AMD Athlon van binnen en van buiten

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Wat is de AMD Athlon nu precies?
  3. 3. De positionering van de AMD Athlon in de huidige PC-markt
  4. 4. Wanneer en wie?
  5. 5. De specificaties
  6. 6. De Athlons Systeembus
  7. 7. De Athlons Architectuur
  8. 8. Het AMD Athlon Productie Procédé
  9. 9. AMD's eigen AMD Athlon Chipset
  10. 10. Overklokken
  11. 11. Conclusie

Wat is de AMD Athlon nu precies?

Zoals al gezegd is de AMD Athlon de eerste 7de generatie x86 processor die op de markt verschenen is. Door de nieuwe architectuur ligt de performance van de AMD Athlon een stuk hoger dan die van alle huidige CPU's, waaronder de Intel Pentium III. In deze eerste fase heeft AMD vier varianten van de CPU op de markt gebracht, resp. werkend op 500 MHz, 550 MHz, 600 MHz en 650 MHz. Deze laatste uitvoering (650 MHz) is echter pas gisteren aangekondigd. Volgens AMD zelf zal de nieuwe CPU in het jaar 2000 zelfs al op frequenties tot 1 GHz kunnen functioneren.

De AMD Athlon zullen we op vele plaatsen tegenkomen. Niet alleen in systemen van de grote fabrikanten, zoals Compaq, IBM, Siemens, etc., maar ook bij kleinere OEM's en voor de losse verkoop. 

De naam Athlon ...

Iedereen (en AMD zelf ook) was er tot ongeveer twee maanden geleden van overtuigt dat de nieuwe CPU onder de naam K7 op de markt zou komen. Dit als echte opvolger van de K6-familie en om aan te geven dat we alweer met een 7de generatie CPU van doen hebben. Op het laatste moment heeft AMD echter de naam verandert naar AMD Athlon. Dit is voornamelijk gebeurt om niet alleen duidelijk te maken dat het echt om een geheel nieuw Produkt gaat, maar ook om de een einde te maken aan het lowbudget image van de K6-serie.

Aan de naam AMD Athlon is een groot marktonderzoek vooraf gegaan: i.s.m. een groot merknamen-bedrijf heeft AMD uiteindelijk deze naam bedacht voor de CPU. Bij het horen van het woord "Athlon" zal de consument al snel denken aan termen als "snelheid" e.d. Helaas is Athlon wel in veel landen al een geregistreerd handelsmerk, zodat AMD zelf altijd spreekt over AMD Athlon i.p.v. gewoon Athlon. Ook in Nederland is het de bedoeling dat naar de CPU gerefereerd wordt als AMD Athlon. 

Hoe ziet de Athlon er uit?

Onderstaande foto's  tonen ons testexemplaar van uiteindelijke Athlon. Duidelijk is meteen de gelijkenis met Intel's Pentium II processor. Ook AMD is voor deze CPU overgestapt van een socket-uitvoering naar een slot uitvoering. De gebruikte aansluiting is de zogenaamde Slot A, die mechanisch gelijk is aan Intel's Slot 1, maar uiteraard van een geheel ander busprotocol gebruik maakt. Hierover volgt verderop nog veel meer informatie.

Let vooral ook op de enorme koelblok die op de CPU bevestigd is: AMD doet er alles aan om de nieuwe CPU zo koel mogelijk te houden. Dit is ook wel nodig, aangezien de huidige AMD Athlons al meer dan 40W verbruiken. Onderstaande foto laat de grootte van het koelblok nog eens duidelijk zien.

Alles ziet er gelukkig zeer degelijk en verzorgd uit.

Advertentie
0