Hardware en systeemprestaties
Waar we tegenwoordig de nodige toestellen tegenkomen die zijn uitgerust met de nieuwe Qualcomm Snapdragon 855-SoC, vinden we in de Nokia 9 Pureview nog de voorganger terug: de Snapdragon 845. Vervaardigd op het 10nm LPP procedé heeft de Qualcomm 845 Kryo 385-cores als kloppend hart. Dat zijn semi-custom Qualcomm-cores gebaseerd op de Arm-architectuur. Deze octacore processor is opgebouwd uit twee clusters: vier snelle Arm Cortex A75-kernen en vier energiezuinige Arm Cortex A55 cores. Het geheel wordt gecomplementeerd door de Adreno 630 gpu.
In het high-end segment was de Snapdragon 845 lange tijd alomtegenwoordig, maar dit jaar beloven er niet heel veel nieuwe toestellen meer uit te komen met de chip. De Snapdragon 855 biedt immers flink hogere cpu-prestaties dan zijn voorganger, waarbij ook nog een snellere gpu aanwezig is en de chipset zuiniger kan zijn door een kleiner productieprocedé. Apple en Huawei hebben al maanden toestellen met hun eigen recentere SoC op de markt, respectievelijk de A12 en de Kirin 980, terwijl ook de Samsung Galaxy S10-serie is voorzien van een nieuwere soc, de Exynos 9820 uit Samsung's eigen stal.
Ook een jaar na de introductie is de Snapdragon 845 nog een behoorlijk snelle chipset, maar ergens is het wat vreemd om een nieuw topmodel aan te schaffen met een 'oud' binnenwerk. Behalve uitlopende topmodellen vinden we de Snapdragon 845 nu vooral nog terug in het lagere middensegment in toestellen als de Xiaomi Pocophone F1 en Black Shark - die zijn al verkrijgbaar voor minder dan 400 euro.
Benchmarks cpu-prestaties: Geekbench 4.1, PCMark Work 2.0
Tijd voor een praktijktest. Geekbench test de snelheid van het cpu-gedeelte van de soc. Zoals verwacht zet de Nokia 9 geen topscore neer. Een paar maanden geleden had deze grafiek er ongetwijfeld heel anders uitgezien, maar inmiddels zijn er de nodige nieuwe toestellen ingestroomd met een snellere chipset. Hoewel de meeste van die smartphones zich in een hoger prijssegment begeven, zijn er inmiddels ook al voor (minder dan) 600 euro toestellen beschikbaar met de snellere Snapdragon 855-SoC, bijvoorbeeld de Xiaomi Mi 9, OnePlus 7 en Asus Zenfone 6.
In de onderstaande grafieken herken je de Nokia 9 Pureview aan een rode kleur. We vergelijken het toestel met andere high-end toestellen van dit moment, zowel modellen die qua prijs meedoen in het absolute topsegment (zoals de Galaxy S10+, iPhone Xs Max en Huawei P30 Pro) als toestellen die zich qua prijsstelling rond de Nokia 9 Pureview begeven (bijvoorbeeld de Xiaomi Mi 9 en OnePlus 7). Je herkent de laatste groep toestellen aan een gele kleur.
- Geekbench 4.1 Single
- Geekbench 4.1 Multi
In de PCMark 2.0 Work-benchmark, die een realistischer indruk geeft van de real-world performance, levert de Nokia 9 relatief gezien een wat betere score. We zien de met Exynos en Kirin uitgeruste concurrentie hier wat terugvallen, terwijl Apple-toestellen in deze grafiek sowieso ontbreken omdat deze benchmark niet geschikt is voor iOS.
Benchmarks grafische prestaties: 3DMark Sling Shot Extreme
Met de benchmark 3DMark Sling Shot Extreme gaan we na hoe de Nokia 9 scoort op het vlak van de grafische prestaties. De Adreno 630 was geen slechte gpu en kan ook een jaar na dato de concurrentie aan met de gpu's in hedendaagse Exynos 9820 en Kirin 980-chipsets - vooral van de laatste weten we, dat de gpu het zwakke punt is. Zoals echter ook duidelijk wordt uit de grafiek, is de Adreno 640 in de nieuwe Snapdragon 855 wel weer een pak sneller - het prestatieverschil met de Mi 9 beloopt zo'n 20 procent. De Apple A12, voorzien van Apple's zelfontworpen gpu-gedeelte, blijkt in één van de tests nog beduidend rapper.
- 3DMark Sling Shot Ex. - Total
- - Graphics
- - Physics
- -offscreen (GT2)
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Nokia 9 PureView Blue
|
Niet verkrijgbaar |