Alles wat je moet weten over 3D

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Illusie
  3. 3. Bioscoop
  4. 4. Crosstalk
  5. 5. 2D op een 3D TV
  6. 6. HDMI 1.4
  7. 7. 3D via televisie uitzendingen
  8. 8. 3D Bronnen
  9. 9. Games

3D Bronnen

Een belangrijke factor om in gedachten te houden wanneer je een 3D tv overweegt is: kijkmateriaal. Kort gezegd zijn er drie mogelijke bronnen van 3D-beelden: films op Blu-ray, televisie-uitzendingen en games ofwel computerspellen. De grote stimulus voor 3D op dit moment zijn de blockbusters: grote, dure Hollywood films vol bijzondere effecten. James Cameron ontwikkelde voor Avatar een geheel nieuw systeem om in 3D te filmen en dat is te zien aan het resultaat – het verhaal buiten beschouwing gelaten, biedt Avatar visuele dieptewerking die tot dusver ongekend was

Veel andere 3D films zijn echter minder ambachtelijk gemaakt of zelfs pas in postproductie omgezet naar 3D, zoals Alice in Wonderland en Clash of the Titans. Het resultaat is te zien: de 3D ervaring is bij deze films véél minder goed dan bij Avatar. Het is daarom te hopen dat 3D niet bezwijkt onder zijn eigen succes, want als er nog veel meer slechte pseudo-3D films uit gaan komen zal de consument zich ongetwijfeld afkeren van 3D. Het succes van Avatar heeft er echter voor gezorgd dat er inmiddels steeds meer films écht in 3D opgenomen worden. Vanaf dit jaar zullen we daar de resultaten van gaan zien. Het komende jaar moeten er dan ook zo’n 100 titels in 3D uitkomen op Blu-ray (aldus onder andere Sony). Afgezien van op de computer gemaakte films als Toy Story, die relatief eenvoudig achteraf in 3D te produceren zijn, is de spoeling qua films momenteel echter nog vrij dun.

3d Blu-ray discs
Het aanbod aan 3D Blu-ray titels is nog beperkt, en bestaat vooral uit documentaires en animatie.

Van televisie-uitzendingen hoeven we voorlopig evenmin veel te verwachten. Nederlandse studio’s zijn nog aan het overstappen op hd en zullen niet staan te springen om peperdure nieuwe 3D camera’s en montageapparatuur aan te schaffen. Hoewel er in Hilversum al diverse initiatieven ontplooid worden om kennis over 3D te delen geldt dat de productiekosten voor 3D voorlopig veel hoger zijn dan voor een normale 2D uitzending en met de krimpende inkomsten in de televisiesector zal 3D daarom voorlopig geen grote vlucht nemen verwachten zijn. Eigenlijk valt alleen van sportevenementen op korte termijn enig 3D-aanbod te verwachten; in Engeland is Sky afgelopen zomer gestart met uitzendingen in 3D en ook in de VS zijn inmiddels de eerste 3D sportkanalen gelanceerd. In Nederland is er op dit moment zelfs helemaal niets meer in 3D beschikbaar, tenzij we Brava 3D dat via satelliet uitzendt meetellen. Dat station zendt voorlopig echter (vrijwel) uitsluitend materiaal uit dat van 2D naar 3D is omgezet, dus écht 3D is het niet.

Ziggo en Net5 hebben vorig jaar enkele maanden een 3D demokanaal in de lucht gehad waarop het signaal van Net5 getoond werd, overdag opgewaardeerd vanuit 2D, en 's nachts (soms) in echt 3D. De echte 3D programmering was echter schaars en beperkte zicht tot even schaars geklede 0900-dames. Na enkele maanden heeft Net5 de stekker echter weer uit het experiment getrokkken. Een reden werd niet gegeven, maar het laat zich raden dat de animo niet groot was.

Advertentie
0