Roccat
Roccat heeft twee mechanische toetsenborden met RGB-verlichting in het assortiment, de Ryos MK FX met Cherry MX RGB-switches en de Suora FX met switches van TTC. Voor de benodigde software maakt dit echter geen verschil, want beide worden aangestuurd met behulp van de Roccat Swarm software, waarvan wij versie V1.92 bekeken.
Bij het opstarten van Swarm zien we onderin de vijf beschikbare profielen en bovenin de aangesloten Roccat-apparaten staan (mits deze ondersteuning voor Swarm bieden uiteraard) met hiernaast Swarm Connect-, AlienFX- en Talk FX-knoppen. Swarm Connect verwijst naar de bijbehorende mobiele applicatie. Hiervoor geeft het programma aan dat de Swarm Connect Module middels de auto-updater gedownload moet worden. Eénmaal in de auto-updater is die echter in geen velden of wegen te bekennen, waardoor de mobiele applicatie weigert om verbinding te maken. Op dit vlak heeft Roccat dus nog wat werk te verzetten.
AlienFX stelt gebruikers in staat om de verlichting van hun Alienware-apparaat met hun Roccat randapparatuur te kunnen synchroniseren. De Talk FX-functie moet in-game events vertalen naar lichteffecten op de randapparatuur. Helaas behoort het door ons gebruikte Suora FX toetsenbord niet tot de ondersteunde producten voor deze functionaliteit, die is alleen terug te vinden bij de duurdere Ryos MK FX.
Wat betreft de aansturing van het toetsenbord kan je kiezen uit Settings, Key Assignment en Key Illumination. Settings biedt instellingen voor onder meer de reactietijd, de repeat rate en de repeat delay van de toetsen. Een opvallende functie is Sound Feedback, waarmee je bij iedere toetsaanslag een bepaald geluid kunt afspelen via de luidsprekers, voor als een mechanisch toetsenbord nog niet genoeg geluid maakt. Zo kan je kiezen uit onder meer een klikgeluid en het geluid van een ouderwetse typemachine. Voor de Star Wars-fanaten is er ook nog een speciaal Sci-Fi geluidseffect voorhanden en ook de schoten van laserwapens ontbreken niet. In het Key Assignment gedeelte kan je alle individuele toetsen naar eigen voorkeur programmeren. Hierbij kan je onderscheid maken tussen een primaire functie en een functie voor wanneer het toetsenbord in de gamemodus wordt gezet.
Dan het verlichtingsgedeelte, dat onder het kopje Key Illumination schuilgaat. Hier kun je kiezen uit tien verschillende presets, waaronder het spelletje Snake. Voor de meeste presets kan je handmatig zaken als kleur, snelheid en helderheid aanpassen. Daarnaast is het mogelijk om custom verlichtingsprofielen aan te maken. Hiervoor kan je verschillende zones selecteren waarbij de kleur gewijzigd kan worden, en afgaande op het kopje ‘key event’ zou je verwachten dat het ook mogelijk is om effecten toe te voegen. Helaas ontbreekt bij ons de mogelijkheid om dit te doen. Het is niet helemaal duidelijk of dit alleen voor het hoger gepositioneerde Ryos MK FX toetsenbord beschikbaar is en dus mogelijk niet voor de Suora FX aan ons testsysteem, of dat deze functie dusdanig goed verborgen is dat wij hem niet hebben kunnen vinden. Uiteraard hebben we hierover navraag gedaan bij Roccat, maar voor het ter perse gaan hadden we nog geen uitsluitsel ontvangen. Als de functie al aanwezig is, is hij blijkbaar zo goed verborgen dat zelfs medewerkers van de fabrikant in kwestie hem niet kunnen vinden.
De gebruiksvriendelijkheid van het Swarm-pakket is niet optimaal en de verlichtingsmogelijkheden zijn door het genoemde euvel beperkt. Extra features zoals de geluidseffecten bij toetsaanslagen zijn leuk bedacht, maar bieden in de praktijk weinig meerwaarde. Wij kunnen ons in ieder geval niet voorstellen dat iemand deze functie voor langere tijd zou gebruiken. Als je er zelf niet gek van wordt, worden de mensen in je omgeving dat wel. Een SDK is alleen voor Talk FX beschikbaar, waarvoor je dus specifiek een apparaat moet hebben dat hier ondersteuning voor biedt.