De All-In-Wonder 9700Pro - wat is er nieuw?
Hardware.Info heeft eerder twee andere All-In-Wonder kaarten getest: de AIW Radeon 32MB DDR en Radeon 8500DV in het eerste Hardware.Info magazine. Tot dusver bestond het belangrijkste verschil tussen een nieuwe en een oude versie uit een snellere grafische chip. De 8500DV voegde hieraan een FireWire-interface en een digitale tuner toe.
De AIW 9700 beschikt als eerste over een nieuwe versie van de Theater chip, de Theater 200. Deze is een aanzienlijke verbetering ten opzicht van de tot dusver gebruikte Rage Theater, mede dankzij de 12-bit analoog-digitaal converters (ADC's) - in tegenstelling tot de tot dusver gebruikte 10-bit en bij de concurrentie gangbare 9-bit converters. Ook is de maximale resolutie van de TV-uitgang toegenomen van 800x600 naar 1024x768. Bovendien neemt de Theater 200 ook het (stereo) audio gedeelte van de verwerking van het TV-signaal voor zijn rekening; tot dusver werd hiervoor een aparte chip gebruikt. Volgens ATI zorgt de integratie in één chip voor betere kwaliteit en een lager energieverbruik.
Dit laatste is op de 9700Pro-versie van de kaart niet zo'n interessant punt, aangezien deze GPU zoals bekend al via een aparte aansluiting van stroom moet worden voorzien. Voor de genoemde AIW Value Edition (VE) versie, gebaseerd op de Radeon 7500 en ook leverbaar in PCI-uitvoering, is dit wél weer belangrijk aangezien deze kaart, die apart op HWI besproken zal worden, zijn weg zal vinden naar kleine, compacte en bovenal stille home entertainment PC's.
Een belangrijke verbetering aan de 9700Pro is dat deze gebruik kan maken van de GPU voor een aantal videobewerkingen. In de eerste plaats ondersteunt de R300 niet alleen Mpeg-2 decodering, maar ook encodering. Deze feature wordt alleen gebruikt in de AIW-kaarten en zorgt ervoor dat de processor een stuk minder belast wordt bij video-opname in Mpeg-2. Daarnaast kan de AIW 9700 de GPU gebruiken om de beeldkwaliteit van het opgenomen TV-, composiet- of s-video signaal aanmerkelijk te verbeteren. Dit is mogelijk dankzij de programmeerbare pixel shaders van de R300 core. Deze functie, VideoSoap geheten, zorgt in theorie niet alleen voor betere beeldkwaliteit, maar ook voor kleinere bestandsformaten. Immers, hoe minder ruis en onregelmatigheden in een opname, hoe efficiënter de compressie kan verlopen.
De FireWire interface is weer van de kaart verdwenen: waarschijnlijk was er simpelweg geen plaats op het toch al zeer volle PCB, dat per slot van rekening ook ruimte moet bieden aan een volledige 9700Pro. Aangezien steeds meer moederborden met deze interface worden geleverd, rekenen we de AIW het gemis niet aan. Het sterke punt van de kaart is hoe dan ook juist de weergave van analoge video.
Een laatste verandering ten opzichte van de 8500DV is de terugkeer van de analoge tuner. De 8500DV had als eerste en enige AIW-kaart een digitale tuner. Deze was een stuk kleiner dan analoge oplossingen, maar blijkbaar wogen de voordelen niet op tegen de nadelen: de digitale tuner werd behoorlijk warm en vereiste meer stroom dan de analoge variant.
Een vernieuwing die we niet hebben kunnen testen is de MulTView functionaliteit: de nieuwe All-In-Wonders hebben de mogelijkheid om meerdere TV-tuners in één PC naast elkaar te kunnen gebruiken. Hierdoor kan bijvoorbeeld naar een kanaal worden gekeken terwijl een ander kanaal wordt opgenomen. Volgens de website van ATI is hiervoor echter een ATI TV-kaart vereist, de TV Wonder (VE). Deze hadden we helaas niet tot onze beschikking.
De AIW 9700 wordt geleverd met een nieuwe versie van het Multimedia Center (MMC), versie 8.1 Een nieuwere versie 8.5 is inmiddels beschikbaar via ATI. De test is uitgevoerd met de meegeleverde versie en drivers (Catalyst 3.1). Hiervoor zijn twee redenen: in de eerste plaats gaan we er bij een product als dit vanuit dat het gebruiksvriendelijk moet zijn en de meegeleverde software dus gewoon goed moet werken. In de tweede plaats voldeed de meegeleverde software; versie 8.5 biedt geen wereldschokkende verbeteringen ten opzichte van 8.1.
Het is wel zo dat versie 8.1 een grote verbetering is ten opzichte van eerdere versies van MMC. Niet alleen is de software een stuk stabieler, ook de functionaliteit is stevig uitgebreid. Hierover meer later in de review.