Turbo Boost Max 3.0
Net als vrijwel alle processors die Intel de afgelopen jaren heeft uitgebracht, hebben de nieuwe Core i7’s een ingebouwde turbo-modus die de klokfrequentie verhoogt wanneer temperatuur en stroomverbruik dat toelaten.
Voor het eerst in een lange tijd is de turbo-modus echter significant verbeterd in wat Intel Turbo Boost 3.0 noemt. Deze technologie leunt op een combinatie van hard- en software en moet ervoor zorgen dat single-threaded workloads worden gedraaid op de snelste van de aanwezige cores. Na productie wordt voor iedere Broadwell-E processor bij Intel in de fabriek getest welke core kwaliteit het "beste" is (leest: op de hoogste klokfrequentie) kan werken. Ook de overige cores wordt gesorteerd op "kwaliteit". Een speciale Turbo Boost Max 3 driver kan die informatie uitlezen en de scheduling van Windows daar op aanpassen. Waar Windows single-threaded applicaties normaal gesproken een willekeurige core toewijst, zorgt Turbo Max 3 ervoor dat in dergelijke gevallen de beste core wordt gekozen. Bij het draaien van meerdere programma's zorgt de software er ook voor dat de applicatie die je op de voorgrond draait op de snelste core werkt. In de driver kan je nog een lijst van belangrijke software opgeven, die vervolgens zoveel mogelijk op de snelste cores wordt geplaatst - ook wanneer deze software op de achtergrond wordt gedraaid.
In de praktijk zien we dat met Turbo Boost 3.0 bij single-threaded belasting een core op 4 GHz begint te draaien, terwijl de 'officiële' boostklok met 3,5 GHz veel lager ligt. Dit betekent dus dat dat je single-threaded puur op basis van de hogere kloksnelheid een verbetering van ongeveer 14,3% zou mogen verwachten ten opzichte van Turbo Boost 2.0.
De Turbo Boost Max 3 driver.
Je kunt instellen om de hoeveel seconden de driver moet checken welke workloads draaien en hoeveel procent CPU-belasting een workload moet hebben voordat 'ie eventueel verplaatst wordt naar een betere core.
Een ander vernieuwing bij de Broadwell-E processors is hoe het power management omgaat met software die gebruikmaakt van AVX instructies. Bij de vorige generatie schakelden alle cores in de CPU's zodra software gebruikmaakt van AVX terug naar lagere klokfrequenties, simpelweg omdat deze 128-bit en 256-bit instructies veel meer energie kosten dan traditionele bewerkingen. Bij Broadwell is dit echter per core geregeld. Wanneer slechts enkele cores in de weer zijn met AVX-instructies, worden ook alleen die cores teruggeschaald naar de lagere AVX frequentie- en turbo-niveaus. De overige cores blijven op hun standaard waardes lopen.
Overklokkers
Alle Broadwell-E processors zijn volledig unlocked en overklokken gaat in feite identiek aan de voorlopers, zoals beschreven in onze Haswell-E overklok workshop. Er zijn echter een aantal verschillen. Zo kan je mede dankzij de nieuwe Turbo Boost functionaliteit bij Broadwell-E de gewenste klokfrequentie per core instellen. In de BIOS van up-to-date X99 borden heb je zodoende twee opties om custom Turbo-waardes te configureren: of Turbo-waardes afhankelijk van de belasting (1 core belast, 2 cores belast, 4 cores belast, etc.) zoals gebruikelijk, of maximale multipliers voor elk van 6, 8 of 10 aanwezige cores. Dat laatste is de ideale optie voor overklokkers met veel tijd en geduld die per core de maximale stabiele klokfrequentie willen uitzoeken om zo tot een optimale instelling voor elk van de fysieke cores te komen. Het maakt dat meer tijd steken in overklokken weer loont.
De oude manier; Turbo-ratio's instellen op basis van het aantal actieve cores.
De nieuwe manier; Turbo-ratio's instellen per fysieke core.
Ook nieuw is dat de verlaging in klokfrequentie wanneer de processor AVX instructies moet uitvoeren kan worden aangepast – en indien gewenst dus zelfs kan worden uitgeschakeld. Ten slotte kan nu ook het VccU voltage aangepast worden, wat de stroomlevering van de processor-ringbus is. De ringbus verbindt alle cores met de gedeelde cache en de system agent en het I/O-gedeelte van de processor. Dit is voornamelijk bedoeld voor extreme overklokkers, dus degenen die met LN2 en dergelijke methoden aan de slag gaan.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Intel Core i7 6950X Boxed
|
Niet verkrijgbaar |