Een blik in de wereld van Home Automation

Inhoudsopgave
  1. 1. Intro
  2. 2. X10
  3. 3. Wat kun je er nu mee?
  4. 4. Computergestuurd
  5. 5. Marmitek
  6. 6. Elekhomica
  7. 7. Mooie afstandsbediening
  8. 8. Automatiseren
  9. 9. HomeControlBox
  10. 10. Conclusie

Automatiseren

We schreven het al: de kracht van X10 komt pas echt los zodra je er een computer op aansluit. Dat betekent dus wel dat je een PC moet hebben die vierentwintig uur per dag aanstaat, maar in de tijd van Home Servers zal dat voor steeds minder mensen een probleem zijn. De ActiveHome-software die gratis wordt meegeleverd met de PC-interfaces van Marmitek en ElekHomica is zoals gezegd ronduit slecht. Het meest gebruikte alternatief bij mensen die al flink thuis zijn in home automation, is het pakket HomeSeer (www.homeseer.com). Deze software is überhaupt al gigantisch uitgebreid, maar er zijn ook nog de meest uiteenlopende uitbreidingen voor te downloaden. mediacenter-plug-ins, weer-plug-ins (‘zonnescherm automatisch omlaag als de zon schijnt'), stemactivering (‘lamp aan' roepen), je kunt het zo gek niet bedenken ...

Het mooie van HomeSeer is dat het in feite als service op de achtergrond van een Windows-machine draait. De software monitoort alle X10-commando's die vanuit waar dan ook worden verstuurd en kan uiteraard zelf ook commando's versturen. Bediening gaat volledig via een webinterface die je via de browser natuurlijk niet alleen op de PC zelf, maar ook op andere computers kunt bekijken. Dat maakt HomeSeer erg geschikt om te draaien op een homeserver die je zonder monitor en toetsenbord in de meterkast hebt staan.

Allereerst kun je in het hoofdscherm van de software al je X10-apparaten met bijbehorende apparaatcodes vermelden. Handig is dat je die apparaten meteen een mooie naam en een locatie kunt geven. Praten over ‘Lamp op tafeltje in woonkamer' is immers toch net even duidelijker dan praten over ‘Device D13'. Daarna kun je met zogenoemde events de bediening van je huis helemaal met scripts naar je eigen hand zetten. Zo'n event kan op verschillende manieren worden aangeroepen, bijvoorbeeld door binnenkomst van een bepaald X10-commando, maar bijvoorbeeld ook op basis van bepaalde condities. Zo kun je dus een event maken die wordt gestart wanneer ‘Tijd tussen 9:00 en 23:00 en De lamp in de gang wordt aangezet'. Bij die condities kun je ook gebruikmaken van de tijdstippen zonsopgang en zonsondergang. Door eenmalig je lengte en breedtegraad van de positie van je huis op te geven (of door heel lui voor de preset Amsterdam te kiezen),berekent HomeSeer automatisch hoe laat elke dag de zonsop- en ondergang is. De acties die je aan een event kunt plakken, zijn daarna ook weer compleet te programmeren. Zo kun je lijsten van X10-commando's doorsturen (al dan niet met delays er in), maar kan Homeseer ook andere acties ondernemen, zoals bijvoorbeeld het versturen van een e-mail of het via de modemkaart in de PC bellen van een telefoonnummer. Dat is voornamelijk handig als je een script voor huisbeveiliging maakt. Voor wie geen analoge telefoonlijn meer heeft, bestaan er voor Homeseer zelfs SIP- en Skype-plug-ins. Wie er een uurtje voor gaat zitten, kan met HomeSeer echt de mooiste aanwezigheidssimulaties maken, maar er ook voor zorgen dat in je huis echt bijna alles vanzelf gaat.


Een overzicht van al je X10-apparaten in HomeSeer.


In HomeSeer kun je zelf scripts die maken die bepaalde acties op bepaalde momenten uitvoeren.

Advertentie
0