Eindelijk onderweg: USB 3.0

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. USB: 10 bits in een byte!?
  3. 3. USB 3.0
  4. 4. Nieuwe contacten
  5. 5. Compatibiliteit
  6. 6. Andere verbeteringen
  7. 7. Tijdpad

Tijdpad

Tijdens de CES 2008 introduceerde ASUS de M50 laptop, waar een USB 3.0 connector op geïntegreerd was. In plaats van de benodigde vijf nieuwe contactpunten, waren er echter slechts vier aangebracht. Ofwel, het bedrijf wilde de show stelen met de eerste USB 3.0 laptop, maar technisch was men er nog niet klaar voor. Aan de andere kant, het bewijst wel dat de ontwikkelingen bij moederbordfabrikanten als ASUS in volle gang zijn. Tijdens Computex toonden ondermeer ASUS en Gigabyte prototypes van moederborden met USB 3.0 aan boord, bewerkstelligd door een losse NEC chip.

De eerste echte USB 3.0 poorten die geheel aan de nieuwe standaard voldoen, zullen vermoedelijk verschijnen in de vorm van losse PCI of PCI-Express insteekkaarten. Pas later zal USB 3.0 standaard onderdeel van chipsets worden. Vermoedelijk zal Intel de eerste zijn, maar of men deze stap bij de ICH11 of ICH12 gaat maken is nog onbekend.

Boze tongen beweren dat Intel het publiceren van een aantal belangrijke specificaties tegengaat om zo concurrenten als AMD en nVidia niet wijzer te maken. Tenslotte is Intel de belangrijkste gangmaker in het USB consortium.

Sowieso blijft het opvallend stil uit de hoek van fabrikanten en ontwikkelaars. Harde feiten omtrent massaproductie van USB 3.0 aansluitingen zijn niet beschikbaar. Het meest tastbaar is een uitspraak van een Intel manager die aangaf dat USB 3.0 producten in 2009 of 2010 de markt zullen betreden. Aangezien er geen signalen zijn dat het binnen korte tijd al zover is, kan er met redelijke zekerheid gesteld worden dat 2010 het meest voor de hand ligt.

Toekomst van FireWire

De grote tegenhanger van USB is natuurlijk FireWire, oorspronkelijk opgezet door Apple in samenwerking met enkele andere bedrijven. Waar FW400 meestal qua overdrachtssnelheid gelijk was met USB 2.0, overtreft de snelheid van FW800 de 2.0 standaard ruim: 800 Megabit/s tegen 480 Megabit/s. FireWire heeft echter nooit een groot marktaandeel in de consumentenmarkt behaald, voornamelijk door de aanzienlijk hogere licentiekosten en complexere, dus duurdere chips. Voor industriële toepassingen is het wel populair, zo wordt het veelgebruikt in de vliegtuig en- entertainmentindustrie.

De eerstvolgende versie van FireWire, genaamd FW3200 (ook wel New Generation) zal een transfersnelheid van 3,2 Gigabit/s hebben. Echter door een sneller peer-to-peer protocol en lagere overhead zal in de praktijk de snelheid naar verwachting boven die van USB 3.0 uitkomen. Of dat genoeg is om de zeer dominante positie van USB te doorbreken is niet vanzelfsprekend. Apple is namelijk voor haar eigen producten zoals de iPods en MacBooks al eerder overgestapt op USB aansluitingen, voornamelijk vanwege de diversiteit aan bestaande USB apparaten. Ook in de toekomst zal een FireWire apparaat duurdere chips vereisen dan een USB apparaat.

Conclusie

Het is duidelijk dat USB 3.0 een verbetering zal zijn. De snelheid gaat van 480 Mbit/s naar 4,8 Gbit/s, daarbij wordt er ook nog een significante energiebesparing beloofd én is het grotendeels compatibel met voorgaande standaarden. Ondanks het feit dat op dit moment het aantal producten dat deze verhoogde snelheid nodig heeft beperkt is, is het een kwestie van tijd voordat deze hogere snelheid noodzakelijk is, en we zijn gebaat bij één universele aansluitstandaard. De nieuwe USB-standaard belooft wederom een groot succes te worden, maar het zal nog wel een jaartje duren eer we er echt mee te maken krijgen, want echt vlot verloopt de ontwikkeling nog niet.

Advertentie
0