Zo kies je de beste laptop

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Klein of groot 
  3. 3. Op de pixel 
  4. 4.  Intieme aanrakingen
  5. 5. USB-gedoe 
  6. 6. Verbondenheid 
  7. 7. Kloppend hart 
  8. 8. To game, or not to game 
  9. 9. Memories 
  10. 10. Schroeven 
  11. 11. OS-werelden 
  12. 12. Kostenplaatjes 
  13. 13. Garantie en conclusie 

Schroeven 

Laptops zijn de afgelopen jaren een stuk lichter en dunner geworden. Dat is een mooie ontwikkeling. Fabrikanten hebben om dit mogelijk te maken het ontwerp van de gemiddelde laptop enorm aangepast. Losse onderdelen en connectoren hebben plaatsgemaakt voor moederborden met een heel hoge mate van integratie: geen losse geheugenmodules meer of processors op een socket. Alles is gesoldeerd. Upgraden of repareren van die onderdelen kun je daardoor vergeten.


Leuk zo’n met alcantara beklede Surface Laptop, maar upgraden is er niet bij.

Sommige modellen bieden nog wel ruimte om het geheugen aan te passen, dat is heel prettig als na verloop van tijd blijkt dat je net te weinig hebt gekocht. Zeker bij geheugen kan het nuttig zijn om te upgraden wanneer de prijs gunstig is. Op dit moment is geheugen erg duur, maar het kan best over een half jaar goedkoop zijn; dan is een upgrade interessant.

Schijven en SSD’s zijn over het algemeen vrij eenvoudig te vervangen, al zijn er laptops en tablets zoals de Surface-modellen van Microsoft die zo gesloten zijn als een oester. Die kun je alleen openmaken door ze echt te slopen. Bij de meeste laptops is dat gelukkig niet het geval en kun je met een beetje slim schroeven en goede imagingsoftware een SSD of harde schijf vervangen. Helaas zijn de prijzen van SSD’s momenteel door de tekorten in de flash-markt erg hoog. Daardoor is vervanging door een groter exemplaar veelal te prijzig. In de toekomst kan dat echter veranderen.

In tegenstelling tot een paar jaar geleden is een dvd-brander tegenwoordig lang niet altijd meer een standaardvoorziening. Veel 15,6 inch laptops bieden wel nog inbouwruimte voor een dvd-brander, maar op de plaats hiervoor is vaak een lege tray gemonteerd, die de inbouwpositie maskeert. Die kun je in veel gevallen vervangen door een exemplaar met inbouwruimte voor een harde schijf. Op deze manier kun je eenvoudig de opslagruimte van je laptop vergroten, al moet daarvoor wel een SATA-connector intern beschikbaar zijn. Controleer dus of die niet is wegbezuinigd als je zo’n upgrade overweegt.

Ook WiFI-kaartjes zijn vrij eenvoudig te vervangen. Heeft de fabrikant je opgescheept met een simpele 802.11n-adapter, dan kun je die vervangen door een snellere Intel 8265, die vind je al vanaf 21 euro in onze prijsvergelijker. Helaas kom je bij het vervangen van de WiFi-adapter soms van een koude kermis thuis. Sommige fabrikanten laten vervanging niet toe en blokkeren dan de kaart via het BIOS. Ook zijn er niet altijd voldoende antennes beschikbaar voor een écht sneller exemplaar.


Sommige laptops, zoals deze Medion, zijn eenvoudig te upgraden. Het is fijn dat deze laptop zowel een SSD als een HDD heeft.

Advertentie
0