Waar letten we op?
Bij de vergelijking van moederborden zijn er vier zaken waarop gelet dient te worden: stabiliteit, prestaties, specificaties en natuurlijk prijs. Vanzelfsprekend hebben we de moederborden in deze test dan ook op al deze punten geanalyseerd. Voordat we verder gaan met het bespreken van de verschillende borden, staan we eerst nog even stil bij de verschillende criteria.
Stabiliteit
Van alle testcriteria is stabiliteit helaas het moeilijkst te meten in een testopstelling. Vaak komen subtiele stabiliteitsproblemen pas na zeer langdurig gebruik aan het licht. Helaas is het voor ons niet mogelijk om ieder afzonderlijk moederbord weken lang in een échte praktijk situatie te testen. Wél onderzoeken we tijdens de test of het moederbord geen duidelijke stabiliteitsproblemen kent. Dit gebeurt door het uitvoeren van een aantal programma's die het uiterste vragen van alle belangrijke aspecten van het moederbord, zoals de verbinding met de CPU, de geheugencontroller, de AGP-controller, de IDE-controller en zo verder.
Prestaties
De prestatie van een moederbord is voor het grootste deel afhankelijk van de gebruikte chipset en in mindere mate van de opbouw, lay-out en gebruikte timings op het moederbord. Verschillende moederborden die van dezelfde chipset gebruik maken, presteren vrijwel identiek, maar toch zijn er wel enkele subtiele verschillen te vinden. De prestaties van moederborden testen we met een aantal programma's, waaronder 3D Mark 2001, Business Winstone 2001, Content Creation Winstone 2002 en SiSoft Sandra. Tenzij er incidentele uitschieters bestaan, is het niet slim om de keuze uit een aantal moederborden met dezelfde chipset vooral te baseren op prestaties, aangezien de verschillen daar echt te klein voor zijn. Wél is het slim om voordat je een definitieve keuze maakt voor een moederbord eerst een keuze te maken voor de gewenste chipset. Tussen de verschillende moederbord-chipsets bestaan namelijk wel (grote) prestatie-verschillen.
Specificaties
Dé grote verschillen tussen afzonderlijke moederborden met dezelfde chipset zijn te vinden op het gebied van specificaties. Sommige moederborden bieden nu eenmaal een stuk meer mogelijkheden dan andere. Niet voor niets besteden we in een moederbord test als deze vooral aandacht aan de specificaties van de verschillende moederborden.
Meest voor de hand liggend is natuurlijk een vergelijking op basis van het aantal uitbreidingsmogelijkheden: belangrijke gegevens zijn bijvoorbeeld hoeveel DIMM-sloten voor geheugenmodules en PCI-sloten voor uitbreidingskaarten een moederbord aan boord heeft. Uiteraard geldt: hoe meer hoe beter! Andere zaken met betrekking tot uitbreiding zijn de hoeveelheid aanwezige USB-poorten (en het feit of de fabrikant hiervoor wel of geen extra connector-bracket meelevert).
Grote verschillen bestaan er ook op het gebied van extra's. Veel fabrikanten overladen hun moederborden met extra componenten, om zo de gebruiksmogelijkheden van moederborden te vergroten. Een greep uit de lijst veel voorkomende (en door ons zeer gewaardeerde) extra's is:
-
IDE RAID-controllers
(Waardoor er maximaal 8 in plaats van 4 IDE-apparaten zoals harddisk en CD/DVD-drives aangesloten kunnen worden en er voor harddisks gebruik kan worden gemaakt van RAID-mogelijkheden voor extra prestaties en/of veiligheid.) -
USB 2.0 controllers
(USB 2.0 is de opvolger van de huidige USB-standaard, waarbij de maximale data-doorvoersnelheid tussen PC en randapparatuur wordt opgekrikt van 12 MBit tot maar liefst 480 MBit). -
Fout-diagnose Systemen
(Fout-diagnose systemen geven tijdens het opstarten van de PC aan waar de fout gezocht dient te worden als de PC fouten genereert. Er zijn verschillende systemen in omloop, zoals displays waarop een code afgelezen kan worden, LED'jes die in een bepaalde combinatie gaan branden, voice-systemen, en zo verder.) -
Dual BIOS Systemen
(Sommige fabrikanten integreren een tweede BIOS-chip op het moederbord, waarmee de PC alsnog kan opstarten als de eerste BIOS dienst weigert als gevolg van een BIOS-virus of een mislukte BIOS-flash.) -
On-board netwerkkaart
-
On-board audio, eventueel 6-kanaals en met digitale in- en uitgangen
Vooral voor overklokkers bestaan er legio onderlinge verschillen tussen moederborden. Zaken waar we op letten zijn hoe de CPU-instellingen voltrokken dienen te worden (via de BIOS of juist ouderwets via Jumpers of Dip-Switches), of er mogelijkheden bestaan om CPU-multipliers te wijzigen, het voltage voor de CPU, het geheugen, de chipset en/of de videokaart en of er een mogelijkheid bestaat om via een softwareprogramma vanuit Windows te overklokken.
Niet alleen belangrijk voor overklokkers maar ook voor anderen is of moederborden de mogelijkheid bieden om een alarm ten gehore te brengen of om de PC geheel uit te schakelen indien de CPU-temperatuur te hoog wordt of wanneer de CPU-koeler dienst weigert.
Deze besproken specificaties alsmede een groot aantal andere zijn op het eind van iedere Hardware.Info moederborden vergelijkingstest altijd te vinden in een uitgebreide vergelijkingstabel, zodat de besproken moederborden onderling eenvoudig vergeleken kunnen worden.
Prijs
Het laatste vergelijkingspunt is natuurlijk de prijs. De ervaring leert dat er vaak grote prijsverschillen bestaan tussen vergelijkbare moederborden van verschillende fabrikanten. Aangezien alleen de échte PC-freaks genegen zijn om zeer veel geld uit te geven aan een moederbord, is en blijft de prijs een belangrijk punt bij de keuze voor een moederbord.