Beeldscherm
Voor wat betreft de specificaties van het beeldscherm zijn alle drie de fabrikanten eensgezind: je vindt een mat ips-paneel met een diagonaal van 15,6 inch en een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Waar HP en Acer hebben gewinkeld bij paneelfabrikant AU Optronics, tref je in de notebook van MSI een paneel van LG Display aan. Opvallend aan het scherm van HP is de lagere 6-bit kleurdiepte, waar de andere twee schermen de gebruikelijke 8-bit aan kleurinformatie tonen. Dat valt in de meeste situaties overigens niet storend op, al is bij het bekijken van testpatronen wel te zien dat de gradatie op het scherm van de Pavilion Gaming 15 minder vloeiend is, dan bij de andere twee schermen.
Geen enkele van de drie schermen ondersteunt een hogere refreshrate dan de standaard 60 Hz, terwijl ook adaptive sync ontbreekt. Luxere gaming laptops zijn over het algemeen uitgerust met een paneel dat 120 of zelfs 144 beelden per seconde kan vertonen. Je kunt je echter afvragen of het zo erg is, dat dit drietal niet over deze feature beschikt: de GTX 1650 is niet de meest krachtige videokaart en komt in de meeste moderne spellen überhaupt niet tot zo'n hoge framerates, tenzij je de instellingen erg ver terugschroeft. Bovendien hebben goedkopere panelen met een hoge refreshrate nogal eens last van zeer trage responstijden, waardoor je aan de hoge refreshrate in praktijk weinig hebt. Voor de pixel eindelijk de juiste kleur heeft, ben je zo weer drie beeldjes verder.
Testresultaten helderheid, kleuren en contrast
We hebben het scherm van de drie laptops zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Dat hebben we gedaan in de standaardmodus waarin het scherm staat ingesteld. In onderstaande grafieken herken je de MSI GF63 aan een rode kleur, de HP Pavilion Gaming 15 aan een gele balk, en de Acer Aspire 7 A715 aan een paarse balk. We vergelijken het drietal met andere geteste betaalbare laptops gericht op gaming. Op enkele uitzonderingen na bevatten die de combinatie van een i7-8750H of i7-9750H-processor plus een Nvidia-videokaart uit de GTX 1060, 1650, 1660 Ti of 2060-series. De beide Lenovo Ideapad S540-modellen hebben een zuinigere Core i5-8265U of Core i7-8565U 'Whiskey Lake'-processor, die minder performant is, maar de laptops ook een stuk goedkoper maakt, terwijl je wel kunt beschikken over een GTX 1650 Max Q-videokaart. De Asus FX505DU-AL085T is een ander buitenbeentje: die is voorzien van een AMD Ryzen-processor, blijkbaar betaalbaar genoeg om voor ongeveer hetzelfde bedrag als dit drietal al een GTX 1660 Ti te kunnen inbouwen.
- Max. helderheid
- Zwartwaarde
- Contrast
- DeltaE kleur
- DeltaE grijs
Qua maximale helderheid springen de drie schermen in deze bespreking er niet bepaald uit. Met scores tussen de 256 en 266 cd/m2 kunnen de schermen voldoende helder worden afgesteld om binnen in de meeste situaties prettig afleesbaar te zijn, maar ook niet meer dan dat. Voor buitengebruik wil je liever een wat hogere helderheid hebben. Ook in dit segment gaan de nodige laptops al richting de 300 nits aan piekhelderheid, terwijl luxe laptops over het algemeen zijn uitgerust met een nog beduidend helderder scherm.
Op het vlak van zwartweergave is het de HP Pavilion Gaming 15 die overduidelijk de beste zaken doet. Voor een ips-paneel is de resulterende contrastwaarde van 1448:1 uitstekend te noemen. De Acer Aspire 7 A715 zet een score neer van 1114:1 en dat is evengoed prima, terwijl de MSI GF63 net wat achterblijft met een contrastwaarde van afgerond 951:1.
- MSI GF63
- Acer Aspire 7 A715
- HP Pavilion Gaming 15
Kijken we naar de kleurafwijking van de drie schermen, dan wordt duidelijk dat geen van de drie deelnemers aan deze test is uitgerust met een geweldig paneel. De Pavilion Gaming 15 noteert een gemiddelde kleurafwijking (deltaE2000) van 8,3, de MSI GF63 volgt met 8,4 en de Aspire 7 A715 sluit aan met 8,5. Dat is een afwijking ver voorbij de grens van 5, waarboven je de kleurfout duidelijk kunt zien. De voornaamste oorzaak van de hoge kleurafwijking is het gebrek aan kleurverzadiging. Geen van de drie schermen weet meer dan 66 procent van het min of meer gangbare sRGB-gamut af te dekken. Daarmee worden vooral verzadigde kleuren veel fletser vertoond dan de bedoeling is, iets wat in de praktijk duidelijk merkbaar is als je een scherm met een bredere kleurdekking gewend bent. Zoals blijkt uit de grafiek zijn er de nodige apparaten voor dit bedrag die het wél goed doen op dit vlak - die laten een beduidend kleinere afwijking zien.
Op het vlak van de grijskalibratie hebben Acer en HP tenminste hun best gedaan er nog het beste van te maken. Het resultaat van de MSI GF63 valt tegen: ook de gemiddelde grijsafwijking overschrijdt de grens van 5 die we hanteren als goed. Die valt terug te voeren op de veel te blauwe afstelling van het paneel; de kleurtemperatuur van wit komt uit op 7700 K, ver van de gewenste 6500 K. De Aspire 7 A715 en Pavilion Gaming 15 leveren gemiddelde grijsafwijkingen van respectievelijk 4,4 en 4,5. De laptop van HP biedt daarbij een nauwkeuriger kleurbalans - de kleurtemperatuur van wit komt uit 6671 K - maar een duidelijk te hoge gammawaarde van gemiddeld 2,47, waardoor grijstinten te donker ogen. Bij de Aspire 7 A715 zit er wel wat teveel blauw in de mix - het witpunt komt op 7310 K - maar is de gemiddelde gammawaarde van 2,39 beter in de richting.
Onder de streep is het teleurstellend dat geen van de drie fabrikanten een bijster goed scherm heeft ingebouwd. Voor een apparaat dat voor de minste euro's de meeste hardware poogt te bieden kunnen we er wel inkomen dat op het schermpaneel wordt bespaard, maar alle laptops uit dit trio zijn enkele honderden euro's duurder dan de goedkoopste apparaten met deze specificaties. De vergelijking met de eerder geteste Lenovo Ideapad L340-15IRH en de in de inleiding genoemde Ideapad S540-15IRH valt op dit onderdeel zodoende niet bepaald gunstig uit. Hoewel de van dezelfde combinatie van cpu en gpu voorziene L340-15IRH ook een beperkt kleurbereik laat zien, is de grijskalibratie veel beter - en dat voor tweehonderd tot driehonderd euro minder. De nog goedkopere Ideapad S540-15IWL is voorzien van een scherm met prima sRGB-dekking en daarmee een beduidend betere kleurweergave, al blijft de grijsafwijking op één van de twee testmodellen net wat achter.
3 besproken producten
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Acer Aspire 7 A715-74G-75QA
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
HP Pavilion Gaming 15-dk0976nd (6WJ71EA)
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
MSI GF63 9SC-203NL
|
Niet verkrijgbaar |