Interface en accuwerktijd
In de basis werkt de Grit X hetzelfde als de Vantage modellen. Het transflectieve scherm geeft standaard geen licht, maar weerkaatst invallend (zon)licht, met als voordeel een laag energieverbruik en uitstekende afleesbaarheid in de volle zon. Het scherm heeft standaard een zwarte achtergrond waarop witte tekst en gekleurde graphics getoond worden. Het horloge heeft acht homescreens waarop in het midden altijd de actuele tijd getoond wordt, maar daarbij naar keuze de datum, percentage van dagactivteit, trainingsstatus, huidige hartslag, laatste training, slaapinformatie, status huidige trainingsprogramma en weer kunnen worden weergeven.
Dat laatste is overigens nieuw. Het weerscherm toont standaard de temperatuur en een zon/wolken,regen-icoontje voor komende drie uur, met een druk op de select-knop opent een nieuw venster met daarop de verwachte minimum- en maximumtemperatuur voor de huidige dag, de neerslagverwachting, windkracht en windrichting, voorspelling per uur voor de rest van de huidige dag en de volgende twee dagen.
Navigatie door de verschillende hoofdschermen kan met de bovenste en onderste knop aan de rechterzijde, selecteren gebeurt met de middelste knop. De knop linksboven dient om de optionele backlightverlichting in te schakelen en om het touchscreen te vergrendelen bij lang indrukken. De knop rechtsonder doet dienst als back-knop en bij lang indrukken om het menu van het horloge op te roepen. De Grit X heeft ook een touchscreen, wij merkten tijdens onze test dat we dit eigenlijk niet of nauwelijks gebruikten. De knoppen werken trefzeker en snel, terwijl het touchscreen - zeker met natte of bezwete vingers - soms meerdere aanrakingen nodig heeft.
Polar heeft letterlijk tientallen sportprofielen, waarvan er standaard meer dan vijftien geïnstalleerd zijn. Via de app - waarover verderop meer - is het echter eenvoudig extra profielen toe te voegen. Op het moment dat je een activiteit selecteert verschijnt boven in beeld de huidige hartslag en - bij outdoor activiteiten - een pijltje dat aangeeft dat er een gps-fix gezocht wordt. Wanneer hartslag en gps gelockt zijn verschijnt er een groene cirkel om beide indicatoren en kan je de activiteit starten. Nieuw is dat bovenin beeld ook een indicatie gegeven wordt van de resterende accutijd bij huidige instellingen. Met een 90% volle accu en een gekozen gps-interval van 1 seconde en hartslagmeting aan de pols geeft de Grit X hier 33 uur aan. Heb je meer tijd nodig - bijvoorbeeld als je een activiteit die meerdere dagen in beslag neemt wilt vastleggen - kan je kiezen het gps-interval te verlagen naar elke minuut (50 uur), elke 2 minuten (54 uur) of uit (69 uur). Door ook gebruik te maken van een externe bluetooth low-energie hartslagmeter in plaats van de ingebouwde polsmeter springt de indicator zelfs naar 115 uur.
Accuwerktijd in de praktijk
De werktijd op de accu is in de praktijk een dag of vijf, uitgaande van continu hartslagmeting en ongeveer een uur gps-activiteit per dag. Gebruik je meer gps, dan gaat de accu sneller leeg. Wij hadden in één ontlaadcyclus met opeenvolgende dagen een run van 75 minuten en twee fietstochten van respectievelijk ruim twee en bijna drie uur, waarbij de Grit X na drie dagen weer aan de lader moest. Opladen gebeurt met de meegeleverde usb-laadkabel die zich magnetische vastgrijpt aan de achterzijde van het horloge. Een laadsessie van helemaal leeg naar vol neemt hierbij ongeveer een uur in beslag, prima dus!
Datavelden
Tijdens het sporten zijn er, afhankelijk van de activiteit, meerdere datavelden die je met de omhoog- en omlaagknoppen kunt oproepen. Voor hardlopen toont het standaardveld de huidige hartslag en hartslagzone, afstand, tempo in minuten per kilometer en verstreken tijd, maar je kan eenvoudig scrollen naar velden met informatie over loopvermogen, hoogte, hartslag, hill splitter en tijd. Bij wielrennen toont het horloge het tempo echter in kilometer per uur in plaats van minuten per kilometer en bij cardio-activiteiten en krachttraining krijg je in plaats van de afgelegde afstand een veld met calorieverbruik op het eerste datascherm. Via de smartphone app kan je de datavelden bovendien naar eigen inzicht aanpassen en velden toevoegen of verwijderen.
Het primaire dataveld tijdens een hardloopactiviteit
Datavelden beschikbaar direct ná het eindigen van een hardloopactiviteit
Komoot
Een nieuwe functie van de Grit X is turn-by-turn navigatie op basis van Komoot-routes. Komoot is een app voor fiets-, wandel-, hike- en hardloopnavigatie. Routes die je via Komoot aanmaakt kan je synchroniseren met de Grit X, waarna het horloge de route door middel van een (kronkelende) lijn op het scherm toont, en aangeeft wanneer je moet afslaan. Echte kaartdata is helaas niet beschikbaar, dus het blijft bij een lijn op een verder lege achtergrond, wat het navigeren soms lastig maakt.
De navigatie via Komoot routes is wat beperkt qua functionaliteit
Ook het inladen van routes is wat omslachtig. Je moet de route niet alleen in Komoot aanmaken, maar ook als favoriet markeren, waarna de route bij de eerstvolgende synchronisatie naar het horloge gekopieerd wordt. Daar start je vervolgens een activiteit en geef je via het opties-menu aan dat je een route wilt volgen. Mocht je onverhoopt van het juiste pad raken, dan is er geen mogelijkheid om de route live te herbereken. Een ander nadeel is dat Komoot niet gratis is. Eén gebied - in Nederland in de praktijk een provincie - kan je gratis ontsluiten, wil je buiten dat basisgebied navigeren, dan moet je daarvoor betalen. Dit maakt dat de navigatiemogelijkheid van de Grit X op papier een stuk interessanter klinkt dan hij in de praktijk is.
FuelWise
FueWise is een nieuwe gidsfunctie die je helpt om tijdens een lange activiteit van minimaal 90 minuten voldoende te eten en drinken. Door voor het starten van een activiteit op te geven hoe lang deze waarschijnlijk gaat duren en hoeveel koolhydraten de sportvoeding die je meeneemt bevat, krijg je automatisch een herinnering als het tijd is om wat te eten. Hetzelfde kan voor vochtinname, waarbij je handmatig kunt aangeven hoe vaak je wilt drinken, bijvoorbeeld elke 20 minuten.
Hill Splitter
De meest in het oog springende nieuwe functie is Hill Splitter. Deze functie houdt op basis van de ingebouwde barometrische hoogtemeter automatisch bij of je tijdens een rit of run vlak vooruit gaaf, of stijgt op daalt. Eén van de beschikbare datavelden bij outdooractiviteiten als fietsen, wandelen, hiken, hardlopen en trail-running laat vervolgens zien of je omhoog of omlaag gaat en hoelang de huidige beklimming of afdaling duurt, gemeten in afstand en in geklommen of gedaalde hoogte.
Ook toont het horloge in dit dataveld de huidige snelheid. Het praktisch nut hiervan is wat ons betreft echter beperkt: Of je omhoog of omlaag gaat zal je in de de praktijk ook zonder dit dataveld wel merken en meer nuttige informatie - zoals bijvoorbeeld je gemiddelde snelheid en gemiddelde en/of actuele hartslag tijdens de klim of afdeling, zijn op het Hill Splitter-dataveld niet beschikbaar. Wanneer je vooraf een route hebt ingepland krijg je bovendien ook geen informatie over hoelang een klim nog duurt en hoeveel hoogtemeters er nog te gaan zijn. Concurrent Garmin biedt deze functie wél bij haar horloges en fietscomputers met 'Climbpro', en biedt hierbij niet alleen informatie over de afstand en hoogte van de klim waar je mee bezig bent, maar toont hier ook een hoogteprofiel van. Uiteraard maakt Polar de Hill Splitter data ook na de training inzichtelijk via de Polar Flow app, en daar is het nut wat ons betreft groter, meer daarover op de volgende pagina.
Hill Splitter laat tijdens een activiteit zien hoeveel je klimt of daalt
3 besproken producten
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Polar Grit X Black (M/L)
|
€ 231,833 winkels |
|
![]() |
Polar Grit X Green (M/L)
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
Polar Grit X White (S)
|
Niet verkrijgbaar |