De geschiedenis van de processor - Deel 1

Inhoudsopgave
  1. 1. Moore's Law
  2. 2. De 4004
  3. 3. 286
  4. 4. Intel trekt de trukendoos open
  5. 5. AMD en consorten in de beginjaren

Moore's Law

De nieuwe Intel Pentium D Presler processor bestaat uit niet minder dan 376 miljoen piepkleine transistors, verwerkt op een stukje silicium van slechts 132 vierkante millimeter. Alsof dat nog niet wonderbaarlijk genoeg is, werkt dit stukje techniek in zijn snelste uitvoering ook nog eens op 3.73 GHz. Ofwel: meer dan drie miljard keer per seconde kunnen 376 miljoen transistors schakelen en op die manier op ongekende snelheid complexe berekeningen uitvoeren. Hoe is het eigenlijk zo ver gekomen? Wij doken de geschiedenisboeken in!

De geschiedenis van de processor is bijna gelijk aan de geschiedenis van het bedrijf Intel. Hoewel Intel zeker niet de enige processorfabrikant ter wereld is, heeft dit bedrijf in het verleden wel bewezen het meest innovatief te zijn. Daarnaast stond Intel ook aan de wieg van het fenomeen processor.

Moore's Law

In April 1965, inmiddels bijna 40 jaar geleden, schreef ingenieur Gordon Moore, destijds onderzoeker bij Fairchild Semiconductors, een artikel voor het tijdschrift 'Electronics' over een nieuwe uitvinding: het IC, ofwel het integrated circuit. Tot die tijd bestonden alle elektronische schakelingen uit allemaal losse componenten (weerstanden, transistors, etc.), maar de uitvinding van het IC maakte het mogelijk om een volledige schakeling met alle bijbehorende componenten in één keer te produceren op een klein stukje silicium. In de begintijd van het IC was de techniek net ver genoeg om circa 50 componenten op één IC te plaatsen. Dit was echter al voldoende voor Gordon Moore om een zeer gewaagde toekomstvoorspelling te doen. In het artikel verwacht hij dat de technologie de volgende jaren dusdanig zal verbeteren dat iedere één à twee jaar het aantal componenten op een IC zal verdubbelen. In 1965 voorspelt Moore zodoende dat tien jaar later, in 1975, het mogelijk moet zijn om IC's te maken met meer dan 65.000 componenten. Maar Moore gaat verder: in hetzelfde artikel voorspelt hij namelijk ook meteen dat de komst van het IC de wereld drastisch zal veranderen. In een tijd waarin de meeste mensen nog nooit van het fenomeen computer hadden gehoord, voorspelt Gordon Moore al thuiscomputers, auto's met boordcomputer en zelfs draagbare communicatieapparaten. En dat dus in de tijd dat het meest complexe IC uit slechts 50 componenten bestaat!

Gordon Moore kan zijn ideeën niet helemaal kwijt bij zijn bestaande werkgever en besluit in 1968 samen met Robert Noyce zelf een bedrijf op te richten dat zijn toekomstvisie moet bewerkstelligen. Intel, wat staat voor INTegrated ELectronics, is een feit en de medewerkers van het kersverse bedrijf gaan hard aan de slag met een ambitieus product: de eerste microprocessor, een volledige computer (in de letterlijke zin van het woord, rekenmachine dus) op één IC.


In 1965 voorspelde Intel-oprichter Gordon Moore dat het aantal transistors op een chip ongeveer iedere twee jaar zou verdubbelen. Zoals de grafiek wel laat zien, komt zijn voorspelling nog steeds uit!

Advertentie
0