Nokia 9 Pureview review: Meer camera's, betere foto's?

1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Design en behuizing
  3. 3. Features en aansluitingen
  4. 4. Software: Android One
  5. 5. Beeldscherm
  6. 6. Camera: Techniek en hardware
  7. 7. Camera: Functionaliteit en vergelijkingtest
  8. 8. Hardware en systeemprestaties
  9. 9. Werk- en opslaggeheugen, connectiviteit
  10. 10. Accuduur en opladen
  11. 11. Specificaties
  12. 12. Conclusie
  13. 1 besproken product

Camera: Techniek en hardware

De laatste jaren zijn er grote stappen gezet in de manier waarop de door een smartphone verzamelde lichtinformatie wordt verwerkt tot een foto – de verzamelterm voor de rekentrucs die fabrikanten tegenwoordig gebruiken is computational photography. Moderne smartphones nemen niet meer één foto wanneer je afdrukt: de camerasensor wordt snel achter elkaar een paar keer uitgelezen. Doordat iedere opname een andere belichting heeft, wordt meer informatie in lichte en heldere delen van de scène verzameld.


Light L16.

HMD heeft voor de Nokia 9 Pureview vol ingezet op dit principe, maar kiest voor een iets andere benadering dan de concurrentie: meerdere camerasensoren die tegelijk worden uitgelezen. Het camerasysteem werd ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Light, dat in 2017 al een losse camera met 16 lenzen en sensoren uitbracht. Dat apparaat, de Light L16, bood lenzen met verschillende brandpuntsafstanden om zo een stukje te kunnen 'inzoomen' en 'uitzoomen', waarbij telkens informatie van tien van de zestien 13 megapixelsensoren werd gecombineerd tot één foto van maximaal 80 megapixel, afhankelijk van de 'zoominstelling'. Tevens bood de L16 de mogelijkheid om kunstmatige onscherpte toe te voegen aan de foto, gelijk aan het bokeh-effect dat je tegenwoordig op veel smartphones met meerdere camera's aantreft.

Vijf primaire camera's

Het camerasysteem van de Nokia 9 Pureview is in feite een kleinere, versimpelde versie van de technologie in de Light L16. De vijf camera's aan de achterzijde van het Nokia-toestel zijn ditmaal voorzien van 12 megapixel-sensoren, met daarvoor een f/1.8-lens. Alle lenzen hebben een gelijke brandpuntsafstand, waarmee ze ongeveer hetzelfde 'zien'. Dat betekent dat 'inzoomen' zonder veel kwaliteitsverlies niet mogelijk is; 'uitzoomen' kan sowieso niet. Dat is een belangrijke beperking. Concurrerende smartphones in dit segment bieden vrijwel allemaal een aparte groothoeklens, een 'zoomlens' of beide, waardoor je veel flexibeler bent in je compositie.

Twee van de vijf camera's van de Nokia 9 Pureview - te weten de middelste en onderste camera in de camera-opstelling - fotograferen in kleur, terwijl de overige drie sensoren niet zijn voorzien van een kleurenfilter en zodoende enkel zwart-wit vastleggen. Voordeel aan het weglaten van een kleurenfilter is dat de lichtgevoeligheid van de camera erdoor verbetert, omdat het filter veel licht tegenhoudt. Eerder paste bijvoorbeeld Huawei hetzelfde trucje toe in zijn P20 Pro, die was voorzien van een aparte zwartwitcamera. Wat opvalt, is dat geen van de camera's van de Nokia 9 is voorzien van OIS. Dat zal een deel van de verklaring vormen waarom er geen camerabobbel nodig is, maar leidt er wel toe dat het toestel minder lange sluitertijden kan gebruiken voordat de foto bewogen wordt. Evengoed claimt HMD een verbetering in lichtgevoeligheid van 2,9 keer ten opzichte van een 'normale' smartphonecamera.

240 megapixels per foto

Doordat de Nokia 9 gebruikmaakt van meerdere camera's bij het fotograferen en per sensor ook nog snel achter elkaar meerdere opnamen kan maken, zoals de concurrentie, wordt een enorme hoeveelheid beeldinformatie verzameld - per foto maximaal 240 megapixels aan data, aldus de fabrikant. Een normale smartphone-soc is niet geschikt voor het verwerken van zoveel data - laat staan voor het aansturen van vijf verschillende camera's tegelijkertijd. Daar komt de technologie van het bedrijf Light weer bij kijken: een speciale ASIC rekent de beeldinformatie achteraf aan elkaar tot één foto. Deze 'Lux Capacitor' verzorgt tevens de aansturing van de vijf camera's.


'Lux Capacitor'.

Kijken we nog even naar de camera-opstelling aan de achterzijde van de Nokia 9, dan zien we naast de vijf cameralenzen nog twee andere openingen in het glas aan de achterkant. Een daarvan dient voor de flits - een exemplaar met meerdere ledjes met iets andere kleurtemperatuur, zoals we overigens wel vaker zien. Achter de andere opening zit een zogenoemde time-of-flight-sensor, in feite nóg een camera. Daarmee kan ook de Nokia 9 een dieptekaart maken van de omgeving voor het toevoegen van een bokeh-effect. Dat zien we tegenwoordig vaker, maar de Nokia 9 Pureview moet diepte flink nauwkeuriger kunnen vastleggen, waarbij de dieptekaart veel meer lagen bevat.

Advertentie

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Nokia 9 PureView Blue

Nokia 9 PureView Blue

  • Google Android 9.0
  • 128 GB
  • 5.99 inch
  • 2880x1440
  • 12 MPixel
  • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0