Klein of groot
Laten we eerst eens stil staan bij het formaat en het gewicht. De lichtste modellen wegen ongeveer een kilo en zijn daarmee ideaal als je veel onderweg bent. Nog lichter kan ook, zoals de slechts 600 gram wegende Lenovo Yoga Book, maar dat betekent wel compromissen sluiten. Zo is een 10 inch scherm in de praktijk te klein om prettig mee te werken. Wat ons betreft is 11,6 inch het absolute minimum, maar gebruik je een laptop voor langere perioden achter elkaar, dan zouden we minimaal 13 inch adviseren. Dat is groot genoeg om niet continu te verlangen naar een groter scherm. Laptops met dit formaat wegen anno 2017 ongeveer 1,5 kilo.
Het populairste formaat is nog steeds 15,6 inch. Dat is best groot, het past niet in elke tas. De stelling dat laptops met dit formaat zwaar zouden zijn, kunnen we tegenwoordig moeiteloos van tafel vegen. De lichtste laptops in dit segment wegen slechts 1,7 kilo. Dat is een stuk minder dan een aantal jaren geleden, toen ze al snel 2,5 kilo of zelfs meer wogen. Nog groter kan ook, dan kom je op 17,3 inch uit. Laptops met dit formaat zijn naar onze mening vooral bedoeld voor thuisgebruik, want deze stoeptegels zijn eigenlijk te groot om dagelijks mee te nemen. Het zijn daarmee eerder verplaatsbare dan draagbare pc’s. Voor opa’s, oma’s en gaming pc’s vinden we dit formaat nog wel een nuttige keuze. Vind je zelfs 17,3 inch te klein, dan heeft MSI nog de GT83VR in het programma, een laptop met een 18,4 inch scherm. Acer doet er met de 21 inch-Predator 21X nog een schepje bovenop, maar het moge duidelijk zijn dat dit (prijzige) exoten zijn.
De Predator 21X van Acer heeft een 21 inch curved scherm en weegt maar liefst 8,5 kilo.
Ben je gecharmeerd van tablets, maar wil je ook laptopvoordelen hebben, dan is een Surface-achtige 2-in-1 een interessante keuze. Het voordeel van deze apparaten is dat ze relatief licht zijn. De nieuwste Surface Pro van Microsoft zelf weegt inclusief keyboard ongeveer 1,1 kilo. Het nadeel van deze apparaten zijn de beperkte aansluitmogelijkheden en het toetsenbord. Deze zijn namelijk minder stevig dan bij een standaard laptop, wat je direct merkt aan de aanslag, die ook meer lawaai maakt. Een voordeel van deze apparaten is dan weer dat ze standaard voorzien zijn van een touchscreen, waarop je doorgaans ook een pennetje kunt gebruiken. Afgezien van demonstratie doeleinden (fotoshows en presentaties) vinden we de meerwaarde van zo’n touchscreen overigens beperkt, omdat de meeste Windows-programma’s er nauwelijks op een nuttige wijze gebruik van kunnen maken.Naast de Surface-achtigen heb je ook laptops met een omklapscherm, met de Lenovo Yoga-modellen als bekendste voorbeeld. Het is best handig om je scherm om te kunnen klappen. Zo kun je op een klein vliegtuigtafeltje makkelijker een film kijken. Ook is het zo een impromptu presentatie-tool.
Formaat
10 inch: eigenlijk te klein
12 inch: bruikbaar, maar krap
13-14 inch: prettig formaat
15,6 inch: standaard, maar groot
17,3 inch: té groot om draagbaar te zijn
18,4 inch of groter: verplaatsbare pc, overweeg een ITX-pc
Surface-achtig: licht, maar lawaaiig
Laptops zijn er in allerlei formaten