Nokia 9 Pureview review: Meer camera's, betere foto's?

1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Design en behuizing
  3. 3. Features en aansluitingen
  4. 4. Software: Android One
  5. 5. Beeldscherm
  6. 6. Camera: Techniek en hardware
  7. 7. Camera: Functionaliteit en vergelijkingtest
  8. 8. Hardware en systeemprestaties
  9. 9. Werk- en opslaggeheugen, connectiviteit
  10. 10. Accuduur en opladen
  11. 11. Specificaties
  12. 12. Conclusie
  13. 1 besproken product

Software: Android One

HMD produceert alleen smartphones met Android One en het topmodel is geen uitzondering. De Nokia 9 Pureview is daarmee een van de meest luxe toestellen met de 'schone' Android-versie die je kunt kopen - de Google Pixel-reeks is het bekendste alternatief. Smartphones die in het Android One programma van Google zijn opgenomen draaien een versie van Android zonder fabrikantschil eroverheen, zoals One UI, EMUI of ColorOS.

Android 9 Pie op de Nokia 9 Pureview.

Het voordeel van Android One is dat je sneller en langer van besturingssysteem- en beveiligingsupdates wordt voorzien omdat deze in handen zijn van Google zonder tussenkomst van de smartphonefabrikant. Wanneer je een smartphone hebt van een fabrikant die een eigen skin hanteert ben je afhankelijk van de goede wil van de desbetreffende fabrikant voor je updates. De updates van Google moeten dan namelijk eerst door de fabrikant worden toegepast in de eigen skin, en zelfs als de fabrikant dat doet kost dat natuurlijk altijd de nodige tijd. Android One smartphones krijgen gegarandeerd voor de duur van twee jaar systeemupdates en drie jaar beveiligingspatches van Google. Dat is zelfs in het high-end segment nog niet gegarandeerd, hoewel het voordeel van Android One voor wat betreft updates in het echte budgetsegment allicht groter is.

Android Pie: Design en features

De negende iteratie van het Android besturingssysteem werd door Google op 7 maart 2018 aangekondigd, waarbij het direct de eerste developer preview beschikbaar stelde. Diverse bèta-versies later werd uiteindelijk op 6 augustus 2018 Android 9 Pie officieel gereleaset. Zoals bij elke nieuwe versie van Android het geval is biedt Android 9 Pie een hele serie verbeteringen en veranderingen ten opzichte van de voorganger Android 8 Oreo. Daarbij gaat het zowel om het design van de launcher, homescreen en menu’s als om aanpassingen in het OS zelf.

Wie kijkt naar het design van Android 8 Oreo en 9 Pie ziet niet direct wereldschokkende, maar desalniettemin zichtbare veranderingen. Zo is de klok van de rechterkant naar de linkerzijde van de systeembalk verhuisd, heeft het snelle instellingen menu een zichtbare make-over gekregen en popt de volumebalk nu verticaal naast de fysieke knoppen op tijdens de bediening. Verder zien we een verbeterde nachtmodus waarmee je ogen minder belast worden, laat het always-on-display nu het accupercentage zien en zijn de notificaties verder verbeterd en uitgebreid. Aan de power-opties – die verschijnen bij het ingedrukt houden van de aan/uit-schakelaar – is een screenshotfunctie toegevoegd.

Gebarenbesturing, 'adaptive battery' en 'Digital Wellbeing'

Een van de belangrijkste nieuwe features in Android 9 Pie is de zogenaamde adaptive battery modus, oftewel de aanpasbare accu optie. Het idee hier achter is in feite hetzelfde als bij de adaptive brightness functie, waarbij de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht. De adaptive battery functie gaat efficiënter om met het stroomverbruik door apps die de gebruiker waarschijnlijk zal gaan gebruiken prioriteit te geven.

Android 9 Pie op de Nokia 9 Pureview.

Eveneens nieuw zijn diverse opties die je hebt om je toestel te benaderen via gebaren. Zo kan je in Android 9 Pie bijvoorbeeld het zo instellen dat je met een korte swipe van de onderzijde van het scherm openstaande applicaties, vijf snelkoppelingen en de Google searchbar ziet verschijnen. Daarmee is de navigatiebalk nu standaard ook veranderd in een horizontaal scrollable balk met standaard enkel een back-toets aan de linkerkant en een dik, wit streepje als start-toets in het midden. De recent gebruikte apps die je via de korte verticale swipe kunt oproepen zijn nu horizontaal gepositioneerd en zijn uiteraard nog steeds zowel scroll- als swipebaar. Het geheel is daarmee behoorlijk vergelijkbaar met hoe  Apple dit in iOS aanpakt.

Tenslotte is Google’s eigen Digital Wellbeing app nog het vermelden waard. Met deze app kan je dieper inzicht verkrijgen in het gebruik van je smartphone, met diverse statistieken over app-gebruik, surfgedrag en belgewoonten. Met deze informatie kan je desgewenst je smartphonegebruik aanpassen en middels de app zelfs beperken.

Advertentie

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Nokia 9 PureView Blue

Nokia 9 PureView Blue

  • Google Android 9.0
  • 128 GB
  • 5.99 inch
  • 2880x1440
  • 12 MPixel
  • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0