Een blik in de wereld van Home Automation

Inhoudsopgave
  1. 1. Intro
  2. 2. X10
  3. 3. Wat kun je er nu mee?
  4. 4. Computergestuurd
  5. 5. Marmitek
  6. 6. Elekhomica
  7. 7. Mooie afstandsbediening
  8. 8. Automatiseren
  9. 9. HomeControlBox
  10. 10. Conclusie

Wat kun je er nu mee?

Als je eenmaal een beetje gaat brainstormen over de mogelijkheden van X10, dan zul je er snel achterkomen dat de mogelijkheden bijna grenzeloos zijn. Om maar met het simpelste te beginnen: X10 maakt het mogelijk om indien gewenst alle apparaten in huis op afstand te bedienen. Met een afstandsbediening zoals we die kennen van tv of dvd-speler kun je dan ook eenvoudig bijvoorbeeld de lampen in huis aan of uitzetten. Mocht je het je afvragen: de meeste X10-schakelaars bieden de mogelijkheid om zowel te reageren op X10-commando's als ook op de ‘ouderwetse' schakelaar in de muur. Die ‘ouderwetse' functionaliteit raak je dus zeker niet kwijt.

Het met een afstandsbediening kunnen bedienen van al je lampen op apparaten in huis is echter zeker niet de handigste toepassing. Een van de mooie aspecten van de standaard is dat je knoppen met apparaten kunt verbinden waarbij er geen directe kabelverbinding is. Een voorbeeld: normaal gesproken zal de lichtknop in de woonkamer in verbinding staan met de lamp die aan het plafond hangt. Maar wat nu als je liever gebruikmaakt van staande lampen, die je in verschillende hoeken van de kamer neerzet? Je kunt dan in de muur een X10-schakelaar zetten die wanneer je hem aandrukt, ON-commando's stuurt naar de lampen die je met de betreffende schakelaar wilt kunnen aan- en uitzetten. Maar dat betekent dus ook dat je met X10 ook heel eenvoudig met een schakelaar vanuit de woonkamer het licht in de keuken kunt aandoen en met een schakelaar op de begaande grond het licht op de overloop kunt aanzetten. Iedere knop-apparaatcombinatie is mogelijk. Een knop in de slaapkamer om alvast het koffiezetapparaat aan te zetten? Misschien ver gezocht, maar dankzij X10 geen enkel probleem.


Micromodules als deze kun je eenvoudig achter een bestaande schakelaar plaatsen.

In combinatie met bewegingsmelders wordt een en ander nog leuker. Wie z'n huis echt helemaal van X10-apparatuur voorziet, zou in elk vertrek een draadloze bewegingsmelder kunnen hangen die de commando's verstuurd om de lampen in het betreffende vertrek aan te doen. Ofwel je loopt van de woonkamer naar de keuken en daar springt vanzelf het licht aan. Gemak dient de mens, toch? Maar je kunt ook nog wel een paar stappen verder denken. Zo kun je bijvoorbeeld de bewegingsmelder op zolder zo instellen dat ‘ie meteen de lampen van alle vertrekken op zolder voor een bepaalde tijd aanzet. Wie helemaal een huis van de toekomst wil bouwen, zou zelfs een kleine, draadloze bewegingsmelder onder z'n eetkamertafel kunnen plakken: als je dan aanschuift, springt vanzelf het licht boven de tafel aan.


Deze draadloze bewegingsmelder kan ook via X10 commando's apparaten aan of uit zetten.

Advertentie
0