Acer Aspire 7 A715-74G-75QA
Als hij zo voor je staat, zou je niet zeggen dat in de Acer Aspire 7 A715 (we korten de volledige productnaam in de lopende tekst weer af) een echte gaming laptop schuilgaat. Het idee achter de Aspire 7-serie, die Acer in 2017 introduceerde, is immers dat je de laptops ook naar je werk moet kunnen meenemen, zonder dat de baas je daarvoor met een scheef oog aankijkt. Met zijn metalen behuizing en glimmende randjes rondom ziet de Aspire 7 er een stukje luxer uit dan de concurrentie. Het apparaat is met 1299 of 1349 euro (afhankelijk van de capaciteit van de ssd) ook wel het duurst.
Waar de constructie van de MSI GF63 nog voor een groot deel van plastic is gemaakt, bestaat de Aspire 7 A715 voor een groter deel uit metaal. Zowel de bovenkant als de zijkanten van basis en schermklep zijn gemaakt van één deel donkergrijs geanodiseerd aluminium. De ietwat ruwe afwerking ziet er prima uit en verbergt vingerafdrukken effectief. Acer heeft bovendien enkele glimmende afgeschuinde randjes toegevoegd voor een extra ontwerpaccent: om de touchpad, vingerafdrukscanner en rondom de hele basis. De randen van de Aspire 7 A715 voelen daardoor wel wat scherper aan, al is het niet voldoende om echt vervelend te zijn. Door het vele metaal is de stevigheid van de behuizing goed op orde. Zo kun je de plaat in het midden niet te ver indrukken en ook tegen torderen is de behuizing goed bestand.
De schermklep is bevestigd middels een apart gedeelte van lichtgrijs plastic dat achteraan de behuizing uitsteekt. Door de metalen constructie is de klep redelijk stevig, al blijft de bezel onderaan in het midden een zwakker punt. Acer heeft de machine uitgerust met een behoorlijk fijn scharnier. Het openklappen verloopt erg soepel, waardoor de laptop eenvoudig met één hand worden kan worden geopend. Tegelijkertijd blijft het scherm in opengeklapte toestand het meest stabiel in positie. Het scharnier kan bovendien zeer ver worden geopend, tot iets voorbij de 180 graden. Zo kun je het scherm onder iedere gewenste hoek gebruiken.
Acer heeft dus veel aandacht besteed aan de bovenkant van de Aspire 7 A715, maar heeft helaas nagelaten hetzelfde te doen voor de onderkant - de plastic plaat aan die kant voelt nogal goedkoop aan. Een ander nadeel zijn de relatief brede schermranden voor een laptop anno 2019. Links en rechts zitten bezels van 8,6 mm de bovenste rand meet 16 mm. Dat was anderhalf jaar geleden ongetwijfeld modern, maar tegenwoordig komt het ontwerp van de Aspire 7 A715 daardoor iets ouderwets over. Door de bredere schermranden is de machine ook als geheel iets breder uitgevallen dan de concurrentie, al is de Aspire 7 wel iets minder diep dan de HP Pavilion Gaming 15. De laptop is ook stukken dunner, al komt de buikomvang van 2,45 centimeter niet in de buurt van de 2,19 centimeter van de MSI GF63. Ook qua gewicht zit de Aspire 7 A715 tussen beide concurrenten in: met 2210 gram is de machine duidelijk zwaarder dan de 1920 gram wegende GF63, maar lichter dan de Pavilion Gaming 15, waarbij de weegschaal uitslaat naar 2325 gram.
Toetsenbord en touchpad
Acer heeft de Aspire 7 A715 voorzien van een toetsenbord met een aparte numpad, waar MSI heeft gekozen geen numeriek blok toe te voegen. Als je veel met cijfers werkt, is een numpad mogelijk handig. Nadeel is wel dat de toetsen er nogal klein van zijn geworden. Dat komt ook doordat er bij de Aspire 7 A715 wat meer ruimte tussen de toetsen zit. Bovendien zijn de toetsen net wat vlakker dan bij de concurrentie, wat in praktijk minder prettig typt. Qua lay-out zien we de gebruikelijke indeling met kleine functietoetsen. Opvallend is dat Acer ervoor heeft gekozen om de powerknop op het toetsenbord te integreren. Jammer is net als bij HP de voor gaming wat minder handige indeling van de onderste rij, met een kleine linker Control-toets geflankeerd door de Fn-knop, plus een op een rij samengedrukt blokje pijltjestoetsen. MSI heeft dat beter voor elkaar en biedt fullsize-pijltjestoetsen.
Net als bij de Pavilion Gaming 15 zijn de toetsen van de Aspire 7 A715 wit verlicht, al is het bij Acer niet mogelijk om een variant te kiezen met lampjes in een andere kleur. Per toets of per zone instelbaar zijn de lampjes ook hier niet, al hadden we dat gezien het 'zakelijke' uiterlijk van de Aspire 7 A715 ook niet direct verwacht. Net als bij de MSI GF63 biedt het toetsenbord relatief weinig travel in vergelijking met andere notebooks van dit formaat. De feedback is daarbij een stukje slapper dan bij het toetsenbord van de GF63, wat in combinatie met de weinige travel minder prettig aanvoelt, omdat je telkens sneller de bottom-out bereikt. Fijn is wel de mooie gedempte klank van het toetsenbord - de Aspire 7 A715 maakt in het heetst van de strijd duidelijk minder lawaai dan de andere twee laptops, wat dat betreft. Bovendien voelt de bottom-out lekker direct aan, doordat het toetsenbord weinig meeveert in het midden door de stevige constructie.
De touchpad van de Aspire 7 A715 meet 79 x 108 mm en is daarmee lekker groot. Het oppervlak is net wat minder glad dan bij de MSI GF63, maar nog steeds ruim voldoende om er prettig mee te kunnen werken. Het gaat net als bij de concurrentie om een Precision Touchpad, waarvoor Microsoft de drivers heeft geregeld. Zoals bij de laptops van MSI en HP beschikt het touchpad over ingebouwde muisknoppen onder het aanraakgevoelige oppervlak; bij Acer zit het touchpad het best vast op de onderliggende knoppen en bovendien is de klik van de muisknoppen het meest direct, waarmee het touchpad het best aanvoelt in gebruik. In tegenstelling tot de andere twee laptops beschikt de Aspire 7 A715 over een ingebouwde vingerafdrukscanner, die Acer rechts onder het toetsenbord in de palmsteun heeft verwerkt. Dat zien we zelfs bij veel dure gaming laptops nog niet terug, al is het op meer zakelijk gefocuste apparaten inmiddels een gangbare voorziening, zeker in dit segment (waarin we overigens ook weleens gezichtsherkenning aantreffen). De scanner meet 6,6 x 14 mm en werkt in praktijk probleemloos.
Software
De Acer Aspire 7 A715 is niet alleen een gaming laptop, dus speciale gaming software als het HP Omen Command Center of MSI's Dragon Center vinden we op dit apparaat (bijna) niet terug. Er is wel een 'Network Optimizer' aanwezig die je extra prioriteit laat toekennen aan bepaalde toepassingen voor wat betreft netwerkverkeer, wat voor gaming-doeleinden van pas zou kunnen komen.
Helaas tref je op de Acer Aspire 7 A715 bij de eerste start wel de nodige bloatware aan, meer nog dan bij de concurrentie van MSI en Acer. Naast de voor Windows 10 gebruikelijke snelkoppelingen voor het Microsoft Office-pakket (dat wel nog eventjes moet worden gekocht) bevat het startscherm tegels met reclame voor Booking, Ebay, Netflix en Evernote. 'Acer Jumpstart' voorziet je van regelmatige reclamemeldingen in het Windows Actiecentrum, terwijl de fabrikant ook een proefversie heeft geïnstalleerd van virusscanner Norton. Na het aflopen van de korte probeerperiode probeert die je telkens tot aanschaf van een abonnement te verleiden.
Aansluitingen
De linkerkant van de Aspire 7 A715 bevat zoals bij de concurrentie de meeste aansluitingen: van achter naar voren gigabit ethernet, een hdmi 2.0-poort (dus geschikt om 4K-schermen van 60 beelden per seconde te voorzien), een usb 3.0-type C poort (helaas zonder Alternate Modes, dus enkel usb) en twee 'standaard' usb 3.0 type-A poorten.
Rechts treffen we op de Aspire 7 A715 een aansluiting waarvan we hadden gehoopt dat hij intussen tot het verleden zou behoren, zeker op een laptop van 1299 of 1349 euro: een usb 2.0-aansluiting (type-A). Met zijn locatie rechts aan de voorkant heeft Acer 'm wellicht bedacht op het aansluiten van een externe muis, iets waar de achterhaalde poort zich ondanks zijn lage doorvoersnelheid prima voor zal lenen. Veel andere notebooks met dit prijskaartje hebben echter alleen maar snelle usb 3.0-poorten aan boord, dus het is ons niet helemaal duidelijk waarom dat voor dit apparaat van Acer niet ook geldt. Naast de usb-poort zit op de rechterkant nog de propriëtaire voedingsaansluiting plus een 3.5 mm-combojack. Een aparte microfoonaansluiting, die je nodig hebt voor bepaalde gaming headsets, ontbreekt dus. Een deel van de rechterkant wordt verder ingenomen door een ventilatierooster waardoor de Aspire 7 A715 zijn warme lucht kan kwijtraken. Dat is wel de minst fijne locatie voor een dergelijke voorziening. Wanneer je een losse muis gebruikt met dit apparaat - en gezien het gebruiksdoel gaan we daarvan uit - is de kans het grootst dat je hem aan de rechterkant neerlegt. Zeker wanneer je de machine flink belast, blaast een continue warme luchtstroom over je hand en dat wordt al snel vervelend.
De adapter van de Aspire 7 A715 - een zwart, rechthoekig blok met een vast bevestigd snoer naar de laptop - levert maximaal 135 W. De afmetingen bedragen 13,6 x 6,9 x 2,5 cm.
Uitbreiden
De aanwezigheid van meerdere uitbreidingssloten voor de opslag is één van de features die Acer heeft uitgelicht op de sticker op de behuizing, die aspirant-kopers moet verleiden tot een aanschaf. Inderdaad biedt de machine nog één extra m.2-slot naast het al gevulde exemplaar en de 2.5 inch-drivebay, zodat je een totaal van drie opslagapparaten in de laptop kwijt kunt - eentje meer dan bij de concurrentie. Net als bij de laptops van HP en MSI kun je bovendien de twee ddr4-sodimms en de netwerkadapter nog vervangen.
In het kort
De Acer Aspire 7 A715 is een luxe vormgegeven multimedianotebook die in het binnenste ook een relatief krachtige videokaart verbergt. Helemaal 2019 is de vormgeving niet, maar met rondom luxe metaal, een fijn scharnier en een handige vingerafdrukscanner is er nog altijd weinig te klagen - al is de plaatsing van de ventilatieopening aan de rechter zijkant een minpunt. Alle leuke extra's tellen wel door in de prijs: de Aspire 7 A715 kost zeker 1299 euro, in de uitvoering met meer opslag zelfs 1349 euro. Daar koop je al beduidend snellere modellen voor, zeker gezien Acer de afstelling van de processor wat ongelukkig heeft gekozen. Bovendien heeft dit apparaat last van dezelfde nadelen als de concurrentie in dit artikel: een tegenvallend beeldscherm en een matige accuduur.
- Accuduur weinig indrukwekkend (maar wel beter dan de concurrentie van HP en MSI, door de grotere accu)
- Scherm met tegenvallende kleurdekking en ietwat beperkte maximale helderheid (net als de concurrentie in dit artikel)
- Prijzig - voor dit bedrag heb je al een apparaat met fors snellere GTX 1660 Ti
- Systeemprestaties vallen tegen door slechte afstelling processor...
- 3d-prestaties zijn dikwijls net iets beter dan de twee andere modellen in deze test
- Luxe uitstraling door grotendeels metalen behuizing; afwerking behuizing (behoudens onderkant) beter dan concurrentie
N.B.: De Acer Aspire 7 A715-74G-75QA is momenteel uitverkocht. Bovenstaand prijsoverzicht toont daarom de Acer Aspire 7 A715-74G-77AW. Die beschikt ten opzichte van de geteste configuratie over een dubbel zo grote ssd tegen een meerprijs van vijftig euro.
3 besproken producten
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Acer Aspire 7 A715-74G-75QA
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
HP Pavilion Gaming 15-dk0976nd (6WJ71EA)
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
MSI GF63 9SC-203NL
|
Niet verkrijgbaar |