VIA KT266A Chipset Moederborden Vergelijkingstest

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Waar letten we op?
  3. 3. ABIT KR7A-RAID
  4. 4. AOpen AK77 Pro
  5. 5. ASUS A7V266-E
  6. 6. Chaintech CT-7VJDA
  7. 7. ECS K7VTA3
  8. 8. Epox EP-8KHA+
  9. 9. QDI KuDoz 7
  10. 10. MSI K7T266 Pro 2 RU
  11. 11. Soltek SL-75DRV4
  12. 12. Soyo SY-K7V Dragon Plus
  13. 13. Transcend TS-AKR4
  14. 14. Vergelijkingstabel
  15. 15. Prestaties
  16. 16. Conclusie

Inleiding

Op het gebied van moederborden voor AMD processors is er de afgelopen tijd veel veranderd. Hadden we bij de introductie van de AMD Athlon, zo'n twee jaar geleden, slechts de 'keuze' uit één chipset voor AMD-moederborden, tegenwoordig is er heel wat meer keuze. Chipsets voor de nieuwste processors van AMD vinden we niet alleen van AMD zelf, maar ook van partijen als ALi, SiS, nVidia en natuurlijk VIA. Als we de geïntegreerde low-budget oplossingen even buiten beschouwing laten, dan kan de koper van een moederbord voor een AMD processor ruwweg kiezen uit een viertal verschillende chipsets:

  • AMD 760

  • ALi MaGiK1

  • SiS 735 (binnenkort 745)

  • nVidia nForce

  • VIA KT266A

Hoewel het een moeilijke keuze lijkt, valt het in de praktijk reuze mee om voor de meest geschikte chipset te kiezen. AMD's eigen 760 chipset valt anno 2002 eigenlijk meteen af: de 760 was een van de eerste chipsets met ondersteuning voor DDR-geheugen voor AMD-processors en is derhalve al zeer lange tijd op de markt. Qua prestaties en mogelijkheden ligt de AMD 760 chipset dan ook ruim achter bij de nieuwere chipsets. Niet voor niets is er nog maar één moederbordfabrikant die echt actief nieuwe producten op basis van AMD 760 chipset op de markt brengt.

De ALi MaGiK1 chipset is duidelijk een low-budget chipset. Uit een test van vorig jaar bleek dat de ALi chipset de chipsets van andere fabrikanten met geen mogelijkheid kan bijhouden. De ALi MaGiK1 chipset blijkt dus alleen maar leuk als chipset voor zeer goedkope moederborden en vandaar ook dat geen enkele fabrikant een écht leuk en uitgebreid moederbord op basis van die chipset heeft uitgebracht.

De SiS 735 chipset biedt zeker potentie, aangezien de prestaties zondermeer goed te noemen zijn. Om de een of andere reden is deze chipset echter nooit doorgebroken: ook bij de SiS chipset moeten we concluderen dat er maar weinig grote moederbordfabrikanten een écht leuk product op basis van de SiS 735 chipset hebben gemaakt. Over enige tijd kunnen we overigens de opvolger van de SiS 735 verwachten: de SiS 745 zal net als zijn Pentium 4 tegenhanger (de SiS 645) ondersteuning krijgen voor PC333 DDR-geheugen, wat naar onze verwachtingen voor een flinke prestatiewinst zal zorgen. Veel moederbordfabrikanten wachten dan ook gespannen op de 745 en laten zoals gezegd de 735 nu links liggen.

De nVidia nForce is en blijft een vreemde eend in de bijt. Deze chipset van de bekende fabrikant van 3D-chips biedt naast de normale chipset-taken ook een geïntegreerde GeForce 2 MX videokaart, een geïntegreerde 6-kanaals geluidskaart en nog veel meer. De prestaties van de nVidia chipset zijn zondermeer goed te noemen (vergelijkbaar met de VIA KT266A chipset), maar vanwege alle ingebouwde toepassingen zijn nForce-moederborden voor personen die zelf een goede videokaart en geluidskaart aan hun systeem willen toevoegen net wat aan de dure kant. Je betaalt namelijk voor zaken die je niet gebruikt in zo'n geval! Een ander nadeel van de nForce chipset is dat er nog altijd maar één nForce moederbord goed verkrijgbaar is, de K7N420 Pro van MSI. Echte keuze heb je dus niet bij de nForce... Een nForce-chipset zónder ingebouwde GeForce 2 MX videokaart zit er overigens binnenkort ook aan te komen!

De beste keuze voor een goed moederbord voor een AMD Duron of AMD Athlon (XP) processor lijkt dus de VIA KT266A. Deze nieuwe uitvoering van de oorspronkelijke KT266 chipset biedt op dit moment de allerbeste prestaties voor het AMD platform en de chipset biedt verder alle mogelijkheden die je van een goede chipset anno 2002 mag verwachten. Om er een paar te noemen: ondersteuning voor PC266 DDR-geheugen, ondersteuning voor AGP 4X videokaarten, een 6-voudige USB-controller, een tweevoudige Ultra ATA/100 IDE-controller en zo verder. Niet voor niets is de KT266A chipset ook bij de verschillende moederbordfabrikanten zeer populair. Iedere fabrikant heeft wel een KT266A moederbord in zijn assortiment en sommige fabrikanten hebben echt ware pareltjes van hun KT266A borden gemaakt. Hoogste tijd dus om in een vergelijkingstest te onderzoeken op welk KT266A moederbord een AMD-processor zich nu het beste thuis voelt!

Voor meer informatie over de VIA KT266 verwijs ik graag terug naar onze eerste test van deze chipset uit oktober 2001. In dit artikel hebben we ook al de eerste KT266A moederborden kort besproken: de K7T266 Pro 2 van MSI en de EP-8KHA+ van Epox. Deze moederborden bekijken we in deze test uiteraard opnieuw, maar nu vergelijken we ze ook met het KT266A aanbod van andere fabrikanten, te weten ABIT, AOpen, ASUS, Chaintech, ECS, QDI, Soltek, Soyo en Transcend. In totaal elf VIA KT266A zullen dus de revue passeren. Zoals gebruikelijk bij Hardware.Info moederborden vergelijkingstests zullen we eerst alle moederborden kort afzonderlijk bekijken, waarna we de verschillende borden vergelijken met behulp van een uitgebreide vergelijkingstabel en enkele prestatietests.

Veel van de KT266A moederborden lijken overigens als twee druppels water op de eerdere VIA KT266A moederborden van dezelfde fabrikanten. Voor een vergelijkingstest van deze 'oude' KT266 moederborden kun je terugbladeren naar dit artikel van juli 2001.

Advertentie
0