Inleiding
DDR-geheugen
is tegenwoordig hét modewoord op het gebied van moederborden. DDR (Double Data
Rate) geheugen is, zoals de naam al aangeeft, theoretisch twee maal zo snel als
het huidige standaard SDR (Single Data Rate) SD-Ram geheugen. Aangezien vrijwel
alle geheugenfabrikanten DDR SD-Ram als dé opvolger van het huidige SD-Ram
beschouwen, zijn de prijzen van het DDR geheugen de laatste tijd flink aan het
dalen. In tegenstelling tot het peperdure RD-Ram geheugen, dat bijvoorbeeld bij
de Intel Pentium 4 gebruikt moet worden, is DDR geheugen op dit moment nog
minder dan anderhalf keer zo duur als 'normaal' geheugen. Niet voor niets dat
moederborden die DDR-geheugen ondersteunen ook steeds populairder worden.
Het zijn vooral de AMD processoren, waarvoor veel moederborden met DDR-geheugen gefabriceerd worden. Reden daarvoor is dat Intel dankzij hun overeenkomst met Rambus tot en met het eind van dit jaar geen DDR chipsets voor de Pentium III en 4 mag maken, maar vast zit aan of PC133 SDR SD-Ram geheugen of Rambus RD-Ram geheugen. Bij AMD bestaan deze beperkingen niet en daarom zijn er al de nodige moederbord-chipsets op de markt die DDR-geheugen ondersteunen.
De eerste DDR-chipset voor de AMD-processor is al enige tijd op de markt en is van de hand van AMD zelf: de AMD 760 chipset. Daarom hebben de meeste DDR-moederborden voor AMD-processors deze chipset aan boord. Een tijdje later volgde Acer Labs (ALi) met een eigen DDR-chipset onder de naam ALi MaGiK1. VIA op haar beurt introduceerde onlangs ook een DDR-chipset voor AMD-moederborden onder de naam VIA KT266. Door de variëteit aan DDR-chipsets voor AMD- processors, zijn er nu de nodige moederborden op de markt die er gebruik van maken. Later dit jaar zullen overigens nog twee DDR-chipsets voor AMD-processors het daglicht zien: SiS komt met de 735 en nVidia (bekende van de 3D chips) met de nForce-chipset. Over deze chipsets later meer.
In deze vergelijkingstest hebben we vrijwel alle DDR-moederborden die op dit moment in Nederland verkrijgbaar zijn opgenomen. In totaal zijn het 16 verschillende moederborden van 10 verschillende fabrikanten. Op de volgende twee pagina's zullen we eerst de verschillen tussen de drie huidige DDR-chipsets voor AMD processors bekijken. Daarna volgt een uitgebreide beschrijving van de 16 verschillende moederborden, gevolgd door enkele benchmarks en een vergelijkingstabel.
Eerst nog even wat extra informatie over het DDR-geheugen: DDR-geheugen werkt in principe hetzelfde als standaard SD-Ram geheugen, alleen kan er bij DDR-geheugen per klokslag twee keer datatransport plaatsvinden. De reden daarvoor is dat DDR-geheugen niet alleen op de positieve flank van de klok (dus als de klok van 0 naar 1 gaat) data verstuurt of ontvangt, maar ook op de negatieve flank (dus als de klok van 1 naar 0 gaat).
Net als het normale SD-Ram geheugen, bestaat DDR op dit moment in twee varianten. Daar waar SDR SD-Ram geheugen te herkennen is aan de betiteling PC100 of PC133, wat inhoudt dat het geheugen kan werken op een maximale frequentie van 100 respectievelijk 133 MHz), wordt DDR-geheugen aangeduid met PC200 of PC266, wat aangeeft dat de modules maximaal op 200 MHz (100 MHz DDR) of 266 MHz (133 MHz DDR) werken. Vaker zien we ook de benaming PC1600 en PC2100, genoemd naar de maximale doorvoersnelheid (1.6 GB/s voor PC200 en 2.1 GB/s voor PC266 geheugen). Deze laatste specificaties worden door een aantal geheugenfabrikanten gebruikt om de onwetende consument niet te laten denken dat PC266 DDR-geheugen stukken langzamer is dan PC800 RD-Ram geheugen.
De DDR-geheugenmodules lijken zeer veel op de SDR- geheugenmodules. Zo zijn ze bijvoorbeeld exact even lang. Toch is er duidelijk verschil: een SDR SD-Ram module heeft 168 pinnetjes en een DDR module heeft er iets meer, 184 in totaal. Ook zijn de inkepingen van DDR geheugen anders (DDR heeft één inkeping, SDR heeft er twee), zodat DDR geheugen niet per ongeluk in een SDR geheugenbank geplaatst kan worden, of andersom. Bovenstaande foto toont de in de test gebruikte 128MB PC266 DDR-module van Transcend.