[Pro] Intel Xeon E5 v4 Broadwell-EP review: Broadwell voor servers

1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Socket compatible, maar toch nieuw
  3. 3. Modellen
  4. 4. Broadwell core-verbeteringen
  5. 5. TSX: Nu écht beschikbaar
  6. 6. Security en virtualisatie
  7. 7. Power management
  8. 8. Testplatform
  9. 9. Benchmarks Windows Server: HPC (3D-rendering en Financial Analysis)
  10. 10. Benchmarks Windows Server: HPC (Fluid Dynamics, Mathematics en Cryptografie)
  11. 11. Benchmarks Windows Server: Geheugenbandbreedte
  12. 12. Benchmarks Windows Server: Stroomverbruik en performance-per-watt
  13. 13. Benchmarks CentOS: Percona TPC-C MySQL benchmark
  14. 14. Benchmarks Ubuntu Server: Phoronix (1)
  15. 15. Conclusie
  16. 1 besproken product

Conclusie

Met de Xeon E5 v4 zet Intel weer een evolutionaire stap vooruit in het populaire dual-socket server segment. Puur qua prestaties is het verschil met de voorgaande generatie beperkt: bij dezelfde klokfrequentie en aantal cores spreken we over een paar procent. Het nieuwe productieprocedé (14 nm) zorgt er wel voor dat je voor hetzelfde prijsniveau en hetzelfde stroomverbruik nu afhankelijk van het type twee of zelfs vier cores "extra" krijgt. Het maakt dat de prestaties-per-watt duidelijk toenemen. Dat zien we ook in onze testresultaten. Onze TPC-C database benchmark illustreert het nog het best: bij een gelijkblijvend energieverbruik zet de nieuwe Xeon E5-2699 v4 duidelijk betere prestaties neer dan voorloper E5-2699 v3. En wanneer we bij deze test kijken naar de prestaties-per-watt, liggen deze op het niveau van de juist hiervoor geoptimaliseerde Xeon E5-2605L v3 uit de vorige generatie. De performance-per-watt test die we op basis van de Povray 3D-rendering benchmark hebben uitgevoerd toont een identiek beeld: het nieuwe op prestaties getunede topmodel heeft een vrijwel identieke efficiëntie als wat bij de vorige generatie enkel mogelijk was bij specifiek op energieverbruik getunede modellen.

Vanwege de beperkte prestatie-toename van generatie op generatie zien we geen logisch upgradepad van Haswell naar Broadwell servers. Tegelijkertijd geldt; wie een server van een jaar of vier of vijf oud wil vervangen, krijgt met de nieuwe Broadwell generatie een duidelijk hogere return on investment. Zeker ook voor wie bezig is met virtualisatie kan op die manier meer servers consolideren dan voorheen. 

Kijken we wat dieper onder de motorkap, dan zien we dat de meeste van interne optimalisaties gericht zijn op security en virtualisatie. Gezien het belang van beide kunnen we deze focus van Intel enkel aanmoedigen. Een andere belangrijke stap is dat TSX nu eindelijk beschikbaar is, al is het afwachten of, hoe en wanneer ontwikkelaars van serversoftware dit zullen oppakken. Tegelijkertijd moeten we concluderen dat echt grote vernieuwingen deze generatie zijn uitgebleven, daarvoor is het wachten op de server varianten van Skylake.

Evolutie, geen revolutie, zo laat de introductie van de Xeon E5 v4 zich het best typeren. Maar in een markt waar Intel hoegenaamd geen concurrentie heeft, is dat wellicht ook het meeste waar we op mochten hopen. 

Intel Xeon E5-2699 v4 Tray

Advertentie

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Intel Xeon E5-2699 v4 Tray

Intel Xeon E5-2699 v4 Tray

  • Socket 2011-3
  • 2.2 GHz
  • 22 cores
  • 145 W
Niet verkrijgbaar
0