VIA KT266A Chipset Moederborden Vergelijkingstest

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Waar letten we op?
  3. 3. ABIT KR7A-RAID
  4. 4. AOpen AK77 Pro
  5. 5. ASUS A7V266-E
  6. 6. Chaintech CT-7VJDA
  7. 7. ECS K7VTA3
  8. 8. Epox EP-8KHA+
  9. 9. QDI KuDoz 7
  10. 10. MSI K7T266 Pro 2 RU
  11. 11. Soltek SL-75DRV4
  12. 12. Soyo SY-K7V Dragon Plus
  13. 13. Transcend TS-AKR4
  14. 14. Vergelijkingstabel
  15. 15. Prestaties
  16. 16. Conclusie

AOpen AK77 Pro

Als we moederborden puur op uiterlijk zouden beoordelen, dan zou AOpen er denkelijk altijd met de eerste prijs vandoor gaan. De zwarte PCB zorgt ervoor dat de retail moederborden van AOpen er altijd zeer stijlvol uitzien. Maar ook in werking kunnen we zonder meer positief zijn over de AK77 Pro!

Qua uitbreidingsmogelijkheden doet AOpen het wat rustiger aan dan ABIT op de vorige pagina. Het moederbord biedt net als de overgrote meerderheid van de KT266A moederborden de ruimte aan 3 DDR-modules en verder een AGP-videokaart, vijf PCI-kaarten en een CNR-kaartje. Het handige klipje aan de AGP-poort zorgt ervoor dat tijdens vervoer van de PC de videokaart niet uit het slot kan springen. Door de aanwezigheid van on-board geluid is het bord ook geschikt voor een meer low-profile PC waar geen high-end geluidskaart in hoeft.

Veel extra's vonden we op ons sample helaas niet terug. Wel is er op de PCB duidelijk plaats voor een extra RAID-controller, die geheid terug te vinden is op een andere uitvoering van de AK77 Pro. Liefhebbers van wat extra veiligheid kunnen bij AOpen in Den Bosch een tweede BIOS-chip bestellen die links boven in de losse IC-houder geplaatst kan worden. Als de primaire BIOS dan sneuvelt vanwege een virus of een fout tijdens het flashen, kan het moederbord nog altijd probleemloos opstarten van de backup-BIOS. Een mooi systeem dat we alleen maar bij fabrikant Gigabyte ook nog tegenkomen. Een tweede BIOS-chip zal rond de 20 Euro gaan kosten en kan bij gespecialiseerde AOpen dealers besteld worden.

Op de lay-out van het moederbord valt echt helemaal niets aan te merken: alle connectoren zitten op handige plaatsen verstopt. De BIOS van het moederbord biedt niet de meest ruim bemeten instellingsmogelijkheden van alle geteste moederborden, maar meer dan genoeg. De prestaties van de AK77 Pro zijn zondermeer redelijk en qua stabiliteit doorstond het bord alle tests met vlag en wimpel.

De handleiding van de AK77 Pro kan, zoals we dat van AOpen gewend zijn, wederom als voorbeeld dienen voor alle andere moederbordfabrikanten. In de doos van de AK77 Pro vinden we helaas geen extra USB-bracket, maar wel een CD met wat leuke software, waaronder Norton Anti-Virus en Norton Crashguard. De adviesprijs van de AK77 Pro is € 177, een zeer redelijk bedrag.

Advertentie
0