AMD Athlon van binnen en van buiten

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Wat is de AMD Athlon nu precies?
  3. 3. De positionering van de AMD Athlon in de huidige PC-markt
  4. 4. Wanneer en wie?
  5. 5. De specificaties
  6. 6. De Athlons Systeembus
  7. 7. De Athlons Architectuur
  8. 8. Het AMD Athlon Productie Procédé
  9. 9. AMD's eigen AMD Athlon Chipset
  10. 10. Overklokken
  11. 11. Conclusie

De positionering van de AMD Athlon in de huidige PC-markt

Ruwweg kunnen we de PC markt verdelen in drie hoofdgroepen: 

1. Consument en Home Office
2. Middel en Klein bedrijf
3. Grote bedrijven

In principe heeft AMD tot nu toe alleen voor deze eerste groep processoren op de markt gebracht. De gehele K6 familie was vooral gericht op de thuisgebruikers. Met de AMD Athlon probeert AMD nu ook voet aan de grond te krijgen op de andere terreinen. Ook bedrijven (van klein tot zeer groot) zullen in de toekomst gebruikt kunnen maken van een voor hun geschikte AMD Athlon CPU. 

Op dit moment heeft AMD een marktaandeel van iets meer dan 15%. Nog voor het eind van het jaar 2000 wil AMD dit verdubbeld zien. Door het uitbrengen van de nieuwe processor voor alle typen gebruikers is het streven een 30% marktaandeel in 2001.

Als we naar de groei van AMD in de afgelopen paar jaar kijken is deze gehoopte marktaandeel winst wellicht best reëel. In 1997 kwam AMD op de markt met hun K6-processor. Nog voor het eind van dit jaar waren er van deze CPU al 1 miljoen exemplaren verkocht en deed AMD zaken met twee grote OEM's: IBM en Compaq. In 1998 werd het Super7 systeem geïnitieerd met de nieuwe K6-2. Deze had naast een 100 MHz FSB en AGP-support ook een verdere uitbreiding op MMX, genaamd 3DNow!. Ondertussen verkochten al 6 van de 10 grote OEM's PC's met AMD processor. In 1999 ging de groei alleen maar door. Ondertussen verkopen al 9 van de 10 grote OEM's AMD-gebaseerde PC's en is het marktaandeel van AMD groter dan ooit. Met de lancering van de eerste 7de generatie CPU zal deze groei alleen nog maar verbeteren.

De grote concurrent

Als we kijken naar de concurrentie, zoals AMD die ziet, valt meteen iets duidelijk op: AMD positioneert de AMD Athlon tegenover een nog niet bestaande CPU van Intel! 

Voor Value en Mainstream PC's ziet AMD nog altijd de K6-2 als concurrent voor de Celeron en de Pentium II. In het Performance PC segment blijft de AMD K6-III tegenover de Pentium III de staan. Nog daarboven positioneert AMD de AMD Athlon tegenover Intel's in de maak zijnde Willamete. De Willamete zal Intel's 7de generatie CPU zijn en wordt niet verwacht voor de tweede helft van 2000. Het is uiteraard interessant om te zien dat AMD zoveel vertrouwen in hun nieuwe product heeft dat men hem positioneert ten opzichte van een Intel CPU waarvan in principe nog niets bekend is.

De markindeling van Intel en AMD

Laten we nu eens kijken naar de horizontale en verticale marktindeling van zowel Intel als AMD. Horizontaal splitsen we de PC-markt in Consument / Klein Bedrijf en Grote Bedrijven. Verticaal bekijken we de verschillende PC's: Servers, Workstations, High Performance PC's en Value PC's.

We zullen eerst kijken wat de klant verwacht van de verschillende systemen:

Eisen van PC Markt
  Consument / Klein Bedrijf Grote Bedrijven
Servers    High-end applicaties performance
Server-mogelijkheden
Multi-processor schaalbaarheid
Zeer hoge betrouwbaarheid en stabiliteit
Veiligheid
Workstations  
High Performance PC's Hoge desktop performance
Laatste nieuwe multimedia mogelijkheden
Hoge investeringskwaliteit
Hoge desktop performance
Lange bruikbaarheid
Total-cost-of-ownership
Veiligheid
Value PC's Lage prijs
Veel MHz
Goede prijs/prestatie verhouding
Multimedia en internet
Hoge desktop performance
Lange bruikbaarheid
Total-cost-of-ownership
Veiligheid
Lage prijs
Veel MHz
Goede prijs/prestatie verhouding
Multimedia en internet

Intel vult de verschillende vakken op dit moment op de volgende manier in:

Intel's invulling van de PC-markt
  Consument / Klein Bedrijf Grote Bedrijven
Servers   
Intel Pentium Xeon Processor
Workstations  
High Performance PC's
Intel Pentium II / III Processor
Value PC's
Intel Celeron Processor

Duidelijke zien we Intel's Celeron instap CPU terugkomen bij beide type Value PC's. De Pentium II en III komen we tegen bij beide type High Performance PC's. Intel processor voor zware servers en workstations in de Xeon.

Zoals bovenaan deze pagina al vermeld is AMD nu totaal nog niet vertegenwoordigd bij de PC-markt voor grotere bedrijven. AMD initiële invulling vlak na de introductie van de AMD Athlon zal er dus als volgt uitzien:

AMD's huidige invulling van de PC-markt
  Consument / Klein Bedrijf Grote Bedrijven
Servers     
Workstations  
High Performance PC's -
AMD K6-III en AMD Athlon
 
Value PC's
AMD K6-2
 

AMD's streven is dus om ook voet aan de grond te krijgen binnen de zakelijke markt. Vandaar dat er in de nabije toekomst drie verschillende typen AMD Athlons op de markt zullen komen. De AMD Athlon Ultra zal een AMD Athlon variant zijn die speciaal geoptimaliseerd is voor zwaar werk in servers en workstations. Deze processor zal dus ook multi-processor compatible zijn en zal veel meer L2-cache bevatten dan de huidige AMD Athlons (tot 8MB!). De AMD Athlon Professional wordt de variant voor de zakelijke high performance PC's. Als laatste komt er een instap AMD Athlon variant. De naam hiervan is nog niet bekend. De geruchten gaan verder ook dat deze AMD Athlon wellicht in een socket-uitvoering uit zal komen. Ik denk persoonlijk dat wellicht op deze CPU de naam Alereon van toepassing kan zijn, de vreemde domeinnaam die AMD een tijdje geleden geregistreerd heeft. AMD's uiteindelijke invulling van de markt ziet er dus als volgt uit:

AMD's toekomstige invulling van de PC-markt
  Consument / Klein Bedrijf Grote Bedrijven
Servers   
AMD Athlon Ultra
Workstations  
High Performance PC's -
AMD K6-III en AMD Athlon

AMD Athlon Professional
Value PC's -
AMD K6-2 en AMD Athlon "Value"
-
AMD K6-2 en AMD Athlon "Value" / Professional

Wanneer we alle nieuwe AMD Athlon varianten kunnen gaan verwachten is helaas nog onbekend.

Advertentie
0