerken. Voordeel van externe tracking blijft dat ook als je handen uit zicht zijn van de headsets - bijvoorbeeld strak achter je rug - het systeem ze kan volgen. Nu zijn er weinig games die dat vereisen, maar voor wildere moves in games als Beat Saber kunnen we ons voorstellen dat de zekerheid dat je controllers altijd gevolgd worden geruststellend is.


Vive Cosmos met de Lighthouse trackers en bijbehorende controllers

Voor het gebruik van deze accessoires is een zogeheten 'mod' vereist: het voorpaneel (faceplate, noemt HTC het) van de Cosmos is te vervangen. De standaard meegeleverde faceplate noemt HTC de Vive Motion Mod. De eerste mod die los op de markt komt is een faceplate die de headset compatibel maakt met de externe Lighthouse trackers. Deze moet in het eerste kwartaal van 2020 beschikbaar komen, voor een nog niet nader bekende prijs - de vertegenwoordiger van HTC die we spraken zie dat het een bedrag tussen de 100 en 200 euro zou worden, en vermoedelijk dichter bij de onder- dan bij de bovengrens daarvan. 


De Vive Cosmos met de External Tracking mod

De Vive Wireless Adapter die al op de markt is, werkt ook met de Vive Cosmos. Deze moet je apart kopen, voor rond de 300 euro. Dat is pittig, maar wat ons betreft een bijna essentiële upgrade - de afwezigheid van een kabel die je herinnert aan je fysieke locatie helpt enorm om op te gaan in de virtuele omgeving.

Wel geïntegreerd is een on-ear hoofdtelefoon - deze moet je echt goed op de oren plaatsen, anders lekt er te veel geluid weg. Tijdens de demo waren we hier het minst van onder de indruk, wat ons betreft zou een over-ear of in-ear design logischer zijn dan de nooit echt goed afsluitende oplossing die nu is gebruikt. 

Advertentie
0