Zo kies je de beste laptop

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Klein of groot 
  3. 3. Op de pixel 
  4. 4.  Intieme aanrakingen
  5. 5. USB-gedoe 
  6. 6. Verbondenheid 
  7. 7. Kloppend hart 
  8. 8. To game, or not to game 
  9. 9. Memories 
  10. 10. Schroeven 
  11. 11. OS-werelden 
  12. 12. Kostenplaatjes 
  13. 13. Garantie en conclusie 

Kloppend hart 

De prestaties van een laptop liggen voor een heel groot deel in de hand van de processor. Aan de onderkant van de markt vind je nog tablet-achtigen met een trage Intel Atom-processor, laat die vooral liggen. Goedkope laptops hebben een Celeron of Pentium-processor op basis van dezelfde architectuur aan boord. Ook dit zijn laptops die amper snel genoeg zijn voor eenvoudige toepassingen. Een webpagina bekijken gaat nog net, maar veel meer moet je niet willen. De enige interessante Pentium is naar onze mening de 4405U. Dat is een chip die veel gemeen heeft met een SkyLake-gebaseerde zuinige Core i3. Deze is net snel genoeg voor simpele toepassingen. AMD speelt geen rol van betekenis en het aanbod van de A-serie processors is niet interessant. Voor algemeen gebruik zeggen we: ga voor een Intel Core-variant. Het minimum voor gewoon gebruik is een i3, maar we adviseren je een i5.

Die is in laptops voornamelijk aanwezig als U-uitvoering, gekortwiekte varianten van (momenteel) de bekende Skylake en Kaby Lake-generatie. Ze verbruiken maar 15 watt. Een voorbeeld is de Core i3-7100U, die werkt op 2,4 GHz. De 51 watt desktopversie die 7100 heet, werkt op 3,9 GHz en is dus stukken sneller. De U-processors zijn op dit moment altijd dual-core chips, dus ook de i5 en de i7-modellen, die op de desktop over vier cores beschikken. Hierdoor zijn ze dus veel langzamer dan de niet-mobiele varianten. De zuinigste processors zijn de Intel Core M en de i-exemplaren met een Y in de productnaam. Laptops met deze chips zijn nog aanmerkelijk langzamer dan de varianten met U-chip, waardoor ze ongeschikt zijn voor zwaardere toepassingen.

Vroeger bracht Intel ook wat hoger geklokte, krachtiger mobiele M-processors op de markt, maar die zijn sinds de Skylake-generatie uitgefaseerd. Ook quad-core mobiele processors zijn zeldzaam; Intel heeft ze alleen in de low-end Celeron en Pentium-series op basis van Atom-architectuur en in de duurste i5- en i7-modellen. Die Celerons en Pentiums bieden ondanks de vele kernen geen noemenswaardige prestaties. De quad-core i5’s (7300HQ of 6300HQ), en i7’s zijn aanmerkelijk sneller dan de dual-core varianten, waardoor ze het absoluut waard zijn om in te investeren als je veeleisende toepassingen wilt draaien. Het verbruik van deze processors is wel een stuk hoger dan dat van de zuinige U-modellen, vanwege de TDP van 35 watt. Deze laptops worden daardoor warmer en werken minder lang op een acculading. Het verschil tussen de quad-core i5 en de i7 zijn niet alleen de kloksnelheden, maar ook het feit dat de i7 HyperThreading biedt en dus aan acht taken kan werken, terwijl de i5 het bij de helft houdt. Sinds kort heeft Intel ook de zuinige Kaby Lake-R processors op de markt gebracht. Deze hebben vier cores en horen in de U-serie. Dat maakt dunne, lichte laptops met relatief veel processorkracht mogelijk. 

In de workstationmarkt tref je ook modellen aan met Xeon-proessors. Deze lijken sterk op de mobiele i7-processors, maar ondersteunen ook het dure ECC-geheugen met foutcorrectie. Als betrouwbaarheid erg belangrijk is en je hebt een groot budget, dan kan de keuze voor deze processor lonen. Wil je overklokken, dan biedt Intel een speciale K-variant van de mobiele i7, deze luistert naar de naam Core i7 7820HK. Gezien de inherente thermische beperkingen van een laptopbehuizing moet je van de overklokmogelijkheden geen al te hoge verwachtingen hebben.

In tegenstelling tot in de desktopwereld komen we in de laptopmarkt ook veel oudere processors tegen. Zo introduceerde Lenovo een half jaar geleden nog een model met een vierde generatie Core i5 aan boord. Ook komen we nog veel laptops tegen met een SkyLake i3 aan boord. Die oudere modellen zijn vaak wat aantrekkelijker geprijsd. Doordat Intel-processors de afgelopen jaren relatief weinig sneller geworden zijn, maakt de keuze voor een ouder model in de praktijk weinig uit. Alleen voor zaken als hardware 4K en h.265 decoding is een modern exemplaar van belang.


ASUS liet op Computex een laptop met Ryzen processor zien

Wat AMD betreft: ASUS heeft een laptop met Ryzen aan boord gepresenteerd, naar verwachting wordt dat de eerste interessante laptopprocessor van dit merk sinds jaren. Helaas beschikken we nog niet over testgegevens, dus naar het prestatieniveau kunnen we alleen maar gissen

Processor

Atom, Celeron, Pentium: links laten liggen
Pentium 4405U: nog net te doen
Core M en Y-chips: zuinig, maar zeer traag
Core i3, i5, i7: ga voor i5 of sneller
Quad-core i5, i7: beste voor intensief gebruik
Ryzen: nog geen testresultaten, afwachten dus
Xeon: betrouwbare, dure workstation

Advertentie
0