Testsysteem en procedure
Om de vraag hoeveel cores je nodig hebt in het begin van 2018 opnieuw te beantwoorden, maken wij gebruik van ons vaste testsysteem voor games, bestaande uit de volgende componenten:
- Intel Core i9 7900X Skylake-X 10-core CPU @ 4,5 GHz
- ASUS Strix X299-XE Gaming moederbord
- G.Skill Trident Z 32 GB DDR4-3200 CL14 geheugen
- 2x Samsung 840 Evo 1 TB SSD
- Windows 10 64-bit (1803 Update)
- Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
Naast het vaste testsysteem draaien we de games ook met een AMD Ryzen 2700X op een standaardconfiguratie (stock snelheid en het volledige aantal cores ingeschakeld) in combinatie met een GTX 1080 Ti. Het werkgeheugen voor deze processor stelden we in op 3200 MT/s met CL14. Dit alles was geplaatst op een Asus Crosshair VII Hero WiFi moederbord. Zowel het Intel- als het AMD systeem draaide met Windows 10 bijgewerkt naar build 1803, en beide waren voorzien van de nieuwste bios.
De Intel Core i9 7900X kan samen met de AMD Ryzen Threadripper 1950X vandaag de dag beschouwd worden als de bovenkant van het segment van consumentenprocessors. Zoals op de vorige pagina besproken zijn er processors met nog (veel) meer cores, maar over het algemeen hebben die minder hoge kloksnelheden, zeker als meerdere cores belast worden. Aangezien games nog altijd veel profijt hebben van hoge kloksnelheden, draaien wij alle benchmarks voor deze vergelijkingen op de i9 7900X. Om de dual core met HyperThreading, quad core met en zonder HyperThreading en de hexacore met en zonder HyperThreading na te bootsen, schakelden wij de nodige cores en threads uit om de benchmark op uit te voeren.
Alle benchmarks hebben we gedraaid op drie schermresoluties: full hd, wqhd en ultra hd. Daarbij kijken we zowel naar de medium als ultra kwaliteitsinstellingen. In de regel is op hogere resoluties zoals wqhd en ultra hd de videokaart de beperkende factor. Toch hebben we ook op deze resoluties getest om de verhoudingen te kunnen analyseren.
Om meer inzicht te krijgen in de prestaties met een bepaald aantal cores delen we voor de games de scores op in framerates en frametimes. In de aankomende pagina's bespreken we elke game afzonderlijk, met dus de framerates en frametimes per instelling en resolutie nader bekeken. De scores worden in grafieken weergegeven om zo visueel beter inzichtelijk te maken wat de verhoudingen zijn. Daarnaast worden de scores in een tabel onder de grafiek getoond, waarbij ook een index is berekend op basis van de meest populaire processorconfiguratie van het moment - de quad-core.