Zo kies je de beste laptop

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Klein of groot 
  3. 3. Op de pixel 
  4. 4.  Intieme aanrakingen
  5. 5. USB-gedoe 
  6. 6. Verbondenheid 
  7. 7. Kloppend hart 
  8. 8. To game, or not to game 
  9. 9. Memories 
  10. 10. Schroeven 
  11. 11. OS-werelden 
  12. 12. Kostenplaatjes 
  13. 13. Garantie en conclusie 

Memories 

Werkgeheugen is een van de belangrijkste onderdelen van je computer. De echte low-end modellen worden voorzien van 2 GB geheugen. Dat is in de praktijk veel te weinig om prettig te werken met Windows. Je wordt dan geconfronteerd met software die zegt dat er te weinig geheugen beschikbaar is. Het werkbare minimum is 4 GB, maar we raden ernstig aan om minimaal 8 GB geheugen te nemen. Zeker als je gaat voor een dunne laptop is die hoeveelheid een must, want bij dergelijke modellen is het zelden mogelijk later meer geheugen bij te plaatsen. Je zit dus vast aan je oorspronkelijke keuze. 16 GB of meer raden we aan voor intensieve multitaskers en gebruikers van echt zware toepassingen als videobewerking of virtualisatie. Voor de prestaties is er in de praktijk nauwelijks verschil tussen DDR3 en DDR4-geheugen; voor uitbreiden in de toekomst heeft DDR4 uiteraard betere kaarten.

Bij veel laptops wordt gekozen voor single-channel-geheugen. Dat is jammer, want het heeft duidelijke gevolgen voor de videoprestaties van de ingebouwde GPU van de processor. Dat zie je vooral terug in de gameprestaties. Heel erg is het nou ook weer niet, want zoals geschreven zijn de meeste ingebouwde GPU’s te traag om fatsoenlijk te gamen.


Geheugen upgraden is niet altijd mogelijk; niet alleen in dunne lichtgewicht modellen, maar ook bij grotere notebooks zoals deze 17,3 inch ASUS R752SA.

Een SSD is wat ons betreft een onontbeerlijke voorziening in een laptop. Laptops met alleen een harde schijf zijn in vergelijking tergend traag. Veel fabrikanten zijn inmiddels overgestapt op het gebruik van M.2 SSD-modules. In de meeste gevallen zijn dat wel nog SATA-modellen. Op basis van de specificaties is het meestal niet duidelijk of het moederbord van een laptop ook overweg kan met een snellere PCI-Express NVMe SSD. De allergoedkoopste laptops zijn voorzien van goedkope 32 GB eMMC Flash-modules. Die zijn trager dan gewone SSD’s. Omdat Windows ongeveer de helft van de capaciteit in beslag neemt, is er op deze laptops nauwelijks ruimte voor je eigen bestanden en programma’s. Het absolute minimum qua opslagruimte is wat ons betreft 128 GB. In de praktijk schiet dit vaak al snel tekort en is 256 GB de verstandiger keuze.  

Helaas zijn laptops met 512 GB SSD’s nog schreeuwend duur, maar anders zouden we die adviseren. Sommige merken lossen het capaciteitsprobleem op door een SSD te combineren met een harde schijf. Je kunt dan je veeleisende programma’s en data op de SSD kwijt. Je downloads en grote bestanden kunnen dan een plekje vinden op de harde schijf. Dat zijn meestal wel trage 5400 rpm-schijven, maar in sommige (gaming) laptops zit een sneller 7200 rpm-model.


Upgraden kun je bij deze 14 inch HP van 199 euro vergeten: geheugen en SSD zitten vastgesoldeerd op het moederbord.

Opslag en geheugen

Werkgeheugen: minimaal 4 GB, 8 GB heeft de voorkeur; 16 GB of meer voor intensief gebruik
Opslag: 32 of 64 GB: links laten liggen
128 GB opslag: minimaal, 256 GB of meer is beter

Advertentie
0