Linux, z/OS en VM's
Al deze hardware heeft natuurlijk ook software nodig om te kunnen worden gebruikt. Er is de keuze uit maar liefst drie besturingssystemen van IBM zelf, met daarnaast de vrijheid om verschillende Linux-distributies te installeren. In het laatste geval is er ondersteuning aanwezig voor Red Hat, SUSE en Ubuntu Server. De Linux-distro's kunnen gecombineerd worden met KVM om de kernel te gebruiken als hypervisor voor virtuele Linux-machines.
IBM's besturingssystemen
z/OS is IBM's besturingssysteem voor algemene toepassingen zoals databases, transactieprocessing, cloud en AI-verwerking. Er zijn naast compilers voor C, C++ en Cobol ook runtimes ingebouwd voor talen zoals Java, Python, Node.js en Golang. Er is support voor een flinke reeks standaarden en tools op het gebied van cryptografie en web-verkeer, zoals XML, JSON, REST, Kafka, Ansible en VS Code.
z/VSE, wat staat voor Virtual Storage Extended, is een beperktere optie voor kleinere bedrijven. Doordat er minder mogelijkheden zijn, is het eenvoudiger om het systeem te gebruiken voor traditionele transactieverwerking en het uitvoeren zogenaamde batch jobs. Dit zijn taken die geen interactie van de gebruiker vereisen nadat ze zijn ingeladen.
z/TPF of Transaction Processing Facility wordt - zoals de naam al zegt - gebruikt door bedrijven die grote volumes transacties moeten verwerken met zo min mogelijk vertraging. Dit OS begon als Airline Control Program en is later aangepast voor andere doelgroepen, maar wordt nog steeds door luchtvaartmaatschappijen gebruikt. Mainframes die met z/TPF al tienduizenden transacties per seconde kunnen verwerken, kunnen verbonden worden in netwerken met capaciteiten van miljoenen transacties per seconde.
Virtualisatie en containers
Alle hierboven beschreven besturingssystemen kunnen ook worden gevirtualiseerd dankzij z/VM. Deze hypervisor bestaat onder verschillende namen al sinds de jaren 60. Hiervoor kan het Red Hat OpenShift Container Platform worden ingezet. Dit is gebaseerd op Kubernetes en er kunnen meerdere OpenShift-omgevingen in parallel toegepast worden op een systeem.
Naast KVM en z/VM is er ook een hardware-level hypervisor ingebouwd in de firmware, de Program Resource System Manager. Deze maakt de logische partities aan waarbinnen elk OS draait en wijst de benodigde resources toe. Daarbij regelt de PR/SM de gevirtualiseerde i/o en dient hij als basis voor de software-hypervisors. PR/SM is EAL5+-gecertificeerd, wat betekent dat de werklast in verschillende LPAR's zo goed gescheiden is dat het lijkt alsof hij op losstaande hardware draait. De Dynamic Partition Manager is ingebouwd in de hardware management console en dient om eenvoudiger VM's te configureren en beheren.