Zo kies je de beste laptop

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Klein of groot 
  3. 3. Op de pixel 
  4. 4.  Intieme aanrakingen
  5. 5. USB-gedoe 
  6. 6. Verbondenheid 
  7. 7. Kloppend hart 
  8. 8. To game, or not to game 
  9. 9. Memories 
  10. 10. Schroeven 
  11. 11. OS-werelden 
  12. 12. Kostenplaatjes 
  13. 13. Garantie en conclusie 

USB-gedoe 

Een ander belangrijk aandachtspunt bij je queeste naar de ideale laptop zijn de aansluitingen. De trend van dit moment is duidelijk zo minimalistisch mogelijk. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is de 12 inch MacBook, met welgeteld één poort, USB-C.

USB Type-C zou dé oplossing moeten zijn voor alle aansluitproblemen, maar heeft het in de praktijk vooral nodeloos ingewikkeld gemaakt. De aansluiting zelf zegt namelijk helemaal niets over de mogelijkheden. Wie denkt dat USB-C standaard USB 3.1 gen2 biedt, komt bedrogen uit: we deze aansluiting zelfs gezien met USB 2.0-snelheid. Daarnaast zijn er varianten met USB 3.0 (officieel USB 3.1 gen1, 5 Gbit/s), het snellere USB 3.1 gen2 (10 Gbit/s) en Thunderbolt 3. Mocht dat nog niet ingewikkeld genoeg zijn, dan splitst het tot dusver bescheiden aanbod zich nog verder uiteen: er zijn versies met en zonder videosignaal (los van de Thunderbolt-ondersteuning), en met en zonder de mogelijkheid de laptop via deze aansluiting op te laden. Mede door deze chaos heeft USB-C naar onze mening nog weinig meerwaarde.

Thunderbolt 3 is wat ons betreft een interessantere voorziening. Via deze op PCI-Express gebaseerde technologie is een doorvoersnelheid van 20 of 40 gigabit mogelijk. Door de PCIe-basis is het ook mogelijk om complexe apparaten zoals externe grafische kaarten aan te sluiten. Voor zakelijke laptops wordt Thunderbolt meer en meer toegepast voor het aansluiten van een dockingstation. Een Thunderbolt-aansluiting herken je aan een bliksemschicht naast de aansluiting. Of deze 20 of 40 gigabit ondersteunt wordt zelden aangegeven door de fabrikanten. Thunderbolt 3 is compatible met USB en DisplayPort. Naar onze mening is dit de enige échte USB-C-aansluiting, want wat je er ook op aansluit: het werkt.

Het moge duidelijk zijn, standaard USB-aansluitingen zijn nog altijd onmisbaar. Hoewel USB 3.0 al lang op de markt is, werken lang niet alle aansluitingen op laptops voorzien op deze hogere doorvoersnelheid. Sommige fabrikanten presteren het nog steeds om het merendeel aan langzame 2.0-poorten op een luxe laptop te monteren. Die zijn prima geschikt voor het koppelen van een muis of toetsenbord. Externe schijven en geheugensticks wil je natuurlijk op de snellere variant aansluiten. Wij zouden bij voorkeur een laptop kiezen met minimaal drie standaard USB-aansluitingen, dan heb je voldoende flexibiliteit.


USB 3.0 en HDMI zijn eigenlijk onmisbaar.

Apple is bij haar nieuwste MacBooks helemaal overgestapt op USB-C, heel handig is dat in de praktijk nog niet.

Weinig aansluitingen: via een Thunderbolt dock heb je alle verbindingsmogelijkheden tot je beschikking.

USB

USB Type-C biedt nog weinig meerwaarde
Thunderbolt 3: razendsnel, handig voor docking
Standaard USB: minimaal drie snelle aansluitingen

Advertentie
0