RGB keyboard software: de zachte kant van blitse bordjes

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Corsair 
  3. 3. Logitech
  4. 4. Razer
  5. 5. Roccat 
  6. 6. SteelSeries 
  7. 7. ASUS 
  8. 8. Cooler Master 
  9. 9. Sharkoon 
  10. 10. Conclusie

Razer

Razer maakt voor zijn mechanische toetsenborden met RGB-verlichting gebruik van de Synapse software, waarvan wij versie 2.20 bekeken. De eerste indruk is niet best, aangezien je jezelf eerst moet registreren voordat je überhaupt van de software gebruik kunt maken.

Eenmaal geregistreerd biedt Razer direct een overzichtelijke preview waarin je iedere toets individueel kunt configureren en je verschillende profielen kunt aanmaken. Ook kan je aan iedere toets macro’s toewijzen, zonder dat er aparte macrotoetsen voor vereist zijn. Het is mogelijk om de verlichting te synchroniseren met andere Razer Chroma-apparaten die gebruikmaken van de Synapse software.

In de Gaming Mode kan je de Windowstoets en toetsencombinaties zoals Alt+Tab en Alt+F4 uitschakelen om te voorkomen dat je deze tijdens het gamen per ongeluk activeert. Verder kan de software per individuele game statistieken bijhouden en een heatmap te maken, waarbij je ook de tijdsduur in kunt stellen - bijvoorbeeld je laatste gamesessie of de afgelopen maand. Een aardige functie is de mogelijkheid om de verlichting automatisch uit te laten schakelen zodra het scherm wordt uitgeschakeld.

In het verlichtingstabblad is er keuze uit acht voorgeprogrammeerde effecten. Afhankelijk van het gekozen effect kan je hier ook de kleuren, de tijdsduur, de richting en de helderheid aanpassen. Voor geavanceerde verlichtingsmogelijkheden is er de ‘Chroma configurator’. Hier is de verlichting voor iedere toets afzonderlijk in te stellen. Het is mogelijk om dit per blok te doen door één van de vooraf gedefinieerde blokken te selecteren, of door zelf een blok aan te maken door er in de (statische) previewafbeelding een selectievakje omheen te trekken. De acht genoemde effecten zijn hier ook te combineren middels een lagensysteem, dat er overzichtelijk uitziet en eenvoudig werkt. Hierin kan je ook verdere details wijzigen, zoals het patroon, de breedte, de hoek, de pauze, de snelheid in toetsen per seconde en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn wellicht niet zo uitgebreid als bij Corsair of Logitech, maar de software van Razer is voor de functies die het biedt wel aangenaam eenvoudig in gebruik.

Ook Razer maakt gebruik van een open platform waarvoor er een SDK beschikbaar is. De software biedt daarnaast een speciaal tabblad voor ‘Chroma apps’ die door externe developers zijn gemaakt. Hier zijn onder meer applicaties beschikbaar om de verlichting te laten reageren op de audio-output of op in-game events.

Advertentie
0