Conclusie
Er zitten grote verschillen in de software voor de verschillende RGB-toetsenborden. Van uitgebreide en gelikte pakketten tot basale programaatjes waarvan het lijkt alsof ze op een zondagmiddag in elkaar geknutseld zijn, het kwam allemaal voorbij. Tijd om de balans op te maken.
Wat ons betreft zijn er drie bedrijven die zich door hun software positief onderscheiden. Laten we beginnen met onze favoriet; Corsair met de Utility Engine. Dit programma zit goed in elkaar, is overzichtelijk en is in de standaardmodus ook zeer toegankelijk voor de beginnende gebruiker. De aanwezigheid van de Advanced-modus is vooral interessant voor de gevorderde gebruiker, waarmee er ontzettend veel mogelijkheden zijn voor het creëren van eigen verlichtingsprofielen. Verder voorziet Corsair met de RGB Profile Community in een mooi platform om deze profielen te delen.
Van de ander twee, Logitech en Razer, biedt de eerste meer mogelijkheden en is de software wat beter geschikt voor de gevorderde gebruiker, terwijl de software van Razer juist erg makkelijk in gebruik is en toch relatief veel opties biedt. Bij Logitech had de interface iets overzichtelijker mogen zijn, bijvoorbeeld door het toevoegen van tekst onder bepaalde (en soms onduidelijke) knoppen. Het voornaamste minpunt bij Razer vinden we de vereiste om je te moeten registreren voordat je überhaupt van de software gebruik kunt maken, registratie zou wat ons betreft hooguit optioneel moeten zijn.
De software van de ‘generalisten’, die zich niet louter richten op (gaming) randapparatuur, blijft vooralsnog flink achter. Het Armoury pakket van ASUS doet vooralsnog aan als bèta software, met een matig uiterlijk en beperkte mogelijkheden. Zeker gezien de prijs van het bijbehorende toetsenbord is dat een tegenvaller. Ook de software van Sharkoon is niet geweldig qua uiterlijk en functionaliteit. Wel is het programma relatief overzichtelijk en hoort het bij het goedkoopste RGB-toetsenbord dat we getest hebben, dus dan zijn we wat minder veeleisend.