Conclusie
In dit artikel hebben we 18 games gebenchmarkt om te bepalen hoeveel cores je nodig hebt om de spellen vlot te kunnen draaien. Per game hebben we de framerates en frametimes geanalyseerd van benchmarks die gedraaid zijn op processorconfiguraties variërend van een dual-core tot en met een 10-core, alle geklokt op 4,5 Ghz. Als ijkpunt hebben we de meest voorkomende gamingprocessor, de quad-core zonder HyperThreading, genomen en daar andere core- en thread-aantallen mee vergeleken.
Het minimum: games kunnen draaien
Heel kort door de bocht kunnen we concluderen dat je met een dual-core met HyperThreading al uit de voeten kunt. Op deze configuratie hebben wij alle games succesvol kunnen benchmarken, en in combinatie met de GTX 1080 Ti draaide elk spel op de 3 resoluties en 2 kwaliteitsinstellingen zonder problemen. Gaat het dus puur om het kunnen spelen van spellen, dan heb je aan een processor zoals de Intel Pentium G4560, Pentium G5400 of een iets oudere Intel Core i3 al voldoende. Anno 2018 zien we nog geen games die méér dan vier threads vereisen om op te kunnen starten.
De betere spelervaring
Dat een dual-core alle geteste spellen kan draaien, betekent echter niet dat hier ook de meest prettige spelervaring uit voorkomt. Uit onze resultaten blijkt dat de gemiddelde framerate van de dual-core op lage resolutie en instellingen zo'n 14 procent achterloopt op de quad-core zonder HyperThreading. Naarmate we meer cores en threads inschakelen neemt de framerate toe, maar meer dan 12 á 13 procent winnen we gemiddeld niet - en dit is de best case op 1080p met medium instellingen. Op resoluties en instellingen waar de meeste gamers de voorkeur aan zullen geven, zijn de verschillen kleiner. Gemiddeld maximaal 9,5 procent meer frames op 1080p ultra voor de deca-core en 4 procent winst op 1440p ultra. Uiteraard zijn er de uitzonderingen zoals Forza Motorsport 7 met tientallen procenten winst, die we op de vorige pagina al bespraken. Overall zien we echter dat de snelheid van de grafische kaart nog altijd de grootste rol speelt in de framerate van games, en zolang je niet op full hd of minder met lage instellingen speelt, heb je niet perse veel cores nodig.
Veel cores snelle cores
Voor een vloeiende game-ervaring heb je naast een snelle videokaart dus ook een fatsoenlijke processor nodig. Zoals we hebben gezien, leveren meer cores gemiddeld vrijwel niks extra's op als je op een enigszins aangename resolutie en prettige preset speelt. Uitzonderingen daarop zijn Forza Motorsport 7, Assassin's Creed: Origins en Need For Speed Payback. Om je framerates in de andere games zo hoog mogelijk te krijgen, kun je beter een processor met snelle cores kiezen en deze vervolgens overklokken.
Het aantal van 6 cores blijkt in de gemiddelde frametimes een kleine meerwaarde te bieden ten opzichte van een quad-core, en gelukkig zijn er tegenwoordig snelle hexa-cores in het mainstream segment te vinden. Een processor met meer cores zal bij de genoemde uitzondering een meetbare meerwaarde bieden, maar voor vrijwel alle andere geteste games verdient een snelle hexa-core de voorkeur - helemaal als we kijken naar de prijs-prestatieverhouding. De Intel Core i5 8600K en AMD Ryzen 2600X hebben beide voldoende hoge kloksnelheden om de videokaart van voldoende instructies te voorzien en daarnaast alle game-logica af te handelen. Overklok je een van deze processors, dan zul je daar in de regel meer extra frames voor terugkrijgen dan wanneer je een processor met extra cores installeert. Het geld dat je voor de aanschaf van een multi-core monster bespaart, kun je dan ook beter in een snellere videokaart en een beter beeldscherm met G-Sync of FreeSync investeren.
Cores versus threads
Dan is er nog de kwestie in hoeverre cores gunstiger zijn voor framerates en frametimes dan threads. Per spel hebben we verschillende uitkomsten gezien. De quad-core met HyperThreading en de hexa-core zonder HT gingen geregeld nek aan nek in de race om de meeste frames en de laagste frametimes. Als we kijken naar de gemiddelde framerates van de 18 geteste games, dan komt de hexa-core nét iets beter naar voren dan de quad-core met HT. In de frametimes is de winst van 6c/6t ten opzichte van de 4c/8t iets duidelijker, maar ook weer niet op elke resolutie. Als we vervolgens kijken naar de hexa-core met én zonder HyperThreading, dan is laatstgenoemde op lagere resoluties in het voordeel, opnieuw valt dit verschil meer op in de frametimes dan in de framerates.
AMD Ryzen 5 2600X en Intel Core i5 8600K.
Toekomst?
Als je twijfelt hoeveel cores je volgende game-pc moet hebben, is het handig om te weten hoe de systeemvereisten van toekomstige spellen er uit zien. Helaas is de glazen bol van Hardware.Info ook gewoon een aquarium, en kunnen we alleen op basis van de ontwikkelingen in de afgelopen jaren een voorspelling doen voor de komende periode.
Met de komst van multi-core processors hebben we gezien dat software nog best even op zich liet wachten alvorens echt gebruik te maken van meer dan één core. Specifiek voor games was dat ook het geval, en lange tijd kon er nog prima op een dual-core zónder HyperThreading gespeeld worden. Hoewel tegenwoordig een processor met 4 threads het minimum is, zien we bij alle nieuwe games die we bij Hardware.Info testen nog geen exemplaar voorbijkomen waar méér dan 4 cores vereist is. Na de stap van minimaal 2 naar 4 threads enkele jaren geleden lijkt er op het moment ook niet op dat de volgende stap in het vereiste minimum aantal threads binnenkort gemaakt zal worden. Wie vandaag de dag een processor koopt met meer dan 4 tot 6 cores moet dat dus vooral doen in de wetenschap er betere frametimes voor terug te krijgen, en er de nodige software naast te kunnen draaien. Wie voor de hoogste framerates gaat, kan zijn quad- of hexa-core het beste zo ver mogelijk overklokken.