Deed en doet Europa ook nog mee?
In 2019 wist het United Kingdom Research and Innovation-centrum te melden dat zijn nieuwe Archer 2-supercomputer was voorzien van AMD's Epyc Rome-processors en dat de hardware werd geleverd door Cray.
Deze supercomputer telde 11.696 cpu's, die goed waren voor in totaal 748.544 rekenkernen. De 5.848 compute nodes waren alle voorzien van twee 64-koppige Rome-processors op 2,2GHz. Hier zat 1,57 petabyte aan ram aan vast. De processors werden watergekoeld met behulp van 23 Shasta Mountain-cabinets, terwijl in de vier compute nodes telkens 16 next-gen AMD-gpu’s aanwezig waren. Gezamenlijk bleek dit goed voor 28 petaflops.
In hetzelfde jaar nodigde Lenovo Hardware Info uit een kijkje te komen nemen in het Barcelona Supercomputer Center. Het is nog steeds zeer de moeite waard om het uitgebreide verslag van dit bezoek aan MareNostrum IV te lezen.
In 2021 werkte het Nederlandse onderzoeksinstituut SURF met Lenovo aan een nieuwe supercomputer op basis van servertechniek van AMD en Nvidia. Er werd en wordt gefaseerd aan het nieuwe cluster gewerkt, met als doel een supercomputer te bouwen die kan worden ingezet voor het onderzoek dat bij diverse aangesloten instituten wordt uitgevoerd.
De nieuwe supercomputer kreeg de naam Snellius toebedeeld. Snellius was een Nederlandse wis- en natuurkundige, humanist, taalkundige en astronoom uit de Nederlandse gouden eeuw, naar wie de brekingswet (wet van Snellius) werd vernoemd.