MSI GF63 Thin 9SC-203NL
De MSI GF63 - we laten het achtervoegsel voor de leesbaarheid achterwege - ziet er qua kleuren en afwerking het meest uit als een typische gaming laptop, al is het model van HP qua lijnvoering misschien weer wat meer 'gamer-achtig'. De GF63 beschikt namelijk niet over de typische forse uitlaten aan de achterkant, waaraan je een op spellen gericht apparaat over het algemeen kunt herkennen. Rondom de linkerkant en achterkant van het apparaat zijn enkele bescheiden roosters aangebracht, waardoor het apparaat zijn warmte kwijt kan.
We bespraken de GF63 al eens eerder in een andere configuratie - toen nog met een GTX 1050 Max-Q-videokaart en een Core i7-8750H-cpu, die je allebei zou kunnen zien als de directe voorgangers van de GTX 1650 Max-Q en Core i7-9750H in deze notebook. Nog steeds is de MSI GF63 een vrij dun en licht apparaat, tenminste voor een 15,6 inch gaminglaptop. Onze weegschaal slaat uit naar 1920 gram (30 gram meer dan de 'oude' GF63), waarmee het GTX 1650-model 300 gram lichter is dan de Acer Aspire 7 A715, en 400 gram lichter dan de HP Pavilion Gaming 15. Ook qua breedte en diepte is de GF63 kleiner uitgevallen dan de concurrentie, waarbij hij ook nog eens stukken dunner is. De schermranden zijn relatief smal gehouden: aan de zijkanten 8 mm en bovenaan 18,4 mm. Wellicht ten overvloede: je ultrabook ga je niet vervangen met dit apparaat - nog steeds bedraagt de buikomvang 2,2 centimeter - maar voor een laptop met deze specificaties is de GF63 aangenaam licht te noemen.
Hoewel de constructie van de GF63 voor het grootste gedeelte uit plastic bestaat, heeft MSI de schermklep en de ruimte rondom het toetsenbord voorzien van een plaat geborsteld en zwart geverfd metaal. Dat geeft het apparaat toch net een beetje meer luxe mee. Nadeel van het gebruik van geverfd metaal is wel dat vette vingerafdrukken er maar al te snel op te zien zijn. De overgang tussen de plastic aan de zijkanten en het metaal had wel wat luxueuzer gemogen. Datzelfde geldt voor het plastic aan de zijkanten; de zijranden voelen een beetje scherp aan, wat een onnodig goedkope indruk geeft.
Hoewel de metalen gedeelten aan de buitenkant van de laptop gelet op het geringe gewicht waarschijnlijk relatief dun zijn, veert de constructie bij puntbelasting toch niet al te veel mee. De stevigheid is dus op orde en MSI heeft bovendien een trucje toegepast: onder het midden zitten drie extra voetjes, waardoor de laptop daarop kan rusten als je hem in het midden probeert in te drukken. Sowieso oogt de onderkant van de GF63 vrij druk, met zijn hoekige ventilatieroosters en schuin geplaatste lijnen. Minder goed is de stevigheid van de schermklep, want die voelt tamelijk flexibel. Zeker de ruimte onderaan, in het midden tussen beide scharnieren, is een zwak punt. Wel weer fijn is dat het scharnier soepel genoeg is afgesteld, om de laptop met één hand te kunnen openen. Opengeklapt blijft het scherm redelijk goed in positie; het scharnier van de Aspire 7 A715 is nog iets stabieler.
Toetsenbord en touchpad
MSI heeft er als enige voor gekozen om een toetsenbord zonder afzonderlijke numpad in te bouwen. Daar kunnen we prima mee leven: een gaming laptop is immers niet bedoeld voor Excel. Prettig aan de lay-out is ook de relatief grote linker Control-toets en de op de normale afmetingen uitgevoerde pijltjestoetsen. Doordat er naast het alfanumerieke gedeelte één extra kolom toetsen aanwezig is, hebben ook knoppen als 'PageUp' en 'PageDown' een eigen plekje gekregen. Minder prettig is, dat de functietoetsen zoals gebruikelijk nogal klein zijn uitgevoerd. Ook ontbreekt (net als bij de concurrentie) een knop om de Windows-toets uit te schakelen, al kan dat wel via de meegeleverde Dragon Center-software (zie onder).
De rood omrande en beletterde toetsen van de GF63 zijn voorzien van dito verlichting, waarbij het niet mogelijk is om de lampjes in zones of per toets afzonderlijk te regelen. Voor een notebook van dit formaat is er relatief weinig travel aanwezig, net als bij het model van Acer - een logische concessie, gezien de geringe dikte van dit model. In tegenstelling tot bij de Aspire 7 A715 is de feedback van het toetsenbord van de GF63 echter vrij stevig; je voelt rondom de acuatie van de toets een duidelijke verhoging van de weerstand. Dat is in combinatie met de weinige travel eigenlijk wel prettig. Bovendien veert het toetsenbord in het midden weinig mee. Al met al heeft MSI een toetsenbord ingebouwd waar prima mee te werken valt.
De touchpad heeft afmetingen van 66 x 106 mm en heeft het gladste oppervlak van de drie modellen in deze bespreking. Net als de andere twee heeft de GF63 ingebouwde muisknoppen onder het aanraakgevoelige oppervlak. De feedback daarvan had iets directer gemogen; het oppervlak veert relatief ver in. Ook de manier waarop het touchpad gemonteerd zit had beter gekund; echt los zit het niet, maar het model van Acer maakt een betere indruk. Evengoed is ook het touchpad van de GF63 een Precisie-touchpad, waarvoor Microsft de driverondersteuning verzorgt.
Software
Van de drie fabrikanten levert MSI de meeste nuttige software mee. De fabrikant installeert hetzelfde Dragon Center-dashboard als op zijn duurdere gaming-laptops. Het programma stelt je in staat je systeem te monitoren of het huidige energiebeheerprofiel te wijzigen. Bij het opstarten van Dragon Center zie je allereerst actuele informatie over de gpu en cpu in je laptop, alsmede de belasting van die onderdelen. Tevens vind je de hoeveelheden geheugen en opslag die in gebruik zijn en worden de huidige rotatiesnelheden van de twee fans weergegeven. In het scherm 'System Tuner' vind je enkele instellingen als de kleurmodus van het scherm en het geluidsprofiel kiezen. Tevens kun je de Windows-toets en webcam uitzetten.
Hoofdscherm van 'Dragon Center' op de MSI GE75 Raider.
Het scherm 'Battery Master' laat je de accu tot een bepaald niveau opladen om de levensduur ervan te verlengen. Middels de 'G'-knop in het midden van Dragon Center bereik je het scherm voor het instellen van de 'Gaming Mode'. Daarmee worden prestatie-instellingen automatisch toegepast wanneer je een zelfgekozen applicatie opstart, waarbij achtergrond-apps automatisch worden gesloten. Niet alle instelmogelijkheden van duurdere apparaten zijn bij de GF63 beschikbaar. Zo missen opties om de verlichting van het toetsenbord aan te passen (de GF63 heeft immers geen per-key instelbare toetsverlichting of rgb-lampjes) en ook mist de aparte 'True Color'-applicatie waarmee op andere MSI-laptops de kleuren van het scherm nader kunnen worden bijgeregeld. Wel aanwezig is het programma 'Nahimic', een soort equalizer. Tevens vind je ook op deze laptop de 'App Player', ontwikkeld door Bluestacks. Met de emulator kun je mobiele Android-spellen op groot scherm afspelen. Je kunt meerdere spellen tegelijk draaien en ook zelf .apk-bestanden toevoegen, mocht de ingebouwde applicatiewinkel geen soelaas bieden.
Helaas tref je op de MSI GF63 bij de eerste start wat bloatware aan, net als overigens bij de concurrentie van HP en Acer. Naast de voor Windows 10 gebruikelijke snelkoppelingen voor het Microsoft Office-pakket (dat wel nog eventjes moet worden aangeschaft) bevat het startscherm tegels met reclame voor videodienst Hulu, Evernote, LinkedIn en Spotify.
Aansluitingen
De MSI GF63 heeft ongeveer hetzelfde aansluitingengamma als de andere twee laptops in dit artikel. Een handig detail dat we elders niet terugvinden: MSI heeft de hdmi 2.0-uitgang (geschikt voor 4K/60 Hz) aan de achterzijde geplaatst. Dat is best een logische locatie, omdat de fors bemeten stekker zo niet ver aan de zijkant van het apparaat uitsteekt.
Aan de linkerzijde vinden we alleen de voedingsaansluiting (die wat ons betreft ook wel achterop had mogen zitten) en een enkele klassieke usb 3.0 type-A poort. Rechts zitten nog eens drie usb-aansluitingen. Twee daarvan zijn weer de traditionele type-A-poorten, één is als type-C uitgevoerd. Alle hebben de 3.0-snelheid. Verder treffen we hier een ethernetpoort en twee vergulde 3.5 mm-uitgangen - één voor je hoofdtelefoon en één voor de microfoon. Het is fijn dat MSI daaraan gedacht heeft gezien sommige gaming headsets over een aparte microfoonkabel beschikken. Bij de andere twee fabrikanten tref je alleen een combojack aan. Een geheugenkaartlezer vond MSI kennelijk niet nodig, want die ontbreekt op de GF63.
De adapter van de MSI GF63 is forser dan de concurrentie. Het langwerpige zwarte blok met een vast bevestigd snoer naar de laptop levert 120 W, en heeft afmetingen van 14,8 x 7,6 x 2,7 centimeter.
Uitbreiden
Als we een blik werpen op het binnenwerk van de GF63, is te zien dat er niet direct mogelijkheden zijn om de machine na aanschaf nog uit te breiden met nieuwe componenten. Zo zijn beide geheugenslots al gevuld met een ddr4-sodimm. Ook het enkele m.2-slot (het tweede zichtbare slot dient voor de netwerkvoorziening) en de 2.5 inch-drivebay zijn al bezet met opslagapparaten.
In het kort
De MSI GF63 heeft een lekker dunne en lichte behuizing meegekregen voor een laptop van dit kaliber. De machine is bovendien voldoende stevig en luxe afgewerkt, met een prima werkomgeving. Verder is ook de prijs niet al te hoog als je het vergelijkt met de meest betaalbare laptops in dit segment. Toch zijn er nog wel wat dingen aan te merken op de MSI GF63. De fabrikant heeft helaas een Max-Q-videokaart moeten toepassen voor de mooie dunne vormgeving, wat een lager prestatieniveau tot gevolg heeft. Bovendien zijn scherm en accuduur - net zoals bij de twee concurrenten in dit artikel - weinig indrukwekkend. Vooral bij zwaar gebruik moet de GF63 binnen de kortste keren aan de lader.
- 3D-prestaties vallen lager uit door de toepassing van een Max-Q videokaart (-10%)
- Scherm met tegenvallende kleurdekking en ietwat beperkte maximale helderheid (net als de concurrentie in dit artikel); bovendien is ook het contrast relatief laag en is de grijskalibratie slecht
- Accuduur weinig indrukwekkend, zeker bij zwaar gebruik
- Lekker licht en dun voor een machine met deze specificaties; ook qua breedte en diepte het kleinst van dit trio
- Fijne werkomgeving: goed toetsenbord en prima touchpad, voldoende stevige behuizing met metalen accenten
- Goedkoper dan concurrent van Acer, soms ook goedkoper dan de HP Pavilion Gaming 15 uit dit artikel
3 besproken producten
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Acer Aspire 7 A715-74G-75QA
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
HP Pavilion Gaming 15-dk0976nd (6WJ71EA)
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
MSI GF63 9SC-203NL
|
Niet verkrijgbaar |